Infosession GCCI
De VSB heeft samen met haar counterpart in Guyana (Georgetown Chamber of Commerce and Industry – GCCI) op 18 augustus 2021 een informatiedag georganiseerd voor de private sector delegatie van Suriname. De dag begon met een introductie van de GCCI en hoe de organisatie en de paraplu organisaties in elkaar zitten. Het werk van de organisaties werd belicht, terwijl er ook aandacht is geweest voor zowel de Oil&Gas als Non-Oil&Gas ontwikkelingen. Guyana werd bij deze infosessies in een 10 jaren perspectief geplaatst aan de hand waarvan de sectorale ontwikkelingen werden belicht. Ook is er ruim tijd besteedt aan het Belastingsysteem van Guyana waar er vanuit de Surinaamse private sector delegatie veel behoefte naar was. De presentatie werd verzorgd door Ramesh Seebaran, Managing Partner van de Guyana branche van HLB.

Guyana Shore Base
De dag werd vervolgt met een extensief onderhoud bij de Guyana Shore Base Inc.. Guyana Shore Base Inc. (GYSBI) is de geprefereerde offshore-ondersteuning voor olie- en gasbedrijven in Guyana. Zij bieden diensten zoals afvalbeheer, chemische opslag, warehousing, constructie, aanleggen van bevoorradingsschepen, rangeerzones voor vracht, laden en lossen, supply chain management, beheer van expats en douanediensten. GYSBI is verder uitgebreid dan de traditionele pijpenwerven in Guyana. Er werd een overzicht geboden van de investeringen die tot nu toe gedaan zijn in de Shore Base. Daarnaast is er ook gesproken over de uitdagingen waar men op de lokale markt mee te maken heeft gehad, en waar men nog naar uitkijkt.

Bezoek Guybisco
Vervolgens heeft de private sector delegatie een kort bezoek gebracht aan het Guyanees bedrijf Guybisco. Guybisco is een jong bedrijf, met een sterke geschiedenis in Subisco (Suriname), Het bedrijf handelt ook in Guyana in food en non-food producten van topkwaliteit. Zij streeft ernaar om aan de verwachtingen van haar klanten te voldoen en deze te overtreffen door hen een portfolio aan te bieden met de juiste productmix die hun bedrijf kan laten groeien. VSB voorzitter Bryan Renten was zeer verheugd de doorgemaakte ontwikkeling van Guybisco te zien en gaf de lokale vertegenwoordigers ook de complimenten voor de prestaties.

 

State Dinner
In verband met het bezoek van president Chandrikapersad Santokhi aan Guyana, heeft de president van Guyana, Irfaan Ali, voor de Surinaamse delegatie op 18 augustus een staatsdiner georganiseerd. Daarbij ontvingen president Ali en de Guyanese first lady Arya Ali de Surinaamse president Santokhi en first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry. De private sector van Suriname was hier ook deelgenoot van. Het staatsbezoek van Suriname aan Guyana begon dinsdag en kwam vandaag tot een eind. De delegatie vliegt op vrijdag 20 augustus 2021 terug naar Suriname. President Ali heeft op deze bijeenkomst wederom benadrukt dat de private sector de motor moet zijn van de ontwikkelingen in beide landen. De Surinaamse private sector was in een historisch groot aantal aanwezig. 15 ondernemers vertrokken met de presidentiële delegatie naar Guyana en vervolgens sloot nog een tiental zich aan in Guyana. President Ali ziet dit als een teken van vertrouwen en interesse in Guyana vanuit de private sector. President Santokhi benadrukte het belang van samenwerken. Er zijn afspraken gemaakt en strategische besluiten genomen om inhoud te geven aan deze samenwerking.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required

Note
Zijn er interessante weetjes of activiteiten waar u graag ook via de Nieuwslijn van de VSB aandacht voor wenst, kunt u gerust contact opnemen met de heer Kamlesh Ganesh via zijn mailadres kamlesh.ganesh@vsbstia.org, of bellen naar het Bureau van de VSB. Hetzelfde geldt voor advertenties.

Wordt lid
Adverteren?