De eerste virtuele handelsmissie Nederland – Suriname werd op donderdag 19 november gehouden vanuit twee locaties te weten in Suriname in het Courtyard Marriott Hotel te Paramaribo en vanuit Nederland op de locatie Change= in Amsterdam Zuid Oost. In het Marriott hotel te Paramaribo waren een beperkt aantal participanten aanwezig in de zaal vanwege de Covid situatie.

De Ministers van Buitenlandse zaken, Internationale Business en Internationale samenwerking (Bibis), de Minister van Transport, Communicatie en Toerisme en de Minister van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie hebben allen hun werkgebieden gepresenteerd, en de doelen en die hun ministeries nastreven. Ook de nieuwe Nederlandse Ambassadeur in Suriname is aan het woord gekomen en heeft de mogelijkheden voor hulpverlening aan Nederlandse en Surinaamse ondernemers gepresenteerd. Diverse professionals in Suriname hebben aangegeven de juridische en financiele zaken waarmee rekening gehouden moet worden, wanneer er in Suriname zaken gedaan wordt. Ook hebben Nederlandse ondernemers in Suriname aangegeven de verschillende culturele gewoonten in Suriname die van belang zijn om te weten bij het zaken doen in Suriname. De diverse mogelijkheden van bedrijven in Suriname werden gepresenteerd.

Vanuit Nederland heeft de Minister van Buitenlandse handel en internationale samenwerking ook het woord gevoerd. Diverse Nederlandse bedrijven die ook in Suriname opereren, hebben inzichten gegeven in hun bedrijfsactiviteiten en mogelijkheden. De culturele verschillen tussen Surinamers en Nederlanders kwam ook aan de orde, waarbij werd aangegeven waarmee Surinaamse ondernemers rekening moeten houden die in of met Nederland willen opereren.

Op vrijdag 20 november kregen de diverse ondernemers 2 minuten de gelegenheid om hun bedrijf te pitchen. Ook werden er bepaalde stellingen met betrekking tot ondernemerschap met elkaar bediscussieerd. Bepaalde bedrijven in beide landen hebben gezien met wie ze eventueel zouden kunnen samenwerken. De meeste participanten aan de handelsmissie hebben het evenement als positief en succesvol ervaren. Het werd gezien als een goede start om de samenwerking tussen ondernemers in beide landen op te pakken en  te verstevigen en zien graag dat dit een terugkerend evenement wordt.

Note
Zijn er interessante weetjes of activiteiten waar u graag ook via de Nieuwslijn van de VSB aandacht voor wenst, kunt u gerust contact opnemen met de heer Kamlesh Ganesh via zijn mailadres kamlesh.ganesh@vsbstia.org, of bellen naar het Bureau van de VSB. Hetzelfde geldt voor advertenties.