“Ik kan natuurlijk over mijn cijfers vanuit ‘t Vat praten. We hebben het dan over een pakweg 70% drop in onze omzetten ten opzichte van 2019. Hierbij komt ook kijken dat met de unificatie het verlies groter is. Dit is desastreus”.

Zo begon het gesprek met Robbin Roemer, Voorzitter van Stichting Uitgaanscentrum Paramaribo (SUP) in het kader van de effecten van de Covid-19 maatregelen op de bedirjfsvoering van bedrijven binnen de horeca-sector.

Wij zitten nu al op rond de 10de maand van de intrede van Covid-19 in Suriname. In deze 10 maanden heeft de sector het ook ruim 60% van de tijd moeten doen met afhaal en deliveryservice. Er zijn in deze 10 maanden continu momenten geweest, waarop de horeca de deuren moest sluiten. Gedurende de total lockdown, partiӫle lockdowns en met beperkingen in de operaties van restaurants, heeft de sector sinds maart 2020 zeker 6 maanden moeten leven van afhaal en deliveryservice.

Het gaat hierbij om de restaurants met gesloten ruimtes en terrassen.

“Als je daarover praat, dan zie je dat je ook ongeveer op een vergelijkbare daling neerkomt. Dat zal bij de één wat minder zijn geweest en de ander meer. Wij in het subgebied (bedrijven actief rond Sommelsdijkstraat, Kleinewaterstraat, Rietbergplein en Wilhelminastraat etc.) hebben het echt van de bezoekers. Wij hadden het nooit van enige afhaal of delivery. Als je nu 70% drop krijgt in opbrengsten, er geen zicht is op verbetering en er geen compensatie is, begint langzaam maar zeker het einde in zicht te raken”, vertelt de heer Roemer.

Voor deze bedrijven zijn er twee zaken die de ontmoediging groter maken. Er zijn bedrijven die zitten met lonen en overige sociale lasten van het personeel die voldaan moeten worden, wat moeilijk wordt met het niveau van het inkomen dat momenteel gerealiseerd wordt. “Ik denk ook dat het bij de meeste ondernemers grotendeels gaat om de huur en andere vaste lasten die men moet voldoen. Ook al zijn er concessies gedaan in de huur voor de ondernemers uiteindelijk moet een deel voldaan worden wat met de huidige inkomsten niet te dekken is. Dit zijn de belangrijkste kosten, waaraan men niet kan voldoen”, aldus de heer Roemer.

De VSB doet hierbij een oproep aan het Surinaams bedrijfsleven om met name de restaurants met gesloten ruimtes en open terrassen op een voor hen gepaste manier te ondersteunen.

Wij verwijzen hierbij ook naar een voorbeeld van enkele bedrijven die nu al waardebonnen afnemen bij verschillende restaurants, ten behoeve van hun personeel.

Belangrijk: Als en indien u uw personeel tegemoet komt en de Horeca steunt, kunt u dit opbrengen als bedrijfskosten, met de verreken mogelijkheden in fiscale sfeer.

Note
Zijn er interessante weetjes of activiteiten waar u graag ook via de Nieuwslijn van de VSB aandacht voor wenst, kunt u gerust contact opnemen met de heer Kamlesh Ganesh via zijn mailadres kamlesh.ganesh@vsbstia.org, of bellen naar het Bureau van de VSB. Hetzelfde geldt voor advertenties.