Hoewel Suriname in de jaren dertig door de lucht was verbonden met andere landen (onder meer door KLM), vonden er geen Surinaamse luchtvaartactiviteiten plaats anders dan die van weinig particuliere  initiatieven.

In 1955 startte Surinam Airways haar binnenlandse activiteiten en werden lijndiensten ingehuldigd tussen Paramaribo en het kleine bauxietstadje Moengo met pleziervliegtuigen. Toen, op 30 augustus 1962, werd officieel de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij opgericht. Tegelijkertijd was de regering zich bewust geworden van de noodzaak van een groter aantal landingsplaatsen verspreid over het land, vooral om het binnenland te ontsluiten. SLM assisteerde bij de aanschaf van Bell-47G helikopters, die ook werden ingezet voor het bespuiten vanuit de lucht in het rijstdistrict Wageningen en zelfs over de grens, in Guyana. Verschillende lijndiensten werden uitgeprobeerd naar verschillende plaatsen in Suriname. Ook werden verschillende soorten vliegtuigen uitgeprobeerd. Maar na jarenlange ervaring met de DHC Twin Otters, namelijk STOL (Short Take Off and Landing) vliegtuigen, werd besloten dat deze het meest geschikt waren.

De internationale activiteiten van SLM begonnen in 1964 toen een poolovereenkomst werd gesloten tussen KLM, ALM en SLM om gezamenlijk de route tussen Paramaribo en Curaçao te exploiteren, met haltes in Georgetown (Guyana) en Port of Spain (Trinidad). Nadat ALM een zelfstandige luchtvaartmaatschappij was geworden, trok KLM zich terug uit de pool en zetten ALM en SLM gezamenlijk de operatie voort. De activiteiten van SLM waren oorspronkelijk beperkt tot het leveren van cabinepersoneel en het managen van de marketingactiviteiten in de Guyana’s. Later hebben SLM-bemanningen verschillende vluchten geloodst. SLM en ALM exploiteren gezamenlijk de routes naar Curaçao en Miami. Aan de vooravond van de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 werd voor SLM met succes onderhandeld over de transatlantische route. En op 2 november 1975 brulde de trotse vrije vogel van Surinam Airways de lucht in.

Als gevolg van de uitbreiding van faciliteiten konden lijnvrachtdiensten worden ingevoerd tussen Curaçao, Manaus, Miami, Panama en Paramaribo. In de jaren ’90 breidde Surinam Airways haar routes verder uit.

Op 30 augustus 2021 heeft de SLM haar 59 jarig bestaan mogen herdenken. De VSB feliciteert haar lid met deze mijlpaal en wenst haar het beste toe met toekomstige ondernemingen.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required

Note
Zijn er interessante weetjes of activiteiten waar u graag ook via de Nieuwslijn van de VSB aandacht voor wenst, kunt u gerust contact opnemen met de heer Kamlesh Ganesh via zijn mailadres kamlesh.ganesh@vsbstia.org, of bellen naar het Bureau van de VSB. Hetzelfde geldt voor advertenties.

Wordt lid
Adverteren?