DE WERKGROEP SURINAME NATIONAL TRAINING AUTHORITY HIELD BIJEENKOMST MET STAKEHOLDERS

De werkgroep Suriname National Training Authority (SNTA) hield op maandag 8 augustus 2016 een consultatiebijeenkomst met stakeholders omtrent de concept wet SNTA. De Voorzitter Dr. Roy Adama gaf bij de opening aan een zeer actieve participatie te verwachten. De consultants van de werkgroep, te weten Anne Marel Linger en Eloa van der Hilst, beide advocaten bij 4 Justice, waren ook aanwezig om opmerkingen aan te horen en uitleg te geven, maar ook om het concept te verbeteren.

“Het is van enorm belang dat we voortgaan met deze conceptwet, het heeft reeds heel veel tijd en moeite gekost, maar er valt nog heel veel te doen, de Islamic Development Bank alsook de Caribbean Development Bank willen leningen verschaffen maar deze wet moet eerst worden afgekondigd”, gaf de Voorzitter van de werkgroep, de heer Adama aan.

Deze wet is reeds door de meeste landen binnen de CARICOM afgekondigd. Als CARICOM lidland en lid van de Caribbean Association of National Training Authorities (CANTA) dienen het Technisch–en Beroepsonderwijs te worden afgestemd op het Technical and Vocational Education and Training (TVET) model, aan de hand van de vraag op de markt. Het zal dus zorgen voor standaardisatie van het technisch–en beroepsonderwijs binnen de CARICOM.

De goed opgekomen stakeholders waren gedegen voorbereid en hebben hun opmerkingen aangedragen, maar ook om verduidelijkingen gevraagd, welke vaak genoeg hebben geleid tot interessante discussies. De uit 21 artikelen bestaande conceptwet werd per artikel behandeld en bediscussieerd. De consultants moeten uiterlijk 30 augustus 2016 de conceptwet hebben aangepast, waarna er weer een bijeenkomst volgt.

August, 9 – ILO DAY OF THE INDIGENOUS PEOPLE

With the Sustainable Development Goals ( SDGs) and the Paris Agreement up and running, the ILO haILOs
been actively deliberating about the role it needs to play in the context of the Global Goals and how it can contribute to the broader Climate Action going on around the globe.

The topic of Indigenous Peoples has not been an exception to this effort. As the host of the only binding international instrument open for ratification regarding indigenous peoples, the ILO has recently developed a game plan to work on this issue (which was endorsed by governments,
employers and trade unions, an arrangement unique to the ILO). A number of new publications have been prepared in this regard: For instance, one publication examines the connection between the SDGs and indigenous people in the world of work, another report from Latin America shows that appropriate mechanisms for consultations with indigenous people are still lacking, and yet another examines a few ways through which indigenous peoples can empower themselves. The ILO has also launched a revamped global web portal on indigenous people.

International Day of the World’s Indigenous People was the perfect occasion for the ILO to do some internal brainstorming on this topic.

DIRECTEUR VSB HOUDT PRESENTATIE OVER REGIONALE INTEGRATIE VOOR PLANBUREAU

De Directeur van de VSB, de heer Steven Mac Andrew, heeft woensdagavond 10 augustus 2016 op verzoek van het Plabureau een presentatie gehouden over regionale integratie. De focus was op de Caribische Gemeenschap (CARICOM) en de Gemeenschappelijke Markt en Economie (CSME).

In zijn presentatie ging de Directeur in op onder andere de historie van CARICOM, de Grand Anse beslissing en consequenties, de belangrijkste beginselen en fundamentele kernrechten in de CSME, enkele belangrijke uitspraken van het Caribisch Gerechtshof (CCJ) en de huidige strategische prioriteiten van de Gemeenschap. De VSB Directeur gaf ook zijn visie omtrent de participatie van Suriname binnen de CARICOM en benadrukte, dat een Suexit in de huidige mondiale context helemaal geen optie is voor Suriname.

