De Houtsector binnen de VSB heeft op 7 april 2021 een kennismakingsonderhoud gehad met de Minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu, Silvano Tjong-Ahin. De bijeenkomst was een verlengde van het traject dat de VSB-houtsector heeft uitgezet om structureel overleg te realiseren inzake de houtsector en ook het formaliseren van een beleidsplan/visie waar er draagvlak voor is bij alle stakeholders. Deze boodschap van de VSB is inmiddels bij een aantal ministeries en andere bestuursorganen besproken. VSB biedt zich aan als partners in duurzame ontwikkeling van de sector en het land.

Ook bij minister Tjong-Ahin is het betoog gericht op een Houtbeleidsplan. Een plan dat als ‘blueprint’ moet dienen voor de richting van de houtsector. Het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer moet nog een werkgroep installeren ter voorbereiding hiervan.

De ROM minister gaf aan blij te zijn met de toenadering van de VSB. Ondanks hij toegeeft momenteel met een capaciteitsprobleem te zitten in de uitvoering, geeft hij aan zoveel als mogelijk beleid te willen maken met de private sector, waarbij de private sector ook een stuk verantwoordelijkheid op zich neemt. In zijn korte tijd als minister heeft hij in ieder geval kunnen vaststellen dat gouvernance ergens tekortschiet, waardoor zaken niet van de grond komen. De VSB biedt haar mobilisatiekracht en kennis aan om precies dit onderdeel van het werk te ondersteunen.

Er is gesproken over de betrokkenheid van de VSB bij discussies over Carbon credits. De FAO is momenteel met een aantal initiatieven bezig, waar de minister ook belangstelling voor heeft. In dit kader zijn er ook afspraken gemaakt.

Aanwezig waren de VSB groepsvertegenwoordiger Benito Chin Ten Fung vergezeld met de regional Forestry Officer for the Caribbean van de Food and Agriculture Organization van de VN (FAO).

Aan tafel zaten ook de waarnemend directeur van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos), Cedric Nelom en VSB Senior Policy Officer Kamlesh Ganesh.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required

Note
Zijn er interessante weetjes of activiteiten waar u graag ook via de Nieuwslijn van de VSB aandacht voor wenst, kunt u gerust contact opnemen met de heer Kamlesh Ganesh via zijn mailadres kamlesh.ganesh@vsbstia.org, of bellen naar het Bureau van de VSB. Hetzelfde geldt voor advertenties.

Wordt lid
Adverteren?