De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) werd op 1 juni 1985 lid van de International Organization of Employers (IOE). Vandaag is de VSB al 35 jaren lid van de wereld organisatie. VSB was uit het Caribisch gebied de vijfde werkgeverorganisatie die lid werd van de IOE. Samen met de VSB traden ook werkgeversorganisaties van Burmuda, Bahamas, Brabados en Trinidas & Tobago toe tot de IOE. Per 2020 telt de IOE 158 leden, in 150 landen. IOE vertegenwoordigd iets meer dan 50 miljoen bedrijven bij de ILO en bestaat inmiddels 100 jaren.

Het Belang van Lidmaatschap
“Ik denk dat wij moeten beseffen dat het belang van het lidmaatschap van de VSB bij de IOE en de familie van bedrijfsleven organisaties in 150 landen heel groot is. Wij geloven dat wij al deze relaties, netwerken en expertise van de afgelopen 100 jaren, direct met de VSB kunnen delen”, zegt Mtunzi Mdwaba, vicepresident van de IOE bij de ILO.

Het wiel opnieuw uitvinden is niet nodig
Bedrijven hebben de tijd om te doen wat die moeten doen: Geld maken voor belanghebbenden en hun aandeelhouders, een goede winst behalen voor hun mensen en doen wat de economie doet groeien. En dat is wat bedrijven moeten doen. Maar organisaties als de VSB en de IOE zijn er volgens de heer Mdwaba om dat terrein soepel te maken. Deze organisaties pakken kwesties op die verband houden met proactief beleid, wetten, verdragen van de ILO. “Als een lid van de IOE hoeven VSB leden het wiel niet altijd opnieuw uit te vinden. Alles is daar. Wat u moet doen als bedrijf is stappen naar de VSB als een betrouwbare organisatie die u kan voorzien van de juiste tools om sociale partners, de overheid en de vakbeweging te benaderen”, verteld hij.

VSB en Senior Executives
De heer Mdwaba benadrukt dat dit het bovenstaande zeker zal werken als bedrijven de vereniging ook serieus nemen. De serieusheid zal ook blijken uit wie precies wordt afgevaardigd naar de VSB om namens de het bedrijf deel te nemen in activiteiten van de VSB.

“Je kunt niet iemand sturen die niet instaat zal zijn om besluiten te nemen. Je dient senior executives sturen. Uitdagingen en mogelijkheden dienen met de VSB gedeeld te word. En dan kan de VSB haar expertise die zij verzameld in de wereld gebruiken om oplossingen aan te dragen. Bedrijven moeten dus actieve participanten zijn binnen de VSB. Zo kan de VSB de juiste begeleiding bieden, en ook feedback ontvangen voor hoe dingen beter kunnen. Als deze relatie goed werkt, is de VSB instaat om die dingen te doen die de leden belangrijk vinden”, legt de heer Mdwaba uit.

De IOE
IOE is het grootste netwerk van bedrijfsleven organisaties in de wereld. De missie van de IOE is het bevorderen en verdedigen van de belangen van werkgevers in internationale fora, vooral de ILO, en om zeker te stellen dat het internationale arbeids- en sociale beleid het vermogen van ondernemingen bevordert en een omgeving creëert ten bate van bedrijfsontwikkeling en werkgelegenheid.

Miljoenen ondernemingen van alle formaten en in alle sectoren van economische activiteit vinden zo via de IOE aansluiting bij de activiteiten van ILO. De kerntaak van de organisatie is het verbeteren van de werkgelegenheid en het helpen creëren van goed sociaal beleid en ondernemersklimaat voor het bedrijfsleven en aldus bij te dragen aan de vestiging en versterking van particuliere ondernemingen. Door haar gemeenschappelijk netwerk biedt de organisatie toegang tot een uniek platform voor de uitwisseling en verspreiding van informatie, ervaringen en goede praktijken bij de aanpak van mondiale vraagstukken.