VSB Ontmoeting met minister Handel en Industrie en Buitenlandse Zaken Trinidad
VSB ondervoorzitter Wilfred Baldew maakte op 16 november 2021 deel uit van een bezoek aan de minister van Handel en Industrie Paula Gopee-Scoon van Trinidad & Tobago. Het bezoek werd geleid door Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking vergezelt door minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen.

Er is tijdens deze ontmoeting gesproken over mogelijkheden om structuur te brengen in de samenwerking tussen beide landen. Dit vooral gericht op het opheffen van de non tariff barriers inzake handel tussen beide landen.

Ook met minister Amery Browne., van Buitenlandse Zaken is er een ontmoeting geweest. Met hem is er  gesproken over toerisme, vliegverbindingen en personenverkeer. 

“In het kader van de oil en gas ontwikkelingen denk ik dat men zeker dichterbij wilt komen. Dit is het eerste bezoek. Minister Ramdin heeft aangegeven dat er een vervolgtraject is. Het bedrijfsleven moet nu bij elkaar komen om inderdaad de private sector relaties te kunnen versterken. Wij moeten alle barrières opgeheven krijgen”, vertelt de heer Baldew na dit onderhoud met de ministers. 

In de private sector delegatie (VSB) namen deel Maritieme Autoriteit Suriname, Le Grand Baldew NV, N.V. Veevoerfabriek Suriname, HEM Suriname NV en Kings Enterprises NV. Ook het lid Staatsolie maakte deel uit van de delegatie.

MAS Participatie
De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) maakte samen met andere leden van de VSB ook deel uit van de handelsmissie die naar Trinidad en Tobago (16 – 18 November 2021). Als Autoriteit verleent de MAS volledig haar medewerking bij het belangrijkste streven van de overheid “Recovery and Sustained Growth : Development Priorities of Suriname”. De MAS heeft daarbij als uitgangspunt faciliteren van de Maritieme sector, welke thans naadloos aansluit op het streven om de offshore olie- en gasvoorraden op een verantwoorde – en commerciële wijze te benutten.  Bij het bezoek aan Trinidad heeft de MAS van alle gelegenheden gebruik gemaakt om kenbaar te maken dat de belangrijkste rivier (de Surinamerivier) wordt gebaggerd. Het baggeren van de Surinamerivier is een van de belangrijkste onderdelen in het proces om de olie en gas industrie tot ontwikkeling te brengen. 

Gedurende de handelsmissie is gebleken dat de diverse stakeholders uitkeken naar de bevestiging van de MAS, dat het uit die  pen van de Suriname Rivier ter hand genomen wordt waardoor de stakeholders de nodige voorbereidingen kunnen treffen om de noodzakelijke investeringen in onder andere de mining en de agrarische sector in Suriname te plegen. 

 

Roundtable Discussion
Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking was op 17 november 2021 de host van een roundtable discussie met de in Trinidad residerende buitenlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in Suriname. 

Deze bijeenkomst was gericht op vooral het benadrukken dat Suriname open staat voor Business. Er zijn presentaties verzorgd door de de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, Maritieme Autoriteit Suriname en Staatsolie. Allemaal gericht op de potenties die Suriname biedt qua ontwikkelingen in het kader van investeringen en mogelijke samenwerkingen op zowel het niveau van de overheid en zeker de private sector. 

LABIDCO
Het Team van Staatsolie bracht een bezoek aan La Brea Industrial Development Company Limited (LABIDCO). De kernactiviteit van NGC omvat de aggregatie, aankoop, verkoop, transport en distributie van aardgas, evenals een groeiende portefeuille van investeringen en activiteiten op het gebied van schone energie. NGC is een internationaal investeringswaardig bedrijf met de financiële flexibiliteit om zelf te financieren of toegang te krijgen tot financiering op de lokale en internationale markten. Dit bezoek was voor Staatsolie vooral interessant vanwege de potentiële gasvoorraden offshore Suriname. 

National Energy
De private sector delegatie heeft een bezoek gebracht aan National Energy (NE) waar er diepgaand is gesproken over de fundamenten van de energiesector. NE wenst ook haar kennis ter beschikking te stellen inzake de lessen die men zelf heeft geleerd iot gemaakte fouten in de afgelopen 40+ jaren in de energiesector.

ASCO
De delegatie bracht een bezoek aan ASCO Trinidad. Asco is de toonaangevende leverancier van bevoorradings- en logistieke diensten aan de offshore-industrie van Trinidad en Tobago. Gevestigd in Chaguaramas, biedt zij momenteel opslag van pijpleidingen voor Shell en BHP. Daarnaast ondersteund zij regionale exploratie- en productieactiviteiten, waaronder Trinidad en Tobago, Guyana, Suriname en Frans-Guyana.

Energy Chamber of Trinidad and Tobago
De Energy Chamber of Trinidad and Tobago is de representatieve organisatie voor de olie-, gas-, petrochemische en zware industriële sectoren van Trinidad & Tobago. Deze organisatie maakt zich sterk voor lokale content tracking en biedt in dit kader ook certificeringstrainingen voor werknemers in de energie sector. Na een presentatie verzorgd door Thackwray-stuurprogramma, President en Chief Executive Officer werd de Chamber door minister Albert Ramdin uitgenodigd om in Suriname in groter verband meer hierover te komen vertellen. Die uitnodiging is ook aangenomen. 

HHSL
Hummingbird Helicopter Services Limited is specialist in veiligheids- en noodhulp training. HHSL is momenteel geaccrediteerd om 29 individuele  trainingsprogramma’s te verzorgen.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required

Note
Zijn er interessante weetjes of activiteiten waar u graag ook via de Nieuwslijn van de VSB aandacht voor wenst, kunt u gerust contact opnemen met de heer Kamlesh Ganesh via zijn mailadres kamlesh.ganesh@vsbstia.org, of bellen naar het Bureau van de VSB. Hetzelfde geldt voor advertenties.

Wordt lid
Adverteren?