RPBG: Dé perfecte oplossing voor thuis- en mobiele werkers

De ontwikkelingen rond het Covid-19 virus maakt het voor bedrijven dagelijks uitdagend optimaal bereikbaar te zijn. Het aanpassen van de werkomgeving en manier van communiceren is hierdoor noodzakelijk. RPBG helpt u meedenken aan oplossingen die zorgen voor efficiëntie van uw bedrijf om zo uw dienstverlening naar uw klanten toe te continueren ondanks de ontwikkelingen van het Covid-19 virus.

Wij hebben de perfecte oplossing voor thuis- en mobiele werkers om de communicatie tussen u, uw personeel en uw klanten kwalitatief te onderhouden tegen minimale kosten. Denk hierbij aan vanuit elke plek communiceren via de telefoon zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de hoge belkosten of bij een onverwachte total lockdown het werk stagneert.

Wilt u graag meer weten over deze oplossing? Spreek vandaag nog één van onze IT specialisten op het nummer 433932 of mail naar info@rpbg.net. Voor support heeft de RPBG de juiste expertise in huis voor elk ICT gerelateerd probleem.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required

Note
Zijn er interessante weetjes of activiteiten waar u graag ook via de Nieuwslijn van de VSB aandacht voor wenst, kunt u gerust contact opnemen met de heer Kamlesh Ganesh via zijn mailadres kamlesh.ganesh@vsbstia.org, of bellen naar het Bureau van de VSB. Hetzelfde geldt voor advertenties.

Wordt lid
Adverteren?

De VSB roept haar leden op om zich voor te bereiden op een massale nationale vaccinatie campagne. Deze voorbereiding heeft meer te doen met de eigen omgeving klaarstomen voor vaccinatie door aandacht te besteden aan de drempels die het vaccinatiecampagne kunnen ondermijnen.

Vaccinatiebereidheid

U wordt gevraagd om de vaccinatiebereidheid te meten onder uw personeel en hun gezinsleden. Zie hier enkele voorbeelden van de bedoelde tools:

Voorbeeld Fernandes Group (video)2021-05-24T14:29:11-03:00
Voorbeeld HEM Suriname NV (video)2021-05-24T14:29:04-03:00

Bezwaren vaststellen

Wat zijn de bezwaren tegen het vaccineren? Hiermee wilt u trachten te begrijpen waarom er weerstand is tegen vaccineren (indien die er is). Het is normaal dat uw werknemer vragen heeft over vaccins en de juiste beslissing wil nemen voor zichzelf en diens dierbaren. Zorg er dus voor dat in uw metingen vragen zijn opgenomen waarmee u dit onderdeel kunt vaststellen

Bezwaren Adresseren

Concerns adresseren: Indien blijkt dat de vaccinatiebereidheid niet op een gewenst niveau is, dient er gewerkt te worden aan de drempels. Als uw werknemer vragen stelt of zijn bezorgdheid uit over vaccins, luister dan naar hen, erken hun gevoelens en geef indien mogelijk de juiste informatie. Wees bereid om gerenommeerde informatiebronnen voor te stellen als ze meer willen weten. Check de veel gestelde vragen voor meer hierover.

Incentives

Doorbreek barrières: Gevaccineerd worden hangt er vaak van af of het handig is om dat te doen. Om vaccinatie zo gemakkelijk mogelijk te maken, kunnen werkgevers betalen voor kinderopvang of de reiskosten om naar vaccinatie faciliteiten te gaan, of hun werknemers betaald verlof bieden om zich te laten vaccineren. Het is belangrijk om werknemers de tijd en flexibiliteit te geven die ze nodig hebben om vaccinatie afspraken bij te wonen en zelfs te herstellen van vaccinatie. Daarnaast ben u als werkgever vrij om andere of additionele incentives aan te bieden. indien gewenst, wees er ook creatief in.

