De recente uitbraak van de pandemie van het coronavirus (COVID-19) is wereldwijd een ongekende situatie. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en volksgezondheidsautoriteiten over de hele wereld ondernemen actie om de uitbraak van COVID-19 te vertragen en het infecties te verminderen. Regeringen nemen een reeks beleidsmaatregelen en maatregelen, waaronder grenssluitingen, verplichte quarantaines, bewegingsbeperkingen, verboden op grote bijeenkomsten en afsluitingen van steden of hele landen, wat resulteert in wijdverbreide veranderingen in het gewone leven en de zakelijke activiteiten.

Terwijl veel bedrijven tijdens de huidige pandemie plannen voor bedrijfscontinuïteit ontwikkelen en uitvoeren, moeten alle werkgevers zich voorbereiden en adequaat op reageren, terwijl de COVID-19-pandemie zich ontwikkelen, inclusief de voorbereiding op het terugschroeven van activiteiten of mogelijke verplichte bedrijfssluitingen.

Wat moeten werkgevers doen? Deze gids van de International Labour Organization (ILO) is ontwikkeld om werkgevers te helpen bij het beheren van hun werkplek tijdens COVID-19: het draaien van uw bedrijf, het beschermen van uw werknemers en het beantwoorden van enkele vragen over de arbeidsrelaties en veiligheid en gezondheid op het werk (OSH) die werkgevers hebben.

Aangezien de situatie snel verandert, is het van cruciaal belang dat werkgevers op de hoogte blijven van de laatste informatie en ontwikkelingen, zoals gepubliceerd door de WHO en de lokale gezondheidsautoriteiten. Bovendien moeten werkgevers zich altijd bewust zijn van hun wettelijke verplichtingen op grond van relevante wet- en regelgeving, contracten en collectieve overeenkomsten, en moeten ze waar nodig juridisch advies inwinnen.

De vragen die in deze gids worden behandeld:

  • Hoe kunnen werkgevers werknemers en de werkplek beschermen?
  • Wat zijn de verantwoordelijkheden van werkgevers?
  • Is thuiswerken een optie?
  • Kunnen werkgevers hun activiteiten wijzigen of verkleinen?
  • Wat als bedrijven moeten sluiten?
  • Hoe kunnen we discriminatieclaims vermijden en de privacy van werknemers beschermen?

De volledig gids leest u hier.

Nieuwslijn 954

Zijn er interessante weetjes of activiteiten waar u graag ook via de Nieuwslijn van de VSB aandacht voor wenst, kunt u gerust contact opnemen met de heer Kamlesh Ganesh via zijn mailadres kamlesh.ganesh@vsbstia.org, of bellen naar het Bureau van de VSB.