2017 WORDT EEN NOG MOEILIJKER JAAR VOLGENS DE VSB VOORZITTER

De Voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), de heer Bryan Renten is de mening toegedaan dat 2017 een nog zwaarder jaar zal worden voor het bedrijfsleven. Als belangrijkste oorzaken hiervoor ziet hij het weinige vertrouwen dat er is dat de regering de juiste beslissingen durft te nemen om ondernemerschap te stimuleren, en niet eens de huidige financiele crisis. Volgens de heer Renten zijn er 4 uitdagingen voor de ondernemers, te weten, de stijgende criminaliteit, de krappe beschikbaarheid van valuta, de sterk verzwakte koopkracht van zowel de overheid als de burgers, de hoge kosten voor het aangaan van een lening en de pijnlijke maatregelen die de overheid zal moeten uitvoeren. Deze factoren hebben volgens de VSB voorzitter geleid tot sluiting van bedrijven in 2016 welke zich zal voortzetten in 2017 en 2018. De regering gaat ook niet in op adviezen die worden aangedragen ter verbetering van het ondernemers klimaat. Er worden wel minimale vorderingen geboekt bij het bewust maken van de overheid om een ander beleid te voeren en de economie te diversificeren. Echter zal het bijvoorbeeld nog lang duren alvorens toerisme en landbouw evenveel aandacht krijgen als mijnbouw.

MINISTER SIEGLIEN BURLESON HIELD CONSULTATIES MET ASFA, VSB EN SBF

Minister Sieglien Burleson van het ministerie van Handel en Industrie heeft consultaties gehouden met bestuursleden van onder andere de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en het Suriname Business Forum (SBF), over onder andere de verdere uitvoering en eventuele bijstelling van het strategisch beleid voor economische groei en ontwikkeling. De minister gaf een overzicht van de beleidsgebieden en de actieplannen voor beleidsuitvoering op korte (2017) en langere termijn (2018-2025). In 2017 zal met betrokkenheid van relevante actoren verder gewerkt worden op drie strategische beleidsgebieden te weten, Industrie en Productie, Interne Markt en Internationale handel en Export. Een vierde strategisch beleidsgebied betreft het opzetten van een Resultaatgericht Uitvoeringssysteem dat onmisbaar is voor de realisatie van duurzame economische groei en welvaart.

De actieplannen bevatten concrete initiatieven die gericht zijn op het scheppen van een economisch zekerheidsstelsel, welke zullen moeten leiden tot toename van productie- en productiviteit, eerlijke marktwerking, stijging van export opbrengsten. De cluster ontwikkelingsmethode, het principe van “value adding in the global value chain” en prioriteit voor “quick wins” zal zoveel als mogelijk worden toegepast.

Op bedrijfsniveau zullen onder meer de volgende acties verder worden uitgevoerd:
– project voor toepassing van het SCORE systeem (Sustaining Competitive and Responsible Enterprises) voor productiviteitsverhoging in bedrijven (in samenwerking met VSB en ILO);
– project voor toepassing van innovatie in bedrijven voor productieverhoging en export(met assistentie van IDB);
– project ter versterking van bedrijven in twee subsectoren van de agro-industrie voor productie verhoging en export(met technische assistentie van de Wereldbank).

Onderzoeksinstituten zullen worden versterkt en meer wetten worden gemoderniseerd om ondernemers te ondersteunen bij de toepassing van innovaties en technologische vernieuwing. Tijdens de consultaties is ook van gedachten gewisseld over de rol van de relevante actoren in het algemeen en de betrokkenheid van de private sector in het bijzonder.

Verder is gesproken over de voorziening basisgoederen en grondstoffen voor locale productie, acties van de ECD en het belang van dialoog en gecoördineerde uitvoering. De consultaties met zowel publieke als private sector stakeholders en maatschappelijke organisaties worden voortgezet.

SUBISCO INTERNATIONAL ISO 22000:2005 GECERTIFICEERD

Logo Subisco Int

Subisco International is ISO 22000:2005 gecertificeerd, het certificeringsproces werd uitgevoerd door de geaccrediteerde organisatie DNV – GL Business Assurance B.V. Deze certificering geeft aan dat Subisco voldoet aan het Food Safety Management SystemStandaard en heeft als scope, de ontvangst, opslag, afgifte en belevering van koel – en vriesproducten.

Het certificaat geeft de garantie aan de klanten en toeleveranciers, dat het bedrijf een systeem heeft waarin alle processen, procedures, werkinstructies, en verantwoordelijkheden zijn vastgelegd, waardoor de diensten/producten die de organisatie aflevert, een gegarandeerde uitkomst hebben.
“Het verkrijgen van het certificaat is slechts een middel om naar een doel te werken, het doel is altijd voedsel veilige producten te leveren aan onze klanten en consumenten. Nu wij ISO gecertificeerd zijn, zullen wij nog meer moeten bewijzen dat wij het waard zijn. De verwachting is altijd hooggespannen. Ik ben ervan overtuigd dat wij deze ook zullen waarmaken”, aldus Subisco’s Marketing & Operations Director de heer Hans Hiralal. De certificering is voor 3 jaren geldig.