Veel Gestelde Vragen

Houden ze ons niet voor de gek met covid-19?2021-05-25T14:29:33-03:00
Over de Kennis van de Huidige Wetenschap2021-05-25T14:04:59-03:00
Hoe reageer je op: Het Vaccin is te snel ontwikkelt2021-05-24T15:44:26-03:00
Naar het buitenland gaan om een ander vaccin te halen?2021-05-24T15:25:34-03:00
Hoe gaan bedrijven om met leveranciers die niet willen vaccineren?2021-05-24T15:18:29-03:00
Zelfbeschikkingsrecht en informatievirus2021-05-24T14:27:10-03:00
Is er een risico als ik veel medicijnen gebruik?2021-05-21T11:59:52-03:00
Kan ik nog prikken als ik na mijn eerste prik Covid-19 heb opgelopen?2021-05-21T14:51:13-03:00
Waarom vaccineren als ik weet dat ik niet ziek word?2021-05-21T11:25:03-03:00
Over de Bijwerkingen2021-05-21T11:15:38-03:00
Is AstraZeneca een dump vaccin?2021-05-21T11:11:49-03:00
Hoe u het vertrouwen in vaccins kunt vergroten2021-05-19T13:06:03-03:00

Diverse organisaties binnen en buiten de gezondheidssector kunnen een cruciale rol spelen bij het delen van nauwkeurige informatie over vaccinatie en de voordelen ervan. Bijna iedereen kan zijn steentje bijdragen door de basisprincipes van vaccinatie en de betrouwbare bronnen voor meer details te kennen, en door openlijk hun enthousiasme voor vaccinatie te uiten.

1. Geef het goede voorbeeld

Organisaties en werkgevers kunnen het vertrouwen vergroten door openlijk hun steun voor vaccinatie of persoonlijke ervaring met vaccinatie te delen. Dit helpt de acceptatie van vaccinatie als sociale norm op de werkplek te bevorderen.

2. Bouw vertrouwen op

Als u helpt met het geven van vaccins, steun dan iedereen die voor vaccinatie komt en die vragen heeft of om uw advies vraagt. Luister naar eventuele zorgen en communiceer op een manier die respectvol is en vertrouwen opbouwt. Vaccins zijn veilig, effectief en een belangrijk onderdeel van de COVID-19-respons, maar het stoppen van de verspreiding van ziekten blijft de sleutel. Herinner mensen eraan dat ze andere voorzorgsmaatregelen moeten blijven nemen, zoals fysieke afstand nemen, een masker dragen, kamers goed geventileerd houden, mensenmassa’s vermijden, handen schoonmaken en hoesten in een gebogen elleboog of weefsel.

3. Doorbreek barrières

Gevaccineerd worden hangt er vaak van af of het handig is om dat te doen. Om vaccinatie zo gemakkelijk mogelijk te maken, kunnen werkgevers betalen voor kinderopvang of de reiskosten om naar vaccinatiefaciliteiten te gaan, of hun werknemers betaald verlof bieden om zich te laten vaccineren. Het is belangrijk om werknemers de tijd en flexibiliteit te geven die ze nodig hebben om vaccinatieafspraken bij te wonen en zelfs te herstellen van vaccinatie.

Hoe te praten over vaccins?2021-05-19T13:06:14-03:00

Vaccins worden ondersteund door decennia van medisch onderzoek. Ze werken door het eigen immuunsysteem van het lichaam voor te bereiden om een ​​specifieke ziekte te herkennen en zich ertegen te verdedigen. De hoeveelheid beschikbare informatie over vaccinatie kan overweldigend zijn, dus het is belangrijk om het onderwerp te bespreken.

Het is normaal dat u vragen heeft over vaccins en de juiste beslissing wilt nemen voor u en uw dierbaren. Als iemand die u kent – een vriend, familielid of collega – vragen stelt of zijn bezorgdheid uit over vaccins, luister dan naar hen, erken hun gevoelens en geef indien mogelijk de juiste informatie. Wees bereid om gerenommeerde informatiebronnen voor te stellen als ze meer willen weten.

