Op 11 maart 2021 organiseerde de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de Internationale Organisatie van Werkgevers (IOE) en de World Employment Confederation (WEC) een discussieforum over platformwerk. De discussie omvatte een presentatie van de ILO World Employment and Social Outlook (WESO) voor 2021. Namens de VSB nam de heer Kamlesh Ganesh deel aan deze sessie.

Het WESO rapport biedt een uitgebreid beeld van de ervaring van werknemers en bedrijven op online web gebaseerde en locatie gebaseerde platforms, op basis van enquêtes en interviews met ongeveer 12.000 werknemers en vertegenwoordigers van 85 bedrijven over de hele wereld, in meerdere sectoren. Het biedt ook inzicht in het digitaal arbeidsplatform als bedrijfsmodel, onderzoekt regelgevende reacties over de hele wereld en presenteert een manier om ervoor te zorgen dat al het platform werk fatsoenlijk werk is.

Digitale arbeidsplatforms zijn een onderscheidend onderdeel van de digitale economie. Ze staan ​​individuen of zakelijke klanten toe om een ​​rit te boeken, eten te bestellen of een freelancer te zoeken om een ​​website te bouwen of het vertalen van een document, naast vele andere activiteiten en opdrachten. Wij hebben het hier dus over de transformatie van arbeidsprocessen, met grote gevolgen voor de toekomst van werk.

Het aantal web gebaseerde en locatie gebaseerde (taxi en bezorg) platforms is gestegen van 142 in 2010 tot ruim 777 in 2020. Het aantal online web gebaseerde platforms is in deze periode verdrievoudigd, terwijl het aantal taxi- en bezorgplatforms bijna veertien keer groeide.

De wereldwijde distributie van investeringen in digitale arbeidsplatforms zijn echter geografisch ongelijk. Ongeveer 96 procent van de investeringen in digitale arbeidsplatforms is geconcentreerd in Azië (US $ 56 miljard), Noord-Amerika (US $ 46 miljard) en Europa (US $ 12 miljard), vergeleken met 4 procent in Latijns-Amerika, Afrika en de Arabische Staten (US $ 4 miljard).

Diverse soorten bedrijven, van start-ups aan Fortune 500-bedrijven, worden steeds meer afhankelijk van web gebaseerde platforms. Digitale arbeidsplatforms hebben ook de groei van start-ups en de heroriëntatie van sommige sectoren ondersteund.

Onderzoeksresultaten geven aan dat mannen in de meerderheid zijn van werknemers op digitale arbeidsplatforms. Deze mannen zijn ook hoogopgeleid. De motivatie van werknemers om op digitale platforms te werken varieert tussen de verschillende typen van platforms en naar geslacht. Werk op digitale arbeidsplatforms is de belangrijkste bron van inkomsten voor veel werknemers, maar het inkomen verschilt in ontwikkelde en ontwikkelingslanden. De relevantie van vaardigheden en kwalificaties verworven door middel van formeel onderwijs varieert op digitale arbeidsplatforms.

De COVID-19 pandemie heeft velen blootgelegd aan de risico’s waarmee werknemers op digitale arbeidsplatforms worden geconfronteerd. Er komen nu regelgevende reacties uit veel landen op de problemen die verband houden met arbeidsomstandigheden op digitale arbeidsplatforms. Gezien digitale arbeidsplatforms werken in meerdere rechtsgebieden opereren, is er een behoefte voor een of andere vorm van internationale beleidsdialoog en coördinatie.

Meer weten over dit onderwerp? Download

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required

Note
Zijn er interessante weetjes of activiteiten waar u graag ook via de Nieuwslijn van de VSB aandacht voor wenst, kunt u gerust contact opnemen met de heer Kamlesh Ganesh via zijn mailadres kamlesh.ganesh@vsbstia.org, of bellen naar het Bureau van de VSB. Hetzelfde geldt voor advertenties.

Wordt lid
Adverteren?