SURINAAMSE LUCHTVAART MAATSCHAPPIJ, SLM, WIL BESTEMMINGEN UITBREIDEN

Ons buurland Guyana beschikt niet over een eigen nationale luchtvaartmaatschappij en hun economie is gaan groeien. In 2015 opende het wereldbekende Marriott hotel ook een vestiging in ons buurland, SLM zag de inkomsten op de route Guyana met 65% groeien, meer dan genoeg reden om als luchtvaartmaatschappij van Guyana op te treden volgens SLM directeur Robbi Lachmising. Guyana heeft een open sky overeenkomst met de Dominicaanse Republiek, India en Zuid-Korea alsook de Verenigde Arabische Emiraten. De SLM wil Guyana als een hub zien en de bestemmingen uitbreiden met New York en Havana-Cuba.

NEWMONT SURINAME HAALT GESTELDE PRODUCTIE VAN HET 4e KWARTAAL 2016

Newmont Suriname heeft voor het laatste kwartaal van 2016 hun gestelde doel voor de productie van ruim 3000 kilogram goud gehaald. Hieraan heeft Suriname 19 miljoen US Dollar verdient door loonbelasting en royalties. Pas als de investering van ruim 800 miljoen US Dollar is terugverdiend zal Newmont Suriname winstbelasting betalen, welke gesteld is op US$ 61 voor elke US$ 100 die aan goud wordt geproduceerd. In totaal heeft het bedrijf 148 miljoen US dollar aan goederen besteld op de lokale markt, waar ruim 400 Surinaamse bedrijven, waarvan 18 uit het Paramaccaans gebied, van hebben kunnen profiteren. Momenteel werken er ruim 1100 werknemers waarvan 219 uit de omliggende dorpen.

TELESUR BIEDT U DE MOGELIJKHEID UW OPENSTAANDE REKENINGEN TE BEKIJKEN

Telesur biedt u de mogelijkheid om uw openstaande rekeningen vanaf elke gewenste locatie, op elk gewenst moment, te bekijken. Zij bieden u gemakkelijk en snel informatie over uw gesprekken van vaste en postpaid mobiele aansluitingen, of informatie over uw gesprekken en opwaarderingen van prepaid mobiele aansluitingen. Waar en wanneer u over rekeninginformatie wilt beschikken, met “Mijn Telesur”. Klik hier voor eenmalige registratie!

MALEISISCH BEDRIJF TOONT INTERESSE OM TE INVESTEREN IN RIJSTSECTOR IN SURINAME

Anzeco plantations SDN, een agrarisch bedrijf uit Maleisië, heeft grote interesse om reeds in het tweede kwartaal van dit jaar te starten met een proefaanplant van ongeveer 500 hectare padi op Wageningen in het district Nickerie. Dit bedrijf, dat tot één van de grotere in Maleisië gerekend mag worden, houdt zich bezig met de teelt van padi, ananas en andere gewassen voor de export.
Zolkifi Mahmud, Executieve Director, en Sharul Amir Abdul, Operations Manager van Anzeco, hebben samen met ambassadeur Anwar Lalmohamed, diverse productiefaciliteiten in Wageningen en de rest van Nickerie bekeken. Er is gekeken naar welke investeringsmogelijkheden en van gedachte gewisseld over investeringen in de rehabilitatie van de pellerij van de Stichting Machinale Landbouw (SML) te Wageningen en wat nog meer kan worden gedaan in de rijstsector. De eerste 500 hectare die ingezaaid zal worden met Surinaamse rijstvariëteiten is slechts het begin van een veel groter areaal, waarin het bedrijf geïntereseerd is.
Verder is de mogelijkheid voor de grootschalige teelt van ananas in ons land als optie besproken. De toppers van Anzeco zijn na hun eerste oriëntatie erg positief gestemd over wat ze hebben gezien. Er zullen verdere gesprekken worden gevoerd met leden van de regering.

KEN UW MEDE LID: BAITALI GROUP OF COMPANIES N.V.

logo baitali

Bepaalde onder u zullen dit bedrijf kennen als Aannemingsbedrijf Baitali n.v., bij de VSB staan ze geregistreerd in de categorie Industrie. De Officiële naam is Baitali Group of Companies N.V., de naam zegt het al, het gaat om een bedrijvengroep.
Het eerste bedrijf binnen de Baitali Group of Companies N.V. werd in 1960 opgericht en dat was de Surinaamse Constructie Maatschappij n.v. (SCM). In 1964 nam de heer Gobardhan Baitali dit bedrijf over, enkele jaren daarna vroeg hij nog een aannemers vergunning aan om zijn diensten uit te breiden met andere bedrijfsactiviteiten naast het oorspronkelijke werktuigbouwkundige, zo ontstond dan de bedrijvengroep bestaande uit: – Aannemerij (Aannemingsmaatschappij Baitali N.V. (AMB) – Landbouw (Machinale Landbouwbedrijf Nanni N.V. (MLN) – Onderzoek ( Baitali Pavement testing & Technologies N.V.) – Baitali Pavement Products N.V. (BPP)
In totaal werken er 380 personen bij de Baitali Group of Companies N.V. en ze bieden diensten aan op het gebied van bouwkundige werken, laboratorium onderzoek, betonproducten, en landbouw.

Baitali Group of Companies N.V. is gevestigd aan de Duisburglaan 29, telefonisch te bereiken op het telefoonnummer (597) 530654 en per fax op (597) 530657, u kunt voor meer info hun website bezoeken www.baitaligroup.com