De meeste landen in de wereld zijn gedwongen tot het afsluiten van hun grenzen in een ongekende poging om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te stoppen. Er is veel gesproken over de economische gevolgen als gevolg van COVID-19. De meeste industrieën worden getroffen, maar geen enkele is harder getroffen dan het toerisme. 

Binnen een oogopslag zijn zowel binnenlandse als internationale toeristen gestopt met het boeken van hotelkamers en vliegtickets, waardoor duizenden kleine en middelgrote bedrijven die al worstelden, ten onder gaan.

De schok zou kunnen neerkomen op een daling van 45-70 procent van de internationale toeristische economie in 2020. Dit hangt allemaal af van hoe lang de coronaviruscrisis zal duren en van het vermogen van de industrie om te herstellen nadat dit alles voorbij is. De industrie zal herstellen, maar het zal tijd kosten. Pas als consumenten gaan ‘zien’ dat het veilig is om te reizen, zien we een opleving. Binnenlands toerisme zal zich waarschijnlijk als eerste herstellen. Er zal veel opgekropte vraag zijn, maar reizigers zullen in eerste instantie heel voorzichtig zijn. “Langeafstandsreizen zullen langer duren om te herstellen ”, zegt Simon Hudson, hoogleraar toerisme aan de Universiteit van South Carolina.

Hij denkt dat de kleine en middelgrote bedrijven in deze sector het meeste risico lopen, evenals degenen die afhankelijk zijn van toerisme in de meest getroffen delen van de wereld (bijvoorbeeld Italië, Spanje, enz.). de hoogleraar denkt dat het 6-12 maanden zal duren voordat reizigers opduiken.

Gezegd wordt dat je tijdens een recessie moet blijven adverteren, zodat je als de consument weer gaat kopen, jij top of mind bent bij de consument. Hetzelfde geldt voor reizen, en tijdens deze crisis zijn er al enkele creatieve campagnes van bestemmingen opgemerkt.

Griekenland heeft bijvoorbeeld net een ‘Tot dan, blijf veilig’-campagne gelanceerd die internationale reizigers aanspoort om in deze moeilijke tijden als gevolg van de coronaviruspandemie’ #staysafe ‘te gebruiken – terwijl ze blijven dromen over ontsnappingsplannen naar het verbluffend mooie land van Griekenland. Heel slim. Portugal heeft op dezelfde manier een nieuwe binnenlandse campagne.

Suriname heeft net als de rest van de wereld inderdaad ook te lijden onder Covid-19.

Specifieke inkomsten zoals opbrengsten van hotelkamers, autoverhuur, all inclusive reizen van touroperators en tickets gaan meteen naar nul.

Daarnaast zijn er andere delen van dienstverlening waar men niet zo direct aan denkt zoals bijv. de craft industrie, taxi’s, grens- en luchthavenvervoer, maar ook de toeleveringsindustrie voor de horeca. Het is een neerwaartse economische spiraal, die alleen gestopt kan worden indien de overheid en bedrijfsleven samen een survival pakket opstellen. Suriname heeft niet zoals de Europese landen een ECB en de CBvS is helaas te zwak om de klappen op te helpen vangen.

Nieuwslijn 953

Note

Zijn er interessante weetjes of activiteiten waar u graag ook via de Nieuwslijn van de VSB aandacht voor wenst, kunt u gerust contact opnemen met de heer Kamlesh Ganesh via zijn mailadres kamlesh.ganesh@vsbstia.org, of gerust bellen naar het Bureau van de VSB.