IDB HOUDT CIVIL SOCIETY CONSULTATIE OVER DRAFT COUNTRY STRATEGY 2016 – 2020

De Inter-American Development Bank (IDB) hield op donderdag 11 augustus 2016 een tweede consultatie met de civil society over hun draft Country Strategy 2016 – 2020. De VSB was vertegenwoordigd door de Directeur, de heer Steven Mac Andrew. De IDB ging tijdens de consultatie uitgebreid in op de draft Country Strategy en op vragen van de aanwezige organisaties. Diverse actoren uit het bedrijfsleven vroegen om clarificatie over het voornemen van de IDB om eerst macro-economische stabiliteit te helpen bewerkstelligen, alvorens hun focus te richten op de reële economie. Aangegeven werd, dat de private sector voor fondsen kan aankloppen by de Inter-American Investment Corporation (IIC) en Multilateral Investment Fund (MIF). De IDB zal nu verder gaan met de ontwikkeling van de Country Strategy en op kort termijn een derde consultatie organiseren over de final draft Country Strategy.

WERELDBANK DELEGATIE BRACHT BEZOEK AAN VSB

Een delegatie van de Wereldbank bracht op donderdag 11 augustus 2016 een bezoek aan de VSB in het kader van het Project Rapid Innovation and Entrepreneurship Ecosystem Assessment (Diagnostic) in Suriname. De delegatie werd ontvangen door Voorzitter Bryan Renten, Ondervoorzitter Wilfred Baldew, Beleidsmedewerker Cheryl Vroom en Communications Officer Winston Leckie.

Het bezoek van de Wereldbank delegatie aan Suriname heeft te maken met het feit dat ze het ondernemerschap in Suriname, alsook alle facetten eromheen willen bekijken en aan een evaluatie willen onderwerpen om zodoende eventuele hulp te kunnen aanbieden.

De Voorzitter van de VSB gaf aan wat de taak van de VSB is, alsook de stand van zaken van de Surinaamse economie. De delegatie had wat specifieke vragen met betrekking tot de rol van de overheid, de arbeidsmarkt, de rol van de kleine – en middelgrote ondernemers in het geheel en de barrieres die worden ondervonden.

Volgens de Voorzitter moet de overheid zich meer gaan bezighouden met regelgeving en een meer faciliterende rol gaan spelen en minder actief betrokken willen zijn in de uitvoer. Er is volgens de voorzitter een gebrek aan technisch kader, er zijn wel geschoolde krachten, maar niet specifiek gericht op wat de markt vraagt, het verouderd onderwijssysteem is volgens de voorzitter hier de oorzaak van.

De delegatie gaf aan het young management project van de VSB toe te juichen en is ervan overtuigd dat het vruchten zal afwerpen, informatie hierover zal de delegatie met de VSB delen. Het gesprek was volgens hun zeer verhelderend en eventuele hulp zal hierdoor zo gericht mogelijk kunnen worden aangeboden.

KEN UW MEDELID: ‘’ HEARTFILLED SWEETS”

Heartfilled Sweets startte op 31 augustus 2013 officieel als producent op basis van huisvlijt in de categorie patisserie. Het bedrijf is opgericht door Pricella Kemble (C.E.O/ Co- Founder) en Ernesto Kemble (C.O.O/ Co- Founder) als eenmanszaak. Ze opereren als familie bedrijf van 4 personen, op basis van de generaties oude familie- recepten.Heartfilledsweets

Het unieke van Heartfilled Sweets is dat zij 8 verschillende smaken gebakken Bojo introduceerden aan de Surinaamse gemeenschap. Deze zijn de: Hazelnut-, Chocolatechip-, White Almond-, Brown rum raisin-, Pineapple-, Piñacolada-, Sweet cherry en natuurlijk ook de Natural Bojo. Naast de gebakken Bojo’s, heeft onze innovatieve gedrevenheid ertoe geleid, dat wij zijn overgestapt naar het verpakken en invriezen van het beslag van de verschillende smaken Bojo, met als voordeel dat de klant zelf kan afbakken.

Onze producten zijn frozen pie concepten en zijn tot op dit moment te verkrijgen in Choi-, Tulip- en G-Sale supermarkt.

Onze Visie: Wij zijn een innovatief patisserie bedrijf dat de kwaliteit en smaak van onze producten hoog in het vaandel hebben staan.

Onze Missie: Is om onze distributienetwerk nationaal- als ook internationaal te verbreden, maar vooral de horeca voorzien van onze bevroren Bojo beslag.

Voor meer informatie over Heartfilled Sweets zie contactgegevens:
M: +597- 8886189 |+597- 8563657
E: info@heartfilledsweets.com
W: www.heartfilledsweets.com
A: Jacobastraat 34 |Paramaribo |Suriname