De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven heeft op dinsdag 30 november 2021 een onderhoud gehad met minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J). Dit onderhoud kwam na het verzoek van de VSB inzake nieuwe ontwikkelingen op de Surinaamse arbeidsmarkt.

“Het was nodig om een aantal punten rechtstreeks onder de aandacht van de minister te brengen.

Wij zien trends en ontwikkelingen die ons zorgen baren. Er moet beleid komen. Beleid zal mogelijk niet alleen vanuit Arbeid kunnen worden gemaakt, maar Arbeid zal mogelijk wel leidend kunnen zijn. Wij merken nu al een krapte op de arbeidsmarkt. Het wegtrekken van kader.

Aanwas vanuit Hogescholen sluiten niet helemaal aan op wat de markt nu en in de toekomst nodig heeft. In het sociaal akkoord staat ook dat de overheid is gaan competen met de private sector om politieke doeleinden. Als wij nu al dit probleem hebben in een economische dip, kunt u zich voorstellen wat het zal worden met een olieboom. Oil and gas trekt en zuigt en voegt toe aan BB , maar als het gaat om werkgelegenheid heb je het nog steeds aan kleine en middelgrote bedrijven”, zegt VSB voorzitter Bryan Renten.

Groepsvertegenwoordiger Handel, Hans Hiralal schetste 3 aandachtspunten die van invloed zijn op vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.

  • Economie: niet alleen Guyana maar ook andere landen trekken aan onze mensen.
  • Grijze sector: geen controle op bedrijven die sociale lasten niet dragen waardoor grijs werken vooralsnog ook aantrekkelijk is.
  • Overheid:  die ondanks inkrimping economie arbeidsplaatsen creëert en als concurrent van de private-sector optreedt (mensen trekken zelfs  weg naar de overheid voor een lagere beloning)

De VSB heeft duidelijk gemaakt dat alhoewel er een dringende noodzaak is op de arbeidsmarkt er ook begrip voor is dat er  geen quick fixes zijn. Belangrijk is dat wij herkennen dat we het risico lopen dat er enorme spanningen zullen ontstaan op de arbeidsmarkt.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required

Note
Zijn er interessante weetjes of activiteiten waar u graag ook via de Nieuwslijn van de VSB aandacht voor wenst, kunt u gerust contact opnemen met de heer Kamlesh Ganesh via zijn mailadres kamlesh.ganesh@vsbstia.org, of bellen naar het Bureau van de VSB. Hetzelfde geldt voor advertenties.

Wordt lid
Adverteren?