1. Luister met empathie en stel open vragen

Begin empathisch te luisteren naar degenen die vragen hebben over vaccinatie. Wijs ze niet af en erken hoe ze zich voelen (zonder het per se eens te zijn, bijvoorbeeld “het is oké om vragen te hebben of meer informatie te willen voordat je een vaccin krijgt”).

Stel open vragen, zoals “Wat heb je gehoord over de COVID-vaccins?” of “Waarom voel je je zo?”. Deze vragen lokken een andere reactie uit dan “ja” of “nee” en kunnen u helpen hun zorgen beter te begrijpen, en kunnen de andere persoon ook helpen bij het doornemen van hun gedachten.

2. Deel vertrouwde informatie

Als u het antwoord niet weet of als u niet zeker weet hoe u hun probleem moet aanpakken, bied dan aan om te helpen bij het zoeken naar informatie. Door om hun toestemming te vragen, kunnen ze eerder bereid zijn om naar je te luisteren dan het gevoel te hebben dat je ongewenste informatie naar ze toe duwt.

U kunt de WHO-website bezoeken voor antwoorden op veelgestelde vragen over vaccinatie , COVID-19-vaccins en COVID-19-vaccinveiligheid . U kunt ook andere vertrouwde en deskundige bronnen raadplegen, zoals uw arts of verpleegkundige.

3. Onderzoek de redenen waarom u zich wilt laten vaccineren

Bij het bespreken van vaccinatie werkt niets zo goed als persoonlijk worden. Deel uw eigen redenen waarom u zich wilt laten vaccineren en, als u daartoe in staat bent, uw ervaring met vaccinatie.

Praat met hen over hoe vaccinatie tegen COVID-19 een weg naar normaliteit kan bieden. Leg de voordelen van vaccinatie uit, of het nu is om familie en vrienden weer te bezoeken, terug te keren naar kantoor, kinderen weer naar school te krijgen, tijd door te brengen met klasgenoten of andere interacties en activiteiten die door COVID-19 onder druk zijn gezet.

Als u zich eerder zorgen maakte waar u doorheen werkte en uiteindelijk bent ingeënt tegen COVID-19, deel dan wat u heeft gerustgesteld.

Beschrijf hoe vaccinatie u, uw gezin en uw gemeenschap zal helpen beschermen en de activiteiten van het leven die we hebben gemist, weer terugbrengt.

Mag alles weer zodra ik gevaccineerd ben?2021-05-19T12:22:40-03:00

Zodra er een voldoende hoge vaccinatiegraad onder de risicogroepen bereikt wordt en de druk op het gezondheidszorgsysteem vermindert, zullen er wel bepaalde wijzigingen worden doorgevoerd aan de veiligheidsmaatregelen. Maar momenteel moet je de coronamaatregelen blijven volgen, zowel voor je eigen veiligheid als die van de anderen. Zeker als je zelf niet tot een risicogroep behoort, maar wel in contact komt met risicopersonen.

Kan ik anderen nog besmetten met COVID-19 als ik gevaccineerd ben?2021-05-21T11:45:48-03:00

De COVID-19-vaccins beschermen tegen een infectie (bevestigd door een PCR-test) en tegen ziekte en complicaties. De Gezondheidsraad in Nederland schrijft op 20 mei 2021 in een advies dat vaccinatie tegen COVID-19 kan bijdragen aan het voorkomen van een coronabesmetting bij anderen. De resultaten van onderzoekingen wijzen erop dat vaccinatie “in meer of mindere mate” bijdraagt aan het voorkomen van infecties bij anderen.

