De International Organization of Employers (IOE) organiseerde op 25 februari 2021 een high level digital conference met de nieuwste inzichten van topfunctionarissen van de VN en bedrijfsleiders inzake Covid-19. Namens de VSB, die lid is van de IOE, nam de heer Kamlesh Ganesh deel aan deze conferentie. Guy Ryder, Director general van de International Labour Organization (ILO) was één van de keynote sprekers op deze bijeenkomst. In zijn toespraak, uitte hij zijn bezorgdheid over de huidige gang van zaken met betrekking tot vaccinaties tegen het Covid-19 virus in de wereld. “Wij hebben een probleem hier. Er is sinds de uitbraak van Covid-19 ongeveer US$ 12 triljoen oneven gespendeerd door verschillende landen. Als dat herhaald wordt in termen van vaccinatie, zullen wij een prijs voor betalen”, beklemtoont de heer Ryder.

We zitten al 80+ dagen verder van de eerste Covid-19 vaccinatie in de wereld (in UK). Ook 60+ dagen sinds de EU begon met het vaccineren van haar burgers. Inmiddels zijn meer dan 200 miljoen mensen ingeënt. 80% van de vaccinaties zijn echter toegekend aan burgers uit maar 10 landen. Dit is volgens Katherine O’ Brien, Director Department of Immunization, Vaccines and Biologicals (WHO) een reden voor bezorgdheid.

“We komen niet eruit als dit zo doorgaat. Dit zal voor geen enkel land werken! Ook niet voor die landen die al vaccineren. We zien varianten opkomen en dat zal doorgaan. We moeten een verandering zien in de manier waarop vaccinaties worden gedeeld. We hebben een model nodig voor equitible distribution”, vertelt mw. O’ Brien.

Op 24 februari was Ghana het eerste land dat via Covax haar vaccinaties ontving. Eind maart verwacht de WHO dat Covax een brede groep van landen heeft geholpen die nog niet beschikken over vaccines.

Drie issues waar er nog geen antwoorden op zijn:

  1. Is het krijgen van een vaccinatie het einde van Covid-19?
  2. Hebben wij booster doses nodig? (te maken met de duur van de immuniteit)
  3. Er is geen bewijs om beleid uit te stippelen voor vaccinatie van mensen onder de 16 jaar. Het gaat hier niet om een gevaar voor schadelijkheid. Er is daar gewoon geen informatie over.

De WHO benadrukt: Vaccines zijn geen silver bullet. Alle andere maatregelen ter voorkoming van verspreiding van het virus moeten voorlopig nog gehandhaafd worden (denken aan handen wassen, afstand houden, mond-neusmaskers en grote fysieke bijeenkomsten vermijden).

“Er is geen informatie over als het vaccine je beschermd tegen infectie. Waar wij wel informatie over hebben is dat het je beschermd tegen ziek worden. Je kunt dus nog geïnfecteerd raken en besmettelijk zijn. Je kunt dus, ondanks gevaccineerd, nog steeds een gevaar vormen voor anderen”, vertel mw. O’ Brien.

Mtunzi Mdwaba, vice-president van de IOE bij de ILO vindt dat er rekening gehouden mag worden met de huidige situatie. Verschillende omstandigheden vereisen volgens hem verschillende oplossingen voor verschillende mensen over de hele wereld.

“Moeten wij niet voorzichtig zijn met al onze eieren stoppen in 1 mand? De vaccines zijn niet de silver bullet maar kunnen een weg zijn naar die silver bullet. We moeten een ieder bemoedigen om ook aan andere preventieve maatregelen te werken, zodat de arme landen die moeilijk aan vaccines komen, ook een goede response hebben op de pandemie”, aldus de heer Mdwaba.

Grensoverschrijdende mobiliteit

De WHO beklemtoont dat er tot nu toe maar één vaccine is die een internationale reisvereiste kent: Gele Koorts. Momenteel zijn de condities rond het vaccine, de beschikbaarheid van het vaccine en het beleid dat verandering teweeg kan brengen nog niet in place om het Covid-19 vaccine te beschouwen als vereiste binnen de internationale gezondheidsreglementering. Er is dus geen vereiste door de internationale gezondheidsreglementering om het vaccine te beschouwen als een vereiste voor international travel.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required

Note
Zijn er interessante weetjes of activiteiten waar u graag ook via de Nieuwslijn van de VSB aandacht voor wenst, kunt u gerust contact opnemen met de heer Kamlesh Ganesh via zijn mailadres kamlesh.ganesh@vsbstia.org, of bellen naar het Bureau van de VSB. Hetzelfde geldt voor advertenties.

Wordt lid
Adverteren?