De VERENIGING SURINAAMS BEDRIJFSLEVEN (VSB) heeft op 30 juli 2021 een historische mijlpaal bereikt in haar samenwerkingsrelaties. VSB heeft een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met haar tegenhangers in Guyana en Barbados, te weten de GEORGETOWN CHAMBER OF COMMERCE & INDUSTRY (GCCI) en de BARBADOS CHAMBER OF COMMERCE & INDUSTRY (BCCI). De overeenkomst is virtueel ondertekend. 

VSB, GCCI en BCCI zijn overeengekomen om samenwerking tussen de partijen te bevorderen. De totstandkoming van deze overeenkomst heeft ook tot doel het handels- en investeringsniveau tussen Suriname,  Guyana en Barbados te verbeteren en de capaciteit van de leden van VSB, GCCI en BCCI te vergroten.

CARICOM ontstond op 4 juli 1973 met de ondertekening van het Verdrag van Chaguaramas. Het Verdrag werd later in 2002 herzien om de uiteindelijke oprichting van een interne markt en een single economy mogelijk te maken. Terugkijkend op het begin van CARICOM, zouden we kunnen concluderen dat de grotere droom van een interne markt en een single economy nog niet is gerealiseerd.

Dit volgens VSB voorzitter Bryan Renten mogelijk vanwege het gemis van een leidende rol van de private sector in dit geheel. De ondertekening is naar zijn zeggen een historisch kruispunt, zeker op het moment waarop de regio als de wereld nog worstelt met de Covid-19 pandemie. “Wij van de VSB geloven dat we door samen te werken sterker kunnen worden. Moge deze saamhorigheid onze bedrijven versterken. Wij hopen dat deze samenwerking tussen Suriname, Barbados en Guyana als voorbeeld zal dienen voor de Regio”, zei Bryan Renten, voorzitter van de VSB.

De ministeries van buitenlandse zaken van de desbetreffende landen waren ook aanwezig tijdens dit heugelijk feit. Allen hebben het belang van deze samenwerking benadrukt en dringen aan op het koesteren hiervan. 

“Wij leven in uitdagende tijden. Door intern bezig te zijn zul je de uitdagingen niet aan kunnen. Dit is een goede manier om in de regio te demonstreren dat wij samen kunnen werken aan groei. Ik apprecieer deze subregionale samenwerking. Het is tijd om deze goede intenties in actie om te zetten”, aldus Albert Ramdin – Minister of Foreign Affairs, International Business and International Co-operation.

De minister benadrukte het belang van investeren in elkaars landen. Ook in het kader van de olie en gasindustrie ziet de minister samenwerkingsmogelijkheden

Over de MOU:

De partijen zullen zich inspannen voor:

  1. identificeren en faciliteren van initiatieven en kansen voor capaciteitsopbouw voor leden en vertegenwoordigers van VSB, GCCI en BCCI;
  2. Bevorderen van handel en investeringen in elkaars grondgebied door handelsmissies, zakelijke delegaties, business to business meetings, tentoonstellingen en seminars te organiseren; het opzetten van exportpromotiebureaus; het delen van informatie over elkaars markten; enz;
  3. Identificeren, volgen en faciliteren van training en faciliteren van andere samenwerkingsprogramma’s die het lidmaatschap van VSB, GCCI en BCCI ten goede zullen komen;
  4. Strategische samenwerking tussen leden bevorderen om het concurrentievermogen van industrieën in Guyana, Barbados en Suriname te vergroten;
  5. Ervaringen en beste praktijken delen op gebieden zoals: handel en investeringen, olie- en gasindustrie, toerisme en gastvrijheid, landbouw, hernieuwbare energie/energie-efficiëntie, onderwijs, gezondheidszorg en gezondheid en veiligheid op het werk;
  6. Vergemakkelijken van het delen van informatie over handelsregelgeving, business-to-business marktinformatie;
  7. Identificeren van prioritaire gebieden voor de ontwikkeling en implementatie van initiatieven gedurende de periode van deze overeenkomst;
  8. Deel van informatie over zakelijke en investeringsmogelijkheden, inclusief kansen voor joint ventures en andere regelingen tussen leden van de partijen.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required

Note
Zijn er interessante weetjes of activiteiten waar u graag ook via de Nieuwslijn van de VSB aandacht voor wenst, kunt u gerust contact opnemen met de heer Kamlesh Ganesh via zijn mailadres kamlesh.ganesh@vsbstia.org, of bellen naar het Bureau van de VSB. Hetzelfde geldt voor advertenties.

Wordt lid
Adverteren?