 

Ben ik na vaccinatie tijdelijk positief of besmettelijk?2021-05-19T12:21:14-03:00

Neen, het vaccin zelf zorgt ervoor dat je immuunsysteem gestimuleerd wordt en bereidt je lichaam voor om een bepaalde kiem te herkennen en zich tegen die kiem of infectieziekte te verdedigen. Als je dan later met het virus besmet raakt, herkent je immuunsysteem het virus en, omdat het al voorbereid is om het virus aan te vallen, beschermt het je tegen dat virus, bv. COVID-19. Het vaccin brengt dus geen virusdeeltjes binnen en maakt je dus niet besmettelijk. Je zal door vaccinatie ook geen positieve PCR-test afleggen.

Ben ik onmiddellijk beschermd na vaccinatie?2021-05-19T12:19:19-03:00
 • Na vaccinatie duurt het 10 tot 14 dagen vooraleer je lichaam antistoffen begint aan te maken. Als je dus in die periode blootgesteld wordt aan het virus, is je afweer nog niet voldoende gestimuleerd door het vaccin en kan je nog besmet raken. Twee weken na de eerste vaccinatie bedraagt de werkzaamheid ongeveer 90%, en dit neemt na de tweede vaccinatie toe tot 95%. Ondertussen is het heel belangrijk dat je de beschermingsmaatregelen blijft respecteren (afstand houden, mondmasker dragen, handen wassen, kamer voldoende verluchten, enz).
 • Ook bij wie volledig gevaccineerd is het volgen van de maatregelen nog steeds erg belangrijk. Het zal immers nog een tijdje duren alvorens voldoende mensen zijn gevaccineerd zodat groepsimmuniteit wordt bereikt.
 • Net zoals andere vaccins biedt het COVID-19-vaccin geen 100% bescherming, ook niet na 2 dosissen.
 • Omdat we niet nagaan of je op het moment van vaccinatie drager bent van het virus, kan het zijn dat je al besmet was op moment van de vaccinatie en kort na de eerste vaccinatie COVID-19 positief wordt en eventueel ziek wordt. Dat komt dan omdat je op het moment van de vaccinatie nog in incubatietijd was.
Kan ik COVID-19 oplopen na vaccinatie?2021-05-19T12:20:30-03:00

De kans is klein, maar het kan gebeuren dat je zelfs na vaccinatie toch nog COVID-19-positief wordt. Dat zit zo

 • Het duurt 10 tot 14 dagen na de eerste vaccinatie vooraleer je lichaam antistoffen ontwikkelt en de bescherming goed begint te werken. Als je dus in die periode blootgesteld wordt aan het virus, is je afweer nog niet voldoende gestimuleerd door het vaccin en kan je nog besmet raken.
 • Net zoals andere vaccins biedt het COVID-19-vaccin geen 100% bescherming, ook niet na 2 dosissen. De Pfizer-BioNTech en Moderna vaccins bieden na volledige vaccinatie 94 à 95% bescherming tegen een milde vorm van infectie. Astra-Zeneca biedt iets meer dan 80% bescherming tegen een milde vorm van infectie (bij 2° dosis op 12 weken)
 • Omdat we niet nagaan of je op het moment van vaccinatie drager bent van het virus, kan het zijn dat je al besmet was op moment van de vaccinatie en kort na de eerste vaccinatie COVID-19 positief wordt en eventueel ziek wordt. Dat komt dan omdat je op het moment van de vaccinatie nog in incubatietijd was.

Het blijft dus belangrijk om ook na vaccinatie de veiligheidsmaatregelen te blijven volgen.

Moet ik me jaarlijks laten vaccineren tegen COVID-19?2021-05-19T12:17:44-03:00

Hierop kan vandaag helaas nog geen concreet antwoord worden gegeven. Momenteel wordt dit nog onderzocht.

Mag ik gevaccineerd worden als ik bloed, plasma of bloedplaatjes doneer?2021-05-19T12:17:26-03:00

Bloed, plasma en bloedplaatjes doneren is geen contra-indicatie voor coronavaccinatie. Informeer je voor je afspraak bij het Rode Kruis over de tijd die je moet laten tussen vaccinatie en donatie.

