DE VSB STARTERSDAG EN FATUM BEST YOUNG ENTREPRENEUR AWARD

De tijd staat niet stil, over 2 weken wordt de door de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) geplande Startersdag gehouden, en wel op zaterdag 25 maart 2017 van 10:00 – 18:00 in het Courtyard by Marriott.
Houdt de inschrijving voor de deelname aan de FATUM Best Young Entrepreneur Award in de gaten, deze sluit op 15 maart 2017, u heeft nog minder dan 1 week om u in te schrijven. U kunt klikken op de link voor deelname of onze website www.vsbstia.org bezoeken. Daar kunt terecht verdere informatie over de Startersdag en de criteria voor deelname. Houdt ook onze Facebookpagina in de gaten voor de laatste updates.

Schade verzekeringsmaatschappij FATUM N.V. treedt als hoofdsponsor op van zowel de Startersdag en Award, verder ondersteunt de International Labour Organization (ILO) dit evenement, alsook mede sponsor de Hakrinbank N.V.

Z.E. MINISTER FERDINAND WELZIJN ONTVANGT HET NIEUWE TOERISMEMERK


Op woensdag 1 maart, 2017 werd het nieuwe toerismemerk ‘tourism brand’ voor de vakantiebestemming Suriname, officieel overhandigd aan Zijne Excellentie Minister Ferdinand Welzijn van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme door Jerry A-Kum managing director van de Suriname Tourism Foundation.

 

Twee factoren waar rekening mee is gehouden bij de totstandkoming van een nieuw ‘tourism brand’ zijn:
1. (Aanbod) Karakteristieken van het Surinaams toerismeproduct en de -diensten zijn onderworpen aan voortdurende ontwikkeling als gevolg van een groot aantal oncontroleerbare gebeurtenissen
2. Stakeholders binnen de toerisme-industrie zijn talrijk en verschillend ; ze hebben zelfs concurrerende doelen en verwachtingen.
Het laatstgenoemde kan een moeilijke branding barrière zijn, wanneer het erop aankomt om een nationaal toerismemerk merk te ontwikkelen.

 

Deze nieuwe ‘tourism brand’ zal door de Suriname Tourism Foundation duidelijk worden gecommuniceerd:

• Suriname heeft 15,3 miljoen hectare bos dat ongeveer 94% van de oppervlakte van het land beslaat.
• Suriname is op basis van data van de Wereld Bank vastgelegd als ‘groenste land op aarde’.
• Het toerismemerk van de Foundation sluit goed aan op het duurzaamheidsprogramma van de Wereld Toerisme Organisatie van de VN.
• De Foundation geeft aan waar haar prioriteiten liggen t.a.v. toerisme en dat is natuurtoerisme.
• De Foundation gaat voor behoud van werelds groenste en meest belangrijke juweel; onze natuur, het Amazone regenwoud.

Waarom groen?
• Groen is de kleur van het leven, vernieuwing en natuur en het wordt vaak geassocieerd met groei, harmonie, frisheid, veiligheid, vruchtbaarheid en milieu.
• De boom symboliseert de groei van de toerismesector in Suriname. Hij staat centraal, omdat deze groei ook ervoor zorgt dat andere sectoren binnen Suriname beginnen te breiden.
• Het lanceren van een ‘tourism brand’, is in lijn met destination marketing.
• Het is dus een toerismemerk met bijhorend toerismelogo waar promotie van een vakantiebestemming centraal staat en niet een organisatie of bedrijf.

Co-branding
Suriname Tourism Foundation erkent het bestaan van afzonderlijke sub brands die de verschillende of enkele bestanddelen van toerismeproducten en -diensten promoten. Desbetreffende sub brands, verschillen in promotiedoelen en -strategie. Nochtans kunnen zij, voor het behalen van een specifieke gezamenlijke marketinginspanning, een aantal van deze sub brands ook bundelen en plaatsen onder de nationale tourism brand.

De Foundation gaat voor uniformiteit en consistentie, waardoor zij de geregistreerde partners en ook Surinaamse producenten zullen bewegen door middel van diverse online en offline marketing campagnes, om dit nieuwe toerismemerk op hun website, promotiemateriaal, overig communicatiemateriaal en op de verschillende Surinaamse producten ook mee te nemen.

INTEGRATED COMPUTER SERVICES N.V.(ICS) HIELD BUSINESS CONTINUITY AGILITY CONFERENCE

De wereld is zich op technologisch gebied steeds verder aan het ontwikkelen en Surinaamse organisaties hebben geen andere keus dan mee te gaan om te voorkomen dat zij, vanwege gebrek aan efficiëntie en kwaliteit, hun concurrenten en zakenrelaties in het buitenland niet kunnen bijbenen. De afgelopen maanden zijn meerdere Surinaamse bedrijven geconfronteerd met deze harde realiteit.
Integrated Computer Services N.V (ICS) heeft daarom een Business Continuity Agility Conference georganiseerd op 7 en 8 maart 2017, waar upgrading van de ICT-infrastructuur, beveiligingssystemen alsook de laatste ontwikkelingen op het gebied van computertechnologie centraal stonden. Er zijn sessies en presentaties gehouden over de laatste producten waarmee organisaties hun operationele kosten kunnen verlagen en tegelijkertijd de kwaliteit van hun bedrijfsvoering verbeteren. Cyberaanvallen nemen steeds toe in de wereld en zorgen voor gigantische economische tegenlagen. Naar schatting leidt de wereldeconomie jaarlijks vierhonderd miljard Amerikaanse dollar aan verliezen als gevolg van cyberaanvallen. Dit fenomeen is niet onbekend voor Suriname en zijn enkele grote organisaties al daarmee geconfronteerd.

Z.E. MINISTER FERDINAND WELZIJN INSTALLEERT NIEUW BESTUUR STS, INTERDEPARTEMENTALE IMPLEMENTATIE COMMISSIE STS EN BESTUUR SURINAAMS STANDAARDEN BUREAU

Zijne Excellentie Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme heeft op 1maart 2017 het nieuw bestuur van de Stichting Toerisme Suriname (STS) en de interdepartementale Implementatie Commissie geïnstalleerd. Het STS-bestuur zal onder andere in de komende periode voorbereidingen treffen voor de oprichting van de Toerisme Autoriteit (Tourism Board). Verder zal het STS-bestuur werken aan het bespoedigen van het proces tot goedkeuring van de Toerismewet en de Wet Toerisme Autoriteit.

In het STS- bestuur hebben zitting:

 • Mevrouw Anne Marie Hermelijn (voorzitter);
 • Mevrouw Vanuessa Stuger- Gefferie (ondervoorzitter);
 • De heer Anthony Wong (secretaris);
 • Mevrouw Karin Refos,
 • De heer Oswaldo Braumuller,
 • De heer Vinod S Baldew en
 • De heer Sewananpersad Djawalapersad.

Het bestuur wordt voor 1 jaar bij beschikking benoemd en zal maandelijks moeten rapporteren aan de minister van HI&T. Hij verwacht dat binnen 6 maanden de doelstellingen gerealiseerd zullen zijn.

Instelling Interdepartementale Implementatie commissie STS

De interdepartementale Implementatie commissie is voor 1 jaar ingesteld om samen met het STS-bestuur onder andere te werken aan het bespoedigen van het proces tot goedkeuring van de Toerismewet en de Wet Toerisme autoriteit. Ook zal de commissie moeten helpen aan de voorbereiding van de “ International Convention on Tourisme”.

In de commissie hebben zitting:

 • Mevrouw Faridy Lila,
 • De heer Bryan Pinas;
 • De heer Daniël Lachman;
 • Mevrouw Irma Dorinnie;
 • Mevrouw Mirjam Macintosh en
 • De heer Tsie Chung Tsioe.

Op donderdag 9 maart 2017 heeft Z.E. Minister Ferdinand Welzijn het bestuur van het Surinaams Standaarden Bureau geïnstalleerd, namens de VSB hebben daarin zitting mevrouw Cheryl Vroom en de heer Steve Mannes.

STICHTING TOERISME SURINAME (STS) GAAT SAMENWERKING AAN MET THE GEORGE WASHINGTON SCHOOL OF BUSINESS

De Stichting Toerisme Suriname(STS) is een samenwerking aangegaan met studenten van The George Washington University School of Business in Washington, DC (GWU) om een toerisme marktonderzoek uit te voeren.
Het onderzoek zal zich focussen op het aanboren van de Noord -Amerikaanse markt alsook het vaststellen van de haalbaarheid om met Amerikaanse toerisme operators samen te werken. Het onderzoeksteam zal de primaire en secundaire studie doen naar het Surinaamse toerismeproduct, welke nu aangeboden wordt alsook een marktanalyse uitvoeren welke moet resulteren in een case studie-presentatie met cruciale bevindingen en aanbevelingen.

SPANGMAKANDRA N.V. LANCEERT NEXT GENERATION WOMEN IN ICT & DIGITALE MEDIA SCHOLARSHIP

Spang Makandra N.V. heeft op woensdag 8 maart, de internationale dag van de vrouw, de Spang Makandra Next Generation Women in ICT & Digitale Media Scholarship gelanceerd. Dit is een scholarship voor talentvolle vrouwen in Suriname, ze krijgen een 4 maanden durende trainings- en coachingstraject van Spang Makandra en haar partners.

Hiermee wil Spang Makandra N.V. de participatie van vrouwen in de Surinaamse ICT Sector verbeteren. Getalenteerde vrouwen uit heel Suriname – zowel studenten als ervaren professionals- kunnen zich aanmelden voor het programma. “We zoeken vooral naar vrouwen die actief hun eigen potentieel willen versterken, die zich herkennen in probleemoplossend vermogen en creatief denken en vrouwen die gepassioneerd zijn door de technologie en digitale media”. geeft Spang Makandra N.V. aan.