Het hart van de organisatie

Degenen die deel 3 van de Hedendaagse Management uitdagingen hebben gelezen, weten dat naast Structuur en Strategie een passende Cultuur een basisvoorwaarde is voor een gezonde organisatie. 

Helder is ook geworden dat een geintegreerde aandacht voor de factor mens in alle facetten van de bedrijfsvoering en -ontwikkeling noodzakelijk is.

Deel 3 van de Hedendaagse Management Uitdagingen eindigt met de vraag: Wat hebben de mensen nodig om de juiste invulling te geven aan hun rol?   

Mocht de lezende manager nu denken: 

Hé, op dat antwoord zit ik te wachten, want dan kunnen we gaan verdienen, want daar gaat het tenslotte om! Het punt is dat het antwoord niet zo simpel is en ook regelmatig moet worden getoetst. Dus het is misschien een teleurstelling, maar het zou geen management uitdaging zijn als zo simpel was.

We houden van checklists. We houden van artikelen met een kop als: 10 tips om de wereld te veranderen! 5 stappen op weg naar een succesvolle onderneming, etc.  Wie houdt niet van de “eenvoudige druk op een knop en het probleem is opgelost”  Tuurlijk, dat is leuk, maar dat werkt niet als het om mensen gaat! 

De mens als hart van de organisatie vraagt echte aandacht. En dat is meer dan de olie verversen van een machine, het aanscherpen van een procedure, het digitaliseren van documenten of het automatiseren van bepaalde handelingen. Zelfs op dat vlak zijn er soms uitdagingen 

Als we het hebben over de mens als hart van de organisatie, dan komt de bedrijfscultuur weer aan de orde. Dan praten we over de waarden, normen, de manier waarop we met elkaar omgaan, met elkaar praten. We praten dan over het gevoel van onderling vertrouwen, de transparantie over doelen en uitdagingen, de betrokkenheid van de medewerkers, het respect dat zij ervaren. Kort gezegd de verbinding die de medewerkers ervaren met de doelen van de organisatie, de uitgangspunten en hun eigen rol daarin.

Het gaat om motivatie, inspiratie, vertrouwen. Als er geen sterke bedrijfscultuur is, kan alles nog steeds mis gaan ongeacht de juiste strategie en structuur.

Daarom begint alles bij de manager. Het is belangrijk dat die de eigen overtuigingen, ideeën en waarden helder heeft. Bewustwording van de eigen leiderschapstijl en de principes om die kenbaar te maken is een belangrijke stap. 

Met die zelfkennis kunnen eigen identiteit, idealen, visie en missie herkenbaar worden gemaakt voor alle betrokkenen in en rond de organisatie zodat duidelijk wordt waar het bedrijf voor staat.

De medewerkers beseffen dan welke boodschap ze uitdragen. Ze voelen zich veilig in een omgeving waar hun kennis en hun talenten worden gerespecteerd en zij onderdeel zijn van het geheel: Verbinding.

Een omgeving die aansluit bij hun persoonlijkheid en waar ze hun talenten kunnen inzetten op de gebieden die dicht bij hun hart liggen, waarbij ze begeleid worden om zich tot hun volledig potentieel te kunnen ontwikkelens.

Dan pas gaan we de vragen goed kunnen beantwoorden!  

Denk mee !!!

Reina Kolf-Telgt, HR Potential Development Advisor, met meer den 30 jaar HR ervaring in Change/HR management & Development

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required