De VSB heeft op 24 februari 2021 een eerste bilaterale bijeenkomst gehad met de Guyana Chamber of Commerce and Industry (GCCI) en de Barbados Chamber of Trade and Industry (BCTI). Dit was een vervolg op het eerste kennismakingsgesprek met de GCCI.

Het opstarten van deze gesprekken heeft tot doel, meer begrip creëren voor de kracht van de private sector, wat onze rollen zijn in het elimineren van handelsbarrières en het bouwen van relaties tussen de private sectoren in alle drie landen. Het werd een groot gezelschap van 18 personen, waar er afspraken zijn gemaakt over het uitwisselen van informatie tussen de VSB en BCTI. VSB en GCCI hebben inmiddels elkaar al voorzien van wederzijdse data. De komende meeting zal dieper worden ingegaan op een strategische samenwerking tussen de drie organisaties.

Barbados heeft voorgesteld om een subcommittee te benoemen die zal kijken naar logistics (zee- en luchtvaart) om snelle en betrouwbare fysieke handel tussen landen te bevorderen. Dit vormt al geruime tijd een drempel voor de business. VSB zal iemand uit de shipping industry voordragen in deze subcommittee.

Volgens VSB voorzitter Bryan Renten is er een belangrijk proces opgestart. We zitten in een unieke positie om de lead te nemen om ontwikkeling en handel te doen groeien. Er is lang gewacht op overheden om stappen te nemen en besluiten te nemen, en vaak zijn besluiten genomen waar we het niet mee eens waren. Het is dus tijd voor de private sector om zaken zelf op te pakken.

Timothy Tucker, GCCI benadrukt dat dit een ongekende aanpak is richting ontwikkeling. Het heeft in het verleden niet echt goed gewerkt, maar hoopt dat het er nu met de huidige deelnemers wel iets beter van wordt. De heer Tucker hoopt ook dat dit mag groeien naar een model voor andere Caricom landen voor verdere ontwikkeling.

De VSB heeft inmiddels ook een vruchtbaar gesprek gehad met de Canada-Guyana Chamber of Commerce (CGCC).

Zij zien interest in de Guyana- Suriname relatie groeien vanwege de oliesector.

CGCC verwacht in Suriname een parallel situatie, waar er vooral naar gekeken zal moeten worden zijn de neven effecten van investeringen in de oliesector. CGCC wil het Canadees element erin brengen door structuur te brengen in Canadese investeringen kanaliseren naar Guyana en Suriname.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required

Note
Zijn er interessante weetjes of activiteiten waar u graag ook via de Nieuwslijn van de VSB aandacht voor wenst, kunt u gerust contact opnemen met de heer Kamlesh Ganesh via zijn mailadres kamlesh.ganesh@vsbstia.org, of bellen naar het Bureau van de VSB. Hetzelfde geldt voor advertenties.

Wordt lid
Adverteren?