EXTRA INTRODUCTIE SESSIE CSR ROAD MAP GEHOUDEN 

Er was nog vraag naar het houden van een introductie sessie van de Corporate Social Responsibility road map, de VSB heeft aan deze vraag beantwoord en deze extra sessie gehouden op donderdag 24 augustus. Mevrouw Kathleen Goedhoop en de heer Winston Leckie van het VSB bureau hebben de extra sessie verzorgd. Reeds bij de CSR workshop van de PUM expert de heer Kees van Rooden eind juli begin augustus, is gebleken dat de CSR road map een handige tool is.

De CSR road map is ontwikkeld door het Centrum ter Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden (CBI). De CSR Roadmap, is een web-based programma, welke de gebruiker in staat stelt om aan te geven, hoe men de belangrijkheid van de kernthema’s van ISO 26000 ziet en wat de huidige situatie is met betrekking tot voornoemde topics. Hierna geeft het programma de mate van risico’s weer en ook aan waaruit te nemen acties moeten bestaan. Een actieplan dient te worden samengesteld met verantwoordelijken, indicatoren voor het aangeven van de status, budget voor het uitvoeren van de actieplannen en er is ook nog een mogelijkheid de actieplannen en de nodige gegevens te communiceren naar overige collega’s in de onderneming.

 

UITZENDOVERZICHT INFOMERCIALS BEST YOUNG ENTREPRENEURS

We willen u het uitzendoverzicht van onze infomercials wederom voorhouden. In deze infomercials, welke bedoeld zijn om ondernemerschap, vooral onder jongeren, te stimuleren, wordt de top 4 van de FATUM-VSB Best Young Entrepreneur Award competitie belicht.

De uitreiking van de FATUM-VSB Best Young Entrepreneur Award vond op 25 maart plaats tijdens de Startersdag. In totaal dongen 13 jonge ondernemers mee naar de award. De 4 ondernemers, die worden belicht zijn:
– Raveen Ramtahalsingh – SpiritsGrun2
– Karuna Soeknandan – CoreStats
– Rajiv Hieralal – Apptastic
– Vanessa Mahangi – Souda – Scents of Essence

De infomercials zullen worden uitgezonden via de televisiestations STVS, ATV, ABC en SCCN. In de uitzendingen zal per week 1 infomercial 2 keer worden vertoond gedurende een periode van 3 maanden.

Het uitzendschema bij ATV ziet er alsvolgt uit:
Uitz. Info.3 op 23 aug. 17:30 uur / 26 aug. 18:45 uur
Uitz. Info.4 op 29 aug. 19:25 uur / 3 sept. 17:40 uur

Uitz. Info.1 op 5 sept. 19:25 uur / 11 sept. 17:40 uur
Uitz. Info.2 op 12 sept. 19:25 uur / 18 sept. 17:00 uur
Uitz. Info.3 op 23 sept. 18:25 uur / 25 sept. 17:00 uur
Uitz. Info.4 op 30 sept. 19:25 uur

Bij de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) zal de uitzending alsvolgt plaatsvinden.
Elke dinsdag tussen 18:00 – 19:00 met een herhaling op donderdag tussen 20:00 – 22:00

Bij Ampie’s Broadcasting Corporation (ABC) zal de uitzending plaatsvinden op de maandag met herhaling op de vrijdag op beide dagen rond 22:00 uur.

Suriname Cable & Communication Network (SCCN) zal de informercials uitzenden op dinsdag tussen 20:00 – 22:00 met een herhaling op de zaterdag tussen 17:00 – 19:00.

 

 

WOMEN IN BUSINESS (WIB) START TRAINING
“SUSTAINABLE ENTREPRENEURSHIP EDUCATION PROGRAM” 

Op woensdag 23 augustus is Women in Business (WIB) gestart met het project om vrouwen en mannen te stimuleren in ondernemerschap. Dit project is mogelijk gemaakt door fondsen beschikbaar gesteld door Coca-Cola Foundation International. Het gaat om een donatie van US$ 80.000. In vijf maanden zullen ongeveer veertig micro en kleine ondernemers worden getraind en begeleid.

De doelgroep voor dit project was gesteld op 23 – 37 jaar echter is gebleken dat de meeste ondernemers die meedoen ouder zijn dan 37 jaar. Tijdens het ‘intake gesprek’ van het Sustainable Entrepreneurship Education Program zijn al enkele interessante voorstellen besproken voor de bedrijven die opgezet zullen worden. Veel van de ondernemers denken dat ze grote investeringen moeten doen en zijn er nu achter gekomen dat ze de afgelopen jaren eigenlijk al veel in zichzelf hebben geïnvesteerd, en dat dit ook meetelt.

De deelnemers moeten zelf een persoonlijke investering doen om de vrijblijvendheid van het programma weg te nemen. Ze zullen worden getraind in entrepreneurship, marketing, economische administratie, product development en supply chain, business model. In maart 2018 zulen de cursisten hun kunnen tonen tijdens de Women Lifestyle Fair van de Women in Business Suriname.

Volgens Bryan Renten, directeur van Fernandes Bottling Company is het een genoegen voor het bedrijf om vanuit zijn corporate social responsibility een bijdrage te leveren aan het project. Het is het streven van Coca- Cola Foundation International om voor 2020 ertoe bij te dragen dat wereldwijd ongeveer een miljoen vrouwelijke ondernemers economisch weerbaar worden gemaakt. De ondersteuning van dit project valt binnen dit wereldwijde doel.

 

POLYTECHNIC COLLEGE SURINAME (PTC) LEVERT WEDEROM AFGESTUDEERDEN AF 

Het Polytechnisch College (PTC) heeft wederom hoog opgeleid technisch kader afgeleverd aan de maatschappij. Dit keer gaat het om 34 Bachelors of Sciences (Bsc) en 16 Master of Business Administration (MBA). De meeste van de technici hebben dan ook een dissertatie verdedigt waarin een technische uitvinding van toepassing is binnen het bedrijfsleven en de overheid.

Volgens Directeur Robby Holband is dan ook niets aan het toeval overgelaten als het gaat om de kwaliteit van het onderwijs en de accreditatie daarvan. De verschillende programma’s worden aangeboden voor accreditatie. Daarmee hebben toekomstige studenten, ouders en de samenleving een zekere houvast. De opleiding MBA in Innovation and Technology is intussen geaccrediteerd. Andere opleidingen hebben reeds een positief rapport ontvangen van de visitatiecommissie, terwijl het instituut nog deze maand andere programma’s zal indienen om geaccrediteerd te worden. Het is de bedoeling dat alle opleidingen van het PTC voldoen aan de nationale en internationale standaarden.

Om te garanderen dat de kwaliteit wordt behouden, vindt er regelmatig vergelijking plaats met soortgelijke buitenlandse opleidingen. “Dit om te garanderen dat de kennis niet alleen nationaal maar ook internationaal getransformeerd kan worden”, zegt Holband. Holband heeft de samenleving en in het bijzonder de private sector opgeroepen veel meer vertrouwen te hebben in het menselijk potentieel dat lokaal wordt opgeleid.

Aan de afgestudeerden gaf hij mee, “het ligt aan u te bewijzen dat u de deskundigheid en competenties bezit om onze samenleving naar grotere hoogten te tillen. Het gaat niet om het hebben van een Titel achter uw naam, maar om ervoor te zorgen dat ook uw medemens beter wordt van de manier waarop u in de samenleving staat” aldus de PTC – Directeur de heer Robby Holband. Vermeldenswaard is dat op donderdag 24 augustus het PTC de papieren heeft ontvangen van een stuk grond voor het opzetten van hun eigen gebouw.

 

1STE GROEP CURSISTEN MODULE BANCAIRE SECTOR (MBS) AFGELEVERD 

In mei is Welten Suriname gestart met de Module Bancaire Sector, dit op verzoek van de Finabank. Aan deze opleiding namen deel personeel van De Surinaamse Bank en de Finabank. Aan deze cursus namen 10 personen deel, alvorens deel te nemen aan het examen werd nagegaan als de kandidaten voldoende kennis en vaardigheden bezaten om het geheel succesvol af te ronden. Uiteindelijk namen 9 kandidaten deel aan het examen, waarvan 8 met succes deze hebben afgerond.

Volgens Teun Willems trainer MBS is de oprichting van MBS een goede stap om de bancaire sector naar een hoger nivo te tillen voor wat het professioneel gedrag. “Het gaat dus niet alleen om kennis, maar om het professioneel gedrag, hoe je omgaat met de kennis in bepaalde situaties, dilemma’s op het gebied van integriteit, privacy en alles wat een bankier goed maakt”geeft de MBS trainer aan. Naast het examen is er ook een eed afgelegd, waarbij je verantwoordelijkheden neemt als het gaat om het optreden in de sector, de klant en de economie van Suriname, dit staat ook op het certificaat vermeld.

Het onafhankelijk Examen Instituut Financiele Dienstverlening (EIFD) in Nederland heeft het certificaat erkend wat met zich meebrengt dat dit certificaat internationaal erkend is. Voor het succesvol afronden van het examen diende 70% van de 40 vragen goed beantwoord te worden. Volgens MBS trainer Willems zijn er enorm veel aanvragen ontvangen, in oktober en november wordt wederom gestart met de opleiding waarna in 2018 weer.

 

ROSEBEL GOLD MINES OVERHANDIGT 227 SCHOOLPAKKETTEN 

Rosebel Gold Mines heeft ook dit jaar schoolpakketten uitgereikt aan 227 geslaagden van de 6e klas van alle basisscholen in het district Brokopondo en uit het dorp Pokigron, schoolpakketten. Een pakket bestaat uit een schooltas, schriften, woordenboeken en een tafelkaart van Suriname.

De overhandiging van de schoolpakketten aan de leerlingen vond plaats te Brownsweg. Hierbij waren onder andere aanwezig de General Manager van Rosebel Gold Mines NV, Suresh Kalathil, de Sustainability Manager, Jerry Finisie, de districtscommissaris van het district Brokopondo, Kenya Pansa, de rayon inspecteur voor Onderwijs in Brokopondo, Orwine Velanti en de hoofdkapitein van Brownsweg Henk Finisie.

Een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van gemeenschappen in de gebieden waar zij opereert, is een van de doelen die Rosebel Gold Mines NV heel hoog in haar vaandel voert. Dit is ook zeer kenmerkend voor alle dochterondernemingen van IAMGOLD in de wereld, zegt het bedrijf in een persbericht. Rosebel Gold Mines wilt met deze geste, die reeds vooor de zesde keer is uitgevoerd, een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het district en de vele talentvolle jongeren in Suriname.

 

POLYTECHNIC COLLEGE SURINAME (PTC) ORGANISEERT AGRICULTURE & HEALTH SESSIES 

Het Polytechnic College Suriname (PTC) organiseert op vrijdag 25 en maandag 28 augustus een Agriculture & Health infosessie. Het doel hiervan is om studenten te interesseren en breedvoerig te laten informeren over de agrarische programma’s die het PTC aanbiedt en wat de toekomst- en beroepsperspectieven zijn van die programma’s. “Let’s make Agri-preneurship hot and sexy again,” is de slogan waarmee het PTC de College of Agriculture & Health naar buiten brengt. Het PTC levert hierin een bijdrage door het aanbieden van competentiegerichte programma’s binnen de agrarische keten. Deze opleidingen leiden op van productie tot ondernemerschap.

Sessie 1
Datum : Vrijdag 25 augustus 2017
Tijd : 13:00 pm – 14:30 pm
Plaats: PTC hoofdkantoor, Doekhieweg Oost

Sessie 2
Datum : Maandag 28 augustus 2017
Tijd : 11:00 am – 15:00 pm
Plaats: PTC hoofdkantoor, Doekhieweg Oost

Studenten kunnen gelijk in contact komen met de dean van het college, programma managers en docenten van de desbetreffende programma’s. De reguliere inschrijvingen zijn van maandag 28 augustus tot vrijdag 8 september.

 

ILO LANCEERT WERELWIJDE COMMISSIE VOOR DE TOEKOMST VAN HET WERK

In aanwezigheid van de minister-president van Zweden en de president van Mauritius heeft de ILO een internationaal hoog orgaan opgericht om de uitdagingen van de snel veranderende arbeidswereld aan te pakken.

GENEVA (ILO News) – De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) heeft een wereldwijde commissie op het gebied van de toekomst van het werk op hoog niveau opgericht.

De wereldwijde organisatie zal naar verwachting een diepgaand onderzoek instellen naar de toekomst van het werk dat de analytische basis kan bieden voor de sociale rechtvaardigheid in de 21e eeuw. De Commissie zal zich in het bijzonder richten op de relatie tussen werk en samenleving, de uitdaging om fatsoenlijke banen voor iedereen te creëren, de organisatie van werk en productie en het bestuur van het werk.

Tijdens de lancering heeft de directeur-generaal Guy Ryder van de ILO het publiek eraan herinnerd dat dit de belangrijkste kwesties van onze tijd zijn die steeds meer het politieke leven bezetten en hoop geven en soms angst voor gezinnen over de hele wereld. “Het is van fundamenteel belang dat we deze uitdagingen tegemoet gaan in de overtuiging dat de toekomst van het werk niet vooraf voor ons wordt besloten. Het is een toekomst die we moeten maken volgens de waarden en voorkeuren die we kiezen en door middel van beleid dat we maken en implementeren”.

De ceremonie werd bijgewoond door twee staatshoofden of regeringsleiders die de Commissie mede voorzitten: Ameenah Gurib-Fakim, president van Mauritius, en Stefan Löfven, premier van Zweden.

In haar toespraak bij de lancering heeft de president van Mauritius sterk aangemoedigd ‘alle landen en belanghebbenden op te komen met uitgebreide aanbevelingen en nieuwe ideeën over hoe we de kansen en uitdagingen van de toekomst van het werk kunnen aanpakken. We kunnen dit bereiken door ‘mensen op de eerste plaats te zetten, door te erkennen dat arbeid meer is dan alleen een grondstof op de arbeidsmarkt in de geest van de ILO-grondwet, of zelfs een factor van de productie. ‘

De Zweedse premier Stefan Löfven zei: “We kunnen de ontwikkeling niet stoppen, en we moeten het ook niet proberen. Wat we moeten doen is samengaan: innovatie inzetten om het dagelijks leven van miljoenen te verbeteren, nieuwe technologie te gebruiken om schonere en duurzamer samenlevingen te bouwen en tegelijkertijd nieuwe banen te creëren met betere voorwaarden voor iedereen. Deze doelstellingen staan centraal in deze commissie. ”

De Commissie heeft 28 leden, waaronder de mede-voorzitters zijn vier ex officio-leden – de directeur-generaal van de ILO Guy Ryder en de ambtenaren van het ILO-bestuursorgaan.

De Commissie is opgericht in het kader van het door de directeur-generaal van de ILO in 2013 ingezette initiatief over de toekomst van het werk. De leden van de Commissie zullen een onafhankelijk verslag opstellen dat in 2019 aan de conferentie van de ILO zal worden voorgelegd.

In de afgelopen 18 maanden hebben de tripartiete onderdelen van de ILO – regeringen, werkgevers- en werknemersorganisaties – nationale dialogen gehouden in meer dan 110 landen in de aanloop naar de lancering van de Global Commission.