Uit een groep van 148 landen is Suriname in het Global Competitiveness Rapport 2013 – 2014 van de Wereldbank gerangschikt op plaats 106. Tijdens de vorige rankschikking (2012 – 2013) bezette Suriname plek 114 uit een groep van 144 landen. Ter vergelijking: de Dominicaanse Republiek staat op plaats 105, Guyana op 102, Jamaica op 94 en Trinidad & Tobago op 92.

Sinds 2011 zet de VSB zich in om als partnerinstituut van het ‘Centre for Global Competitiveness and Performance’ van het World Economic Forum de Executive Opinion Survey onder bedrijven te begeleiden. Hierdoor kon Suriname in drie opeenvolgende jaren in het Global Competitiveness Rapport worden opgenomen. De leidraad is hierbij: ‘meten is weten, hierop kan beleid worden afgestemd’.

De 148 gerangschikte economieën zijn onderverdeeld in drie fasen afhankelijk van de fase van hun ontwikkeling. De landen in fase 1 beschikken slechts over de basis vereisten voor een competitieve samenleving; de landen in fase 2 beschikken over componenten die de efficiëntie bevorderen; en de landen in fase 3 worden mede door een gunstig omgevingsklimaat gekenmerkt door innovatie in de productie van goederen en diensten. Suriname is gebleven in de fase van een door efficiëntie gedreven economie. Zoals te zien is in het diagram scoort Suriname goed op de indicatoren macro-economische omgeving, gezondheid en basisonderwijs.

Download hier het artikel over de Global Competitiveness Index 2013 -2014