Ondanks de ontwikkelingen in het afgelopen decennium, is het identificeren van concrete manieren om de arbeidsproductiviteit te verhogen door de voordelen van digitalisering en verbeterde connectiviteit te maximaliseren, meer theoretisch dan reëel gebleven. Toen gebeurde de pandemie en begon in een kwestie van dagen of uren een wereldwijd experiment om de moderne werkplek te creëren.

Maar is dit wel overal een success geweest? En hoe werkt het in Suriname? Let’s dive in to it.

In een YouGov, LinkedIn, USA Today-onderzoek in mei 2020 zei 54% van de Amerikaanse respondenten dat de Covid-19 pandemie een positief effect heeft gehad op hun productiviteit. De redenen hiervoor, zeiden ze, waren tijdwinst door woon-werkverkeer (71%), minder afleiding door collega’s (61%) en minder vergaderingen (39%). Onproductieve vergaderingen leiden tot verlies van werkproductiviteit en uittreding van werknemers. Er zijn ook berichten dat werknemers ook gelukkiger vanuit huis werken.

De Swiss Trade Association (SGV) rapporteerde een stijging van 16% tijdens de lockdown. De normale productiviteitswinst voor Zwitserland is minder dan 1% per jaar. De vakgroep legde uit dat deze opvallende sprong het gevolg was van meer focus en flexibiliteit. Volgens hun analyse legden werknemers uit dat ze zich konden concentreren op de meest essentiële taken; en dat ze door dagelijks woon-werkverkeer te vermijden, hun werkgewoonten thuis konden stroomlijnen.

Uit een onderzoek van Deloitte India bleek dat, hoewel bedrijven te lijden hadden onder lagere inkomsten als gevolg van de pandemie, de individuele productiviteit is gestegen. Het merkte op dat 60% van de bedrijven een stijging van de productiviteit van individuele werknemers heeft gemeld.

Het toepassen van de WFH formule blijkt bij vooral productiebedrijven binnen de Agrarische sector, Houtsector, Industrie een grote uitdaging te zijn. Dit gezien het meestal gaat om producten die fysiek worden vervaardigd. Dat kan alleen in de fabrieken. Uiteraard kunnen administratieve zaken remote gedaan worden, maar zonder product is er geen administratie. Automatisering binnen de productiesector van Suriname is niet van dienaard dat bedrijven er makkelijk voor kunnen kiezen om geen werknemers meer in het veld te sturen om het veldwerk op te pakken.Als wij nu kijken naar Suriname, blijkt het formule van Work From Home (WFH) niet overal een succes te zijn. Het positieve van het Surinaams verhaal is dat dit bij meer dan de helft van de bedrijven wel lukt. De productiviteit van het personeel is in bepaalde sectoren in Suriname (Handel bijvoorbeeld) echter terug gevallen door de lockdown maatregelen. Er wordt gedeeltelijk wel van huis gewerkt, maar de productiviteit is zeker niet op niveau als daarvoor. Hier zijn er tal van uitganspunten voor bekend.

Bij vele bedrijven in de Handel is WFH tot nu toe structureel niet mogelijk geweest. Waar leiders zich ook zorgen over maken is de scheiding tussen de vloer en het management. Dat is volgens vele werkgevers niet bevorderlijk voor de teamspirit. Binnen de Toerisme branche komt men er niet onder uit om deels van het personeel persoonlijk over de werkvloer te hebben. Hotel business, Restaurant en Banqueting zijn fysieke zaken.

Binnen de Transport sector kunnen slechts de back offices remote werken. Haven activiteiten zijn vrij ‘hands on’. Enkele bedrijven zijn volgens hun BCP verplicht tenminste 70% van de medewerkers van huis uit te laten werken. Dit is echter totaal niet van toepassing op Bus transport.

Persoonlijk contact van personeel en klanten is essentieel binnen de Zakelijke Dienstverlening. Een incidentele meeting via zoom is te doen, maar persoonlijk contact en bespreken van o.a. de strategie en items worden noodzakelijk geacht. Daarnaast vraagt elke uitvoering om persoonlijk contact.

Ondernemers die bijvoorbeeld praktijk trainingen verzorgen, waarbij men fysiek bezig is met de klant, zien remote working niet echt als een optie. Remote working wordt meer van toepassing geacht voor het administratief personeel.

De VSB kent ook leden bij wie 20% van het personeel remote kan werken. De rest (80%) kan niet remote werken en is de buitendienst of direct ondersteunend aan de buitendienst. De inkomsten van deze bedrijven zijn volledig afhankelijk van de 80%.

Binnen de Bankierswereld blijkt remote working wel goed te hebben kunnen uitrollen. Dit gezien de wens en verwachtingen van de bankiers om in de toekomst meer digitaal te opereren. De ICT sector blijkt uit de WFH regeling wel flink wat uit te willen halen. Aangepaste werkregelingen hebben  hierook invloed op de werkomstandigheden.

Note
Zijn er interessante weetjes of activiteiten waar u graag ook via de Nieuwslijn van de VSB aandacht voor wenst, kunt u gerust contact opnemen met de heer Kamlesh Ganesh via zijn mailadres kamlesh.ganesh@vsbstia.org, of bellen naar het Bureau van de VSB. Hetzelfde geldt voor advertenties.