“Meten is weten”. Bedrijven hebben er daarom belang bij om regelmatig te kunnen beschikken over cijfers en data.

Onderstaande links zijn beschikbare data met betrekking tot de inflatiecijfers en macro-economische indicatoren tot en met mei 2016.

CONSUMENTEN PRIJS INDEXCIJFERS ALGEMEEN BUREAU VOOR STATISTIEK (ABS)

Consumenten prijsindexcijfer en hierop gebaseerde inflatie behoren tot de meest gevraagde statistieken van ieder statistiekbureau. De consumentenprijsindex (CPI) is een maat voor de gemiddelde verandering in de prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptieve doeleinden ten opzichte van een bepaalde periode. Er zitten 297 items in Suriname’s CPI pakket en prijsopnames worden verricht in Paramaribo & Wanica (bij circa 160 meetpunten), Nickerie inclusief Wageningen (bij circa 110 meetpunten), Coronie & Saramacca (bij circa 80 meetpunten) en in Commewijne (bij circa 65 meetpunten) bij een totaal van circa 415 meetpunten.
Bij CPI worden dagelijks de prijsopnames gedaan bij verschillende verkooppunten zoals die zijn voortgekomen uit het huishoudbudgetonderzoek:

Klik op Het Algemeen Bureau voor Statistiek voor een laatste update.

 

WEEKSTATEN CENTRALE BANK VAN SURINAME

Klik op de onderstaande links voor de weekstaten van de Centrale Bank van Suriname tot en met mei 2016:

 

MACRO ECONOMISCHE CIJFERS VERWERKT IN HET SURYA MODEL PLANBUREAU SURINAME

 

Het planbureau van Suriname publiceert de technische baseline van het Surya model per januari 2016.160108SuryaGraphic
Hierbij zijn de overheids, monetaire, betalingsbalans, en het micro-blok geupdate tot en met 2014.
Voor de overheid, betalingsbalans en monetaire inputs is met behulp van de data tot en met oktober 2015 een schatting gemaakt voor het jaar 2015. Prijzen en volumes van het micro-blok zijn met sector specialisten afgecheckt. In deze versie is gewerkt met een wisselkoers van 4,2 SRD/USD vanaf 2016 en verder is ook rekening gehouden met de verhoogde electriciteitstarieven. De veronderstelling is hierbij dat de rest van de verhoging in 2016 ‘on hold’ is.

Download het Surya model hier: SuryaModel Planbureau 2016