VSB en ASFA proberen hun leden, maar ook meer dan de leden te informeren over veilige werkplekken. Op de eerste plaats gaat het om de veiligheid van de werknemers en hun gezinnen. Daarnaast gaat het ook om de veiligheid van de klanten, en het voorkomen van nieuwe clusters van besmettingen.

“Het is heel belangrijk dat wij onze bedrijven helpen om na te denken over de inrichting van de werkplek. De grote bedrijven hebben vaak zelf de capaciteit en kennis om de programma’s te ontwikkelen. Het gaat met name om de kleinere bedrijven die wij willen helpen”, zegt VSB voorzitter Bryan Renten.

Universele maatregelen waar bedrijven aandacht aan zouden moeten schenken:

  • Ontwikkel strikte protocollen voor op de werkvloer zoals social distancing, het dragen van maskers, kantinegebruik, schoonmaak van toiletten, schoonmaak van gladde oppervlakten maar ook richtlijnen voor het ontvangen van gasten.
  • Houd regelmatig informatie sessies met het personeel (toolbox talks) bij voorkeur 2-4 keer per week. Onderwerpen zijn o.a. hand hygiëne, schoonmaak van de werkplek, social distancing etc.
  • Voorkom dat medewerkers met griepverschijnselen of andere klachten die kunnen duiden op Covid-19 besmetting naar het werk komen. Maar afspraken met de bedrijfsarts over telefonisch consult en wees coulant naar uw medewerker.
  • Strenge controle op de handhaving van de richtlijnen.
  • Zorg voor goede ventilatie waar mogelijk en ontwikkel een strikt gebruik van mondkapjes waar social distancing niet mogelijk is en er sprake is van geen of slechte ventilatie (airco ruimtes).

Note
Zijn er interessante weetjes of activiteiten waar u graag ook via de Nieuwslijn van de VSB aandacht voor wenst, kunt u gerust contact opnemen met de heer Kamlesh Ganesh via zijn mailadres kamlesh.ganesh@vsbstia.org, of bellen naar het Bureau van de VSB. Hetzelfde geldt voor advertenties.