Krachten moeten bijeenkomen om de toerismesector te doen herleven. Suriname heeft hier nog wat werk aan de winkel. Dit bleek al gauw tijdens de tweede aflevering van Gezond Samen Leven, een serie gesprekken over diverse onderwerpen die te maken hebben met het leven en wat ons nu overkomt. Hoe ga je als persoon, als individu, als land ermee om? Om de gesprekken te kaderen wordt er wekelijks een thema aangeven. De tweede aflevering ging over Toerisme. Een sector die tijdens de Covid-19 pandemie flinke klappen heeft moeten incasseren.
Volgens een recente survey van de VSB heeft de klap gezorgd voor een 95% tot 100% terugval in inkomsten binnen deze sector. Timothy Mendonca, hoofd afdeling Corporate Planning bij de NV Luchthavenbeheer zegt dat er heel vroeg al gekeken is
naar de luchtvaart sector (één van de belangrijkste drivers van de toeristensector).
De herstel van economieën na MERS Flu (2015), SARS (2003) en SWINE Flu (2009) duurde gemiddeld 15 maanden bij elk van de uitbraken. Covid-19 slaat economieën echter op een veel grotere schaal dan deze eerder genoemde uitbraken. Een lange termijn scenario uit april 2020 bracht de luchthaven tot het idee dat de activiteiten in september 2020 kunnen worden hervat.
Volgens het scenario is verwacht-baar dat de sector pas in 2023 weer terug is op het niveau van de air traffic die aan het eind van 2020 werd verwacht.
“Wij verwachten dat wij in 2023 weer zullen zijn op de normale cijfers”, zegt Mendonca.
Volgens deze herstelcurve komt de luchthaven aan het eind van het jaar op een aantal van ruim 210.000 passagiers. In 2019 heeft de airport 530.000 passagiers afgehandeld. In 2020 (volgens het scenario) verliest de airport dus ruim 80% van haar business. De ambitie was om in 2033 te groeien naar een afhandelingscapaciteit van 1 miljoen passagiers. De terugval in cijfers brengt de airport naar vergelijkbare cijfers uit 1997 (iets langer dan 20 jaar geleden). Dat was een ander tijdperk met een totaal andere business voor de airport. Volgens een herstelcurve van de NV Luchthavenbeheer zal de economie hierdoor ook ruim US$ 286 miljoen minder verdienen uit de toeristensector.
“Dit is ongekend en heel erg zorgwekkend. Wij moeten multi-sectoraal samenbundelen. Hoe gaan wij ons toerismeproduct promoten? Er is al een competitie gestart tussen toerisme bestemmingen in de regio. Wij moeten actief hiernaar kijken en denken over hoe wij toerisme weer gaan starten”, aldus Mendonca.
Gezond Samen Leven wordt georganiseerd door het Think Tank Collectief i.s.m. Digital Talents Academy. U kunt
meedoen met de gesprekken door u aan te sluiten bij de Facebook groep ‘Gezond Samen Leven’.

Note
Zijn er interessante weetjes of activiteiten waar u graag ook via de Nieuwslijn van de VSB aandacht voor wenst, kunt u gerust contact opnemen met de heer Kamlesh Ganesh via zijn mailadres kamlesh.ganesh@vsbstia.org, of bellen naar het Bureau van de VSB. Hetzelfde geldt voor advertenties.