Ik heb allergie. Kan ik dan gevaccineerd worden?2021-05-19T12:17:10-03:00

Allergie op zich is geen contra-indicatie voor vaccinatie. De vaccins zelf bevatten geen bewaarmiddelen. Het dopje van het flacon van de vaccins bestaat niet uit latex. Mensen met een latexallergie mogen dus gerust het vaccin toegediend krijgen. Als je al ernstige allergische reacties (bv. anafylactische reacties) ontwikkelde op één van de bestanddelen van het vaccin, bespreek je dit beter vooraf met je arts. Je arts kan de richtlijnen raadplegen op de website van de Hoge Gezondheidsraad.

Kan vaccinatie tegen COVID-19 mijn vruchtbaarheid verminderen?2021-05-19T12:19:40-03:00

Wanneer je COVID-19 doormaakt of gevaccineerd wordt, ontwikkel je antistoffen tegen de uitsteekseltjes van het coronavirus. Er is amper een  overeenkomst tussen het eiwit van die uitsteekseltjes en een eiwit dat een rol speelt in de vorming van de placenta bij een prille zwangerschap (syncytine-1).    Die overeenkomst is te klein om ook maar enig effect te hebben op de placenta. Mocht dat wel zo zijn, dan zouden ook banale coronavirussen, die verkoudheden veroorzaken, de vruchtbaarheid aantasten, want alle coronavirussen hebben diezelfde minimale overeenkomst. En dit wordt helemaal niet waargenomen. Er is dus geen reden tot ongerustheid. Ook de zwangerschapsstatistieken in de VS bevestigen dit.

De vaccins hebben ook geen impact op de vruchtbaarheid van mannen.

Lees het advies van de HGR (15/4/21)https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/20210422_hgr-9622_vaccinatie_zwangere_borstvoeding_vrouw_vweb_1.pdf

Bekijk de video van Dr Isabelle Dehaene, gynaecologe UZ Genthttps://d34j62pglfm3rr.cloudfront.net/downloads/02_NL_VaccinerenBijZwangerschap.

Zal het vaccin mij nog beschermen als het virus muteert?2021-05-19T12:15:46-03:00

Virussen muteren constant. Dat wil zeggen dat een deel van het genetische materiaal in het virus verandert. Dat gebeurt aan verschillende snelheden voor verschillende virussen. Mutaties hebben niet noodzakelijk een invloed op hoe goed het vaccin tegen het virus werkt. Voor de Britse variant bijvoorbeeld tonen de eerste gegevens met het Pfizer-, Moderne of Astra-Zeneca vaccin dat de vaccin-geïnduceerde antistoffen de variant kunnen neutraliseren. Voor de Zuid-Afrikaanse variant scoren de 3 vaccins minner goed. Dit wordt verder onderzocht.

Sommige vaccins blijven vele jaren na hun ontwikkeling werkzaam en bieden langdurige bescherming, zoals vaccins tegen mazelen of rubella. Aan de andere kant veranderen virusstammen voor ziekten zoals griep zo vaak en in die mate dat de vaccinsamenstelling jaarlijks moet worden bijgewerkt om werkzaam te zijn. De wetenschappelijke gemeenschap en toezichthouders zullen controleren of het coronavirus in de loop van de tijd verandert en of de vaccins mensen kunnen beschermen tegen infectie met nieuwe varianten.

Wat zijn de bestanddelen van een vaccin?2021-05-19T13:03:16-03:00

In de vaccins zit geen gelatine of kippeneiwit , en al helemaal geen aluminium of kwik.

Alle ingrediënten van een vaccin spelen een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat een vaccin veilig en effectief is. Enkele hiervan zijn:

 • Het antigeen. Dit is een gedode of verzwakte vorm van een virus of bacterie, die ons lichaam traint om de ziekte te herkennen en te bestrijden als we deze in de toekomst tegenkomen.
 • Adjuvantia, die helpen om onze immuunrespons te versterken. Dit betekent dat ze vaccins helpen om beter te werken.
 • Conserveringsmiddelen die ervoor zorgen dat een vaccin effectief blijft.
 • Stabilisatoren, die het vaccin beschermen tijdens opslag en transport.

