Het Polytechnic College Suriname organiseert dit jaar haar eerste hackathon genaamd HACK-O-TOPIA. Het organiseren van de HACK-O-TOPIA is een van de activiteiten die in het kader van het ontwikkelen en introduceren van 3 nieuwe ICT specialisaties wordt uitgevoerd.  Mede dankzij de ICT sector en financiële ondersteuning van de Inter-American Development Bank (IDB LAB) is het instituut instaat de specialisaties te ontwikkelen.

Vanwege het feit dat wij leven in een periode van snelle veranderingen, gedreven door innovatie en technologie zal de hackathon een jaarlijks evenement worden, waarbij Surinaamse jongeren hun kennis, kunde, vaardigheden, innovatieve ideeën zullen loslaten om middels technologie te komen op “nieuwe” uitvindingen.

“Ons vermogen om gerelateerde informatie op te nemen en te gebruiken, hangt af van hoe snel en hoe vaak we leren. Door middel van een hackathon worden mensen gedreven om “out of the box” te denken en iets te creëren”, , zegt PTC directeur Robby Holband.

“Ik ben ervan overtuigd dat dit soort innovatieve Hackathons, ons kansen zullen bieden om nieuwe technologieën te ontdekken en aan te passen om met de verandering om te gaan en de huidige en toekomstige uitdagingen van onze industrieën en daarbuiten te overwinnen”, deelt de PTC directeur.

Met het organiseren van de hackathon levert PTC een bijdrage aan SDG 9 “Infrastructuur voor duurzame industrialisatie”, waarbij Surinaamse jonge innovators aangemoedigd worden om hun ideeën om te zetten in een technologische business.

PTC is trots dat aan de eerste Hack-O-Topia 78 deelnemers meedoen, waarvan 39% van het vrouwelijk en 61% mannelijk geslacht zijn. Het feit dat vrouwen zich aansluiten om deel te nemen aan een hackathon, geeft aan dat de interesse onder de vrouwen groeit om zich bezig te houden met de technologie. “Ik hoop in de toekomst dat deze trend zich voortzet onder de vrouwen”, zegt de heer Holband.

Het was een uitdaging voor het instituut om de hackathon te organiseren in een covid-19 pandemie. Uitdagingen laten creatief denken, waarbij nu een virtuele Hackathon wordt georganiseerd. De deelnemers zullen binnen 36 uren demonstreren hoe zij met het thema “COVID-19 en de uitdagingen die het met zich meebrengt voor alle lagen van de samenleving” iets mooist kunnen creëren online. De zijn overwegend afkomstig uit de districten Paramaribo en Nickerie. Een aandachtspunt voor de komende Hackotopia’s om ook participanten uit de andere districten te kunnen interesseren.

Het blijft niet bij deze Hack-O-Topia, want hierop volgt het hoofdevenement, de HACK-O-MATION, in februari 2022, welke fysiek zal plaatsvinden. De participanten die meedoen aan de Hack-O-Topia doen automatisch mee met de HACK-O-MATION, waarbij ze de kans krijgen om hun project verder uit te werken.

PTC werd hierbij ook ondersteund door IT-Core die de studenten heeft begeleid door het heel proces. Datasur schenkt een jaar lang gratis hosting van de virtual machines.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required

Note
Zijn er interessante weetjes of activiteiten waar u graag ook via de Nieuwslijn van de VSB aandacht voor wenst, kunt u gerust contact opnemen met de heer Kamlesh Ganesh via zijn mailadres kamlesh.ganesh@vsbstia.org, of bellen naar het Bureau van de VSB. Hetzelfde geldt voor advertenties.

Wordt lid
Adverteren?