Finabank heeft haar doel (purpose) gedefinieerd: om haar stakeholders in staat te stellen de toekomst in eigen handen te nemen. Daarbij ziet de bank zichzelf als schakel voor het succes van haar klanten. Met succesvolle klanten meent de bank verder te groeien. Met deze gedachte herdenkt Finabank op 20 september 2021 haar 30 jarig bestaan.

Finabank is gegroeid van een kleine familiebank, opgericht in 1991 door de heer Tjin Wong Joe, naar de 1 van de 4 grote banken in Suriname. Zij is volledig in particuliere handen. De bank is gestart met een kapitaal van minder dan Sf 10 miljoen in 1991 en noteert in 2021 een balanstotaal van ruim SRD 5.5 miljard. Voor surinaamse begrippen heeft de bank een goede solvabiliteit en heeft een goede positie op de markt.

De bank heeft een uitdagende strategie 2020-2024 ontwikkeld die zij sinds de afgelopen twee jaren aan het implementeren is. Tot dit moment is de bank opweg naar het behalen van haar strategische doelen.

Finabank CEO Eblein Frangie noemt dit een heugelijk moment. “We zijn blij dat wij 30 jaar zijn. Afgelopen 30 jaar  is niet van een leien dak gekomen. We hebben behoorlijk wat uitdagingen gehad als bank. Maar ik denk dat er op dit moment alle ingrediënten daar zijn om een doorstoot te maken naar de top 3 banken in Suriname” , vertelt de CEO.

De afgelopen jaren heeft de bank behalve een snelle groei, vele hoogtepunten meegemaakt, denkende aan:

1)            De introductie van mobile banking in Suriname als eerste bank in 2017;
2)            De eerste bank in Suriname met een IDB Trade Finance Facilitation partnerschap sinds 2018;
3)            De eerste Surinaamse bank op IFRS accounting standaarden sinds 2015;
4)            Implementatie van ons nieuw banksysteem T24 in 2020 welke de bank in staat stelt haar dienstverlening en interne procedures verder te digitaliseren;
5) Sterke governance structuur opgebouwd.

Uitdagingen
De grootste uitdagingen voor de bank de komende periode zijn de contractie van de economie (koopkracht van de klanten), hoge kosten die gepaard gaan met voldoen aan internationale wet- en regelgeving (riskmanagement en money laundering) en de juiste mensen vinden om de doelen van de organisatie te behalen (arbeidsmarkt).

Informatie Technologie
IT is een van de strategische onderwerpen binnen de bank. “Er gaat geen enkele meeting voorbij zonder IT te bespreken. Hoe ga je IT inzetten om de bank efficiënter te maken, maar ook om de steeds veel meer eisende klant te kunnen bedienen. Wij hebben goede verbeterstappen gezet. We zijn een van de weinige banken die tijdens de Covid-19 pandemie onze klanten volledig van huis uit hebben bediend en blijven bedienen. De wereld verandert snel, de klant wordt steeds veeleisender. Zijn tijd wordt ook steeds duurder. Wij denken aan hoe de digitale kanalen makkelijker en vriendelijker maken”, aldus de heer Frangie.

Elektronische betalingen
De bank heeft in de afgelopen jaren ook veel energie gestopt in bewustwording rond elektronisch betalen. “Wij moeten ons realiseren dat cash nooit volledig zal verdwijnen. Wij zien dat met het onderwijzen van onze klanten er een reductie is geweest in het gebruik van contanten. Er is een grote toename in het gebruik van de elektronische kanalen. Wij zijn als Finabank blij dat onze klanten de boodschap die wij naar hen hebben gebracht, hebben begrepen.”, vertelt de heer Frangie.

30 jaar vieren
De bank heeft ervoor gekozen om de viering van haar 30 jarig jubileum anders doen. Door terug te geven aan de gemeenschap en door promotie acties te organiseren voor haar klanten.  Vanaf maart 2021 heeft de bank iedere maand rond de 20stee van de maand, een promotie actie georganiseerd waarbij wij:

–         Incentives hebben gegeven voor het openen van rekeningen ter stimulering van financiële inclusie;
–         Korting hebben gegeven op producten en diensten; en
–         Prijzen hebben weggegeven via diverse Finabank radioprogramma’s op Radio 10.

Verder zal de bank nog:

–         3 instellingen gedenken met elk USD 3.000,-;
–         Alle baby’s die geboren worden op 20 september 2021, in het zonnetje zetten; en
–         Alle bankfilialen versieren en alle klanten die de bank bezoeken op 20 september, trakteren;

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required

Note
Zijn er interessante weetjes of activiteiten waar u graag ook via de Nieuwslijn van de VSB aandacht voor wenst, kunt u gerust contact opnemen met de heer Kamlesh Ganesh via zijn mailadres kamlesh.ganesh@vsbstia.org, of bellen naar het Bureau van de VSB. Hetzelfde geldt voor advertenties.

Wordt lid
Adverteren?