Recentelijk hebben Steven Ma-Ajong van de Surinam Alcoholic Beverages en Reinoud Ottervanger van de Surinaamse Brouwerij de herziene versie van de Gedragscode voor Marketing en Reclame voor Alcoholhoudende Dranken ondertekend; Roy Kartaram die verhinderd was heeft de Gedragscode inmiddels ook namens King’s Enterprises ondertekend.

 Middels de ondertekening committeren de STIVASUR-deelnemers, die samen het grootste marktaandeel hebben in alcoholhoudende dranken, zich voor een duidelijke en verantwoorde communicatie bij de verkoop, marketing en reclame van hun alcoholhoudende dranken.

Op advies van de International Alliance for Responsible Drinking,  IARD, is de Gedragscode in 2021 aangescherpt. De deelnemers zullen derhalve:

  •         bevorderen dat retailers, horeca-eigenaren, e.d., alcoholhoudende dranken uitsluitend verkopen aan 18+;
  •         bevorderen dat online verkopers van alcoholhoudende dranken (digitale) veiligheidsmechanismen inbouwen, zodat bestellen en leveren van alcoholhoudende dranken uitsluitend geschiedt aan 18+;
  •         zorgdragen dat al hun reclame-uitingen en de etiketten van hun alcoholhoudende dranken worden voorzien van de symbolen voor verantwoord alcoholgebruik (w.o. 18+ en het niet samengaan van alcohol en zwangerschap en alcohol en verkeer);
  •         de Gedragscode ook hanteren voor de verkoop, marketing en reclame van licht alcoholhoudende en alcoholvrije dranken met dezelfde smaak en beleving als een bestaand alcoholhoudend product/merk.

Om te zorgen dat de naleving van de Gedragscode wordt bewaakt is er een onafhankelijke Gedragscode Evaluatie Commissie waarin een oud-rechter als ook vertegenwoordigers van VSB, het Ministerie van Justitie en Politie en de Vereniging van Journalisten zitting hebben.

 Iedere burger heeft de gelegenheid een klacht bij deze commissie in te dienen over handelingen van de deelnemende bedrijven die niet voldoen aan de gedragsregels. Op korte termijn zal een campagne van start gaan om de betrokkenheid van het publiek te versterken en sámen toe te zien op verantwoorde verkoop, marketing en reclame van alcoholhoudend producten in Suriname.

STIVASUR is opgericht in mei 2015 en is vooral bekend om haar BOSS (Bewust Onbeschonken Sturende Surinamer) en Kom Veilig Thuis campagnes.

Nadere informatie kunt u vinden op onze website www.stivasur.com en onze social mediakanalen of via info@stivasur.com of telefonisch op 8707501. 

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required

Note
Zijn er interessante weetjes of activiteiten waar u graag ook via de Nieuwslijn van de VSB aandacht voor wenst, kunt u gerust contact opnemen met de heer Kamlesh Ganesh via zijn mailadres kamlesh.ganesh@vsbstia.org, of bellen naar het Bureau van de VSB. Hetzelfde geldt voor advertenties.

Wordt lid
Adverteren?