Vacciningrediënten kunnen er onbekend uitzien als ze op een etiket worden vermeld. Veel van de componenten die in vaccins worden gebruikt, komen echter van nature voor in het lichaam, in het milieu en in het voedsel dat we eten. Alle ingrediënten in vaccins – evenals de vaccins zelf – worden grondig getest en gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn.

Kent men de bijwerkingen van de vaccins op lange termijn?2021-05-19T12:14:45-03:00

Een vaccin wordt alleen goedgekeurd als de kwaliteit, de doeltreffendheid én de veiligheid voldoende zijn aangetoond. Daarom zijn de klinische studies zo belangrijk. In de laatste fase (fase 3) wordt het vaccin op grote groepen mensen getest, vaak op tienduizenden mensen. Bij het coronavaccin zijn dit er zelfs veel meer dan bij andere vaccins, zo tussen de 20.000 en 60.000 mensen (waarvan de helft het kandidaat-vaccin krijgt en de andere helft een placebo). Dankzij die studies zien we of én welke mogelijke bijwerkingen er kunnen optreden. De meeste bijwerkingen worden binnen 6 weken na vaccinatie zichtbaar. Die worden dan tijdens de klinische studies opgepikt.  De kans op ernstige bijwerkingen nadat het vaccin is goedgekeurd, is dus klein. Toch kunnen we het nooit helemaal uitsluiten. Dit geldt niet alleen voor het coronavaccin, maar voor alle vaccins en medicijnen.

Waarom vaccineren?2021-05-19T12:14:26-03:00

Als iedereen zich laat vaccineren, kan corona niet meer om zich heen grijpen. Zo krijgen we stap voor stap meer vrijheid terug. Een vaccinatie beschermt niet alleen uzelf. Maar ook uw familie, vrienden en de kwetsbare mensen om u heen.

Zelf kiezen voor vaccinatie2021-05-19T12:14:02-03:00

Vaccinatie tegen het coronavirus is niet verplicht. U kiest zelf of u zich laat vaccineren tegen het coronavirus. U bent misschien niet direct aan de beurt.

Waarom zou ik kiezen voor vaccinatie tegen corona?2021-05-19T12:13:16-03:00

Vaccinatie tegen het coronavirus is niet verplicht. Maar als iedereen zich laat vaccineren, kan het coronavirus zich niet meer verspreiden. Een vaccinatie beschermt niet alleen u zelf, maar ook de mensen om u heen.

Is er een verband tussen autisme en vaccineren?2021-05-19T12:12:23-03:00

Nee, er is geen verband tussen vaccinatie en autisme. Tegenstanders van vaccinaties halen soms een artikel aan uit 1998 van de Engelse arts Andrew Wakefield. Daarin legde hij een verband tussen het mazelen-vaccin en autisme. Maar deze studie werd al snel teruggeroepen door fraude. Ook moest Andrew Wakefield zijn artsentitel opgeven. De conclusies uit dit artikel kloppen namelijk niet. Helaas blijft dit verhaal opduiken.

Hoe veilig zijn de coronavaccins?2021-05-19T12:10:41-03:00

Voor de coronavaccins gelden dezelfde strenge eisen als voor alle andere vaccins. Fabrikanten van coronavaccins moeten dezelfde stappen doorlopen om een vaccin te maken en goedgekeurd te krijgen. Zoals bij alle nieuwe vaccins zijn ook de Coronavaccins eerst op tienduizenden mensen getest. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordelen alle vaccins op werking, kwaliteit en veiligheid. We weten dus dat de coronavaccins veilig zijn en dat ze ons goed beschermen tegen het virus.

