Het in kaart brengen van een pad voorwaarts voor de Operationalisering van Surinameโ€™s enig Toezichthoudend Orgaan op Voedselveiligheid: NIVS.

Op 14 augustusย  werd in Paramaribo een 3-daagse vergadering van de Raad van Toezicht van het Nationaal Instituut Suriname (NIVS) afgerond. Deze vergadering werd bijgewoond door alle leden van de Raad, als ook deย  waarnemend directeur van NIVS, mevrouw Juliette Colli- Wongsoredjo. De bijeenkomst was gericht op het opstellen van een strategisch plan voor de operationalisering van het NIVS als enige nationale regelgevende instantie die volledig bevoegd is om toezicht te houden op de veiligheid en kwaliteit van het voedsel in Suriname.

Het NIVS, dat is ingesteld bij de op 18 december 2020 aangenomen wet door het Parlement, zal geleidelijk alle verantwoordelijkheden op het gebied van voedselveiligheid overnemen voor zowel in Suriname geproduceerde – als geรฏmporteerde -en uit Suriname geรซxporteerde levensmiddelen, met als doel de gezondheid van de consument te beschermen en eerlijke praktijken in de levensmiddelenhandel mogelijk te maken. De private sector speelt een belangrijk rol in de Raad. VSB wordt in de Raad vertegenwoordigt door Jan van Charante.

Op de vergadering werd de strategische richting voor het NIVS uitgestippeld en werd overeenstemming bereikt over een voorgestelde visie voor de komende drie jaar en over belangrijke strategische doelstellingen, waaronder de herziening van de huidige wetgeving inzake voedselveiligheid en een voorstel voor een gemoderniseerde levensmiddelenwet, de bevordering van voedselveiligheidspraktijken bij voedselproducenten en bij consumenten, en het aantrekken van deskundigen en functionarissen op het gebied van voedselveiligheid om het NIVS in staat te stellen zijn taken op het gebied van de levensmiddelenregelgeving uit te voeren. Daarnaast werd besloten de testcapaciteit van laboratoria uit te breiden om de voedsel- en agrovoedingssector van dienst te zijn, te beginnen met residuen van bestrijdingsmiddelen in vers fruit en verse groenten. De Raad van Toezicht van het NIVS heeft zich eveneens gebogen over de wijze waarop Suriname vertegenwoordigd zou moeten zijn in regionale en internationale normeringsfora, o.a. Codex Alimentarius Commissie en Caribbean food safety taskforce.ย 

Concrete vervolgstappen werden vastgesteld en zullen o.a. bestaan uit de ontwikkeling van een gratis registratiesysteem voor voedselproducenten en het stimuleren van en begeleiden in de implementatie van Goede Agrarische Praktijken (GAP) onder Surinaamse producenten.ย 

Bij de opening van de vergadering op vrijdag 12 augustus herhaalde Minister Parmanand Sewdien zijn steun aan de NIVS missie en verklaarde dat “het hebