Op dinsdag 13 oktober heeft de VSB samen met de ASFA en de SBV geparticipeerd in een “meet and greet”  van de Amerikaanse Ambassade waarbij vertegenwoordigers van de U.S. International Development Finance Corporation (DFC) en de U.S. Eximbank aanwezig waren.

De DFC is de ontwikkelingsbank van de VSA die leningen verstrekt aan opkomende economieën en ontwikkelingslanden om projecten te financieren die bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van de landen. Er wordt hierbij gedacht aan het stimuleren van productie /export, het creëren van werkgelegenheid, het in stand houden van het milieu.

Dit instituut wil de private sector stimuleren en kan rechtstreeks of via de lokale banken leningen verschaffen aan ondernemers. Om in aanmerking te komen voor financiering moet een ondernemer een goed business plan hebben, dat “bankable” is. Bedrijven moeten een goede track record van tenminste 3 jaar hebben, voor wat betreft bij het publiceren van hun financiële verantwoording. Het minimum bedrag dat verstrekt wordt als lening is USD 1 mln.

Ook de U.S. Eximbank dat de export van Amerikaanse producten stimuleert, verstrekt kredieten aan buitenlandse ondernemers die Amerikaanse producten en diensten importeren. Zowel de DFC als de Eximbank bekijken de aanvragen op een “case to case basis”, waarbij het niet uitmaakt op welke sectoren de aanvragen betrekking hebben. Het proces van het screenen van aanvragen duurt ca. 6 maanden tot een jaar.

Als bedrijven andere behoeften hebben zoals Technische Assistentie kunnen ook andere Amerikaanse Instituten aangesproken worden zoals USAID om bij te staan. Aanvragen zullen via de Amerikaanse Ambassade moeten geschieden.

Note
Zijn er interessante weetjes of activiteiten waar u graag ook via de Nieuwslijn van de VSB aandacht voor wenst, kunt u gerust contact opnemen met de heer Kamlesh Ganesh via zijn mailadres kamlesh.ganesh@vsbstia.org, of bellen naar het Bureau van de VSB. Hetzelfde geldt voor advertenties.