Hoe lang de vaccins ons beschermen moet wel nog verder onderzocht worden. En net als bij andere vaccins en medicijnen zijn er altijd risico’s van bijwerkingen. Maar ernstige bijwerkingen na een vaccinatie komen zelden voor.

Tasten coronavaccins je DNA aan?2021-05-19T12:09:22-03:00

Nee, de mRNA-moleculen in vaccins veranderen geen DNA. Bij iedere virusinfectie krijgt iemand die ziek wordt zogenaamde mRNA-moleculen van een virus binnen. Bijvoorbeeld van het griepvirus. Het lichaam maakt daarna de bijbehorende viruseiwitten aan. Als reactie hierop maakt het lichaam antistoffen en T-cellen aan. En geneest iemand, bijvoorbeeld van de griep.

Het mRNA in de coronavaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna geven het lichaam informatie over een bijzonder eiwit van het coronavirus. Dat is het spike-eiwit. De cellen op de prikplek gaan met deze informatie het spike-eiwit maken. En daarna maakt het lichaam antistoffen en T-cellen aan. Komt iemand daarna in contact met het coronavirus? Dan beschermen de antistoffen en T-cellen het lichaam. Zo is de kans klein dat iemand ziek wordt van het virus. mRNA-moleculen, of die nu normaal bij het lichaam horen of bij een virusinfectie of vaccinatie, worden ook weer opgeruimd en veranderen geen DNA.

Overdragen coronavirus na vaccinatie2021-05-19T12:08:30-03:00

Of het vaccin ook de verspreiding van het coronavirus voorkomt, is nog niet bekend. Het is nog niet duidelijk of gevaccineerde mensen het virus nog bij zich kunnen dragen. Of over kunnen dragen op anderen. Hier lopen nog onderzoeken naar.

Bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin2021-05-19T12:08:09-03:00

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • roodheid;
 • pijn en zwelling op de prikplek;
 • vermoeidheid;
 • hoofdpijn;
 • spier- en gewrichtspijn;
 • koude rillingen en
 • koorts.

Deze bijwerkingen zijn mild en verdwijnen ook weer snel (binnen 2 of 3 dagen). De bijwerkingen zijn vergelijkbaar met die van veel andere vaccinaties, zoals de griepprik. Ook opgezette lymfklieren, misselijkheid en overgeven komen voor.

12 weken tussen 2 prikken?2021-05-19T12:07:42-03:00

Het AstraZeneca-vaccin bestaat uit 2 prikken. De 2e prik volgt 12 weken na de 1e prik (84 dagen). De Gezondheidsraad adviseert om de 2e prik in de 12e week na de 1e prik  te geven. Op deze manier kunnen zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk een vaccin krijgen. Een 2e prik is nodig voor een goede bescherming tegen het coronavirus.

Verspreiden coronavirus na vaccinatie mogelijk?2021-05-19T12:07:05-03:00

Bent u gevaccineerd? Dan is de kans groot dat u niet (of minder) ziek wordt na besmetting met corona. Het is nog niet bekend of iemand die tegen corona gevaccineerd is het virus toch kan verspreiden. Daarom gelden voor gevaccineerde personen voorlopig dezelfde maatregelen als voor mensen die niet gevaccineerd zijn.

Was de ontwikkeling van coronavaccins niet te snel?2021-05-19T12:05:47-03:00

Snelle ontwikkeling coronavaccins

Coronavaccins zijn snel ontwikkeld door verschillende fabrikanten. Dit heeft een paar redenen:

 • Wereldwijd werken meerdere bedrijven aan verschillende coronavaccins. Ook wordt er veel kennis gedeeld.
 • Veel onderzoeken vinden op hetzelfde moment plaats. En niet na elkaar. Dat scheelt tijd.
 • Onafhankelijke medicijnautoriteiten zetten extra mensen in. Ook beoordelen zij de resultaten tussendoor.

Aanvullingen volgen.
Zit u ook met een vraag?
Mail naar info@vsbstia.org

2021-06-04T11:17:18-03:00
Go to Top