Op 26 november woonde Consolidated Resources Suriname (CRS) het Live Webinar: Next Steps in Reducing Mercury Emissions from the ASGM (Artisanal and Small Scale Mining) -sector in Suriname bij, georganiseerd door NIMOS (National Institute for Environment & Development). Feiten over Suriname en de Minamata-conventie werden gedeeld. ASGM verwijst naar goudwinning uitgevoerd door individuele mijnwerkers of kleine ondernemingen met beperkte kapitaalinvesteringen en productie.

Ondanks de focus van dit webinar op de ASGM-sector, volgt CRS gretig de ontwikkelingen van kwikvrije mijnbouw en steeft voortdurend naar om het erkende portaal te zijn voor de versnelde en duurzame ontwikkeling van het mijnbouwpotentieel van Suriname.

Kwikvrije mijnbouw is niet alleen een factor in de toekomst van mijnbouwactiviteiten, het heeft ook invloed op de markt voor mijnbouwproducten. Rekening houdend met het minimumloon van $ 89,60 per maand en de beperkte kapitaalinvestering die nodig is ($73.920, -) om met goudwinning te beginnen, moet men zich de volgende vragen stellen:

  • Wie zou ons voornaamste doelwit moeten zijn om de verschuiving van de geest naar kwikvrije mijnbouw te realiseren?
  • Moet het mijnbouwbeleid van de overheid gericht zijn op ASGM of op het creëren / stimuleren van sterke lokale middelgrote bedrijven om te voldoen aan internationale standaarden en gebruik de lokale ASGM?
  • Is het juist om in Suriname op ASGM te focussen?

CRS wil graag de discussie op gang brengen over als de focus op ASGM in de Surinaamse situatie wel de juiste is.

Download hier een publicatie van CRS om meer hierover te lezen.

Note
Zijn er interessante weetjes of activiteiten waar u graag ook via de Nieuwslijn van de VSB aandacht voor wenst, kunt u gerust contact opnemen met de heer Kamlesh Ganesh via zijn mailadres kamlesh.ganesh@vsbstia.org, of bellen naar het Bureau van de VSB. Hetzelfde geldt voor advertenties.