De ASFA bestaat op 25 september precies 40 jaar.
40 jaar terug is de ASFA afgesplitst van de VSB. Reden daarvoor was toentertijd dat fabrikanten van mening waren dat hun stem onvoldoende werd geprojecteerd naar de community en zeker naar beleidmakers toe. De organisatie is vast wel gegroeid, volgens voorzitter Wilgo Bilkerdijk heeft de ASFA haar bestaansrecht bewezen.

De rol van ASFA
De rol van de ASFA is sec de belangen van de productiesector behartigen. “Aan de ene kant biedt de ASFA rechtstreeks individuele ondersteuning aan bedrijven. Aan de andere kant is het voor de ASFA best wel een luxe positie om rechtstreeks toegang te hebben tot beleidmakers. Nu moet ik me erbij haasten om te zeggen dat het niet altijd even succesvol is”, stelt de heer Bilkerdijk. Hij verwijst hierbij naar de keuzes die de politiek doorgaans maakt, welke niet de ondersteuning dragen van het bedrijfsleven, zie b.v. de recente valuta wet. Als indicator voor groei geeft dhr Bilkerdijk aan, de directe betrokkenheid van de ASFA en VSB in b.v. de Staatsraad, de SER, de Suriname Business Forum, het Arbeidsadviescollege, ABS, Standaarden Bureau, etc. Ook daar behartigen de ASFA en VSB de belangen van hun leden.
De 40 jarige ASFA zal haar jaardag vanwege de Covid-19 pandemie aangepast vieren. Eén van de activiteiten in verband met haar jaardag is het organiseren van drie conferenties. Één conferentie is al achter de rug. De aanstaande conferentie is op 12 september 2020 (20:00 uur – link) en heeft wat de heer Bilkerdijk noemt een ‘controversieel onderwerp’. Er wordt door Dennis de Keyzer gekeken naar een analyse van herstel van het reilen en zeilen binnen de overheid, terwijl ook de minister van Binnenlandse Zaken Z.E. Bronto Soemohardjo, zijn blik zal werpen op het onderwerp.

Toekomst
De heer Bilkerdijk meent dat er na al de jaren voornamelijk behoefte is aan een change of concept. “Geen change van een politieke setting, maar een ander inzicht voor het in ontwikkeling brengen van het land, we need to flip the script” stelt hij.
ASFA is first and foremost de boodschapper van de lokale productie, de VSB heeft haar recht van bestaan ook bewezen, daar is er geen discussie over. Je ziet daarom ook dat de ASFA en VSB nu steeds vaker samen optrekken, omdat er een stukje volwassenheid is ontstaan in het bedrijfsleven tussen de ondernemers allemaal. Je wilt wel één force hebben binnen de private sector, vandaar dat de samenwerking aan het herstellen en ook groeiende is”, vertelt de heer Bilkerdijk.
Hij verklapt dat de ASFA en VSB momenteel bezig zijn met het formaliseren van de herstelde relatie. De bedoeling is om te gaan naar een federatie. De samenwerking is een signaal naar buiten toe (politiek als samenleving), dat aangeeft dat de private sector nu meer leverage heeft.
Voor de conferentie vooraf registreren: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZUod-CurjgtH9wFr9V87Jg5DnlKS4UwwgQr
Na registratie ontvangt u een bevestigingsmail met informatie over deelname aan de conferentie.

Note
Zijn er interessante weetjes of activiteiten waar u graag ook via de Nieuwslijn van de VSB aandacht voor wenst, kunt u gerust contact opnemen met de heer Kamlesh Ganesh via zijn mailadres kamlesh.ganesh@vsbstia.org, of bellen naar het Bureau van de VSB. Hetzelfde geldt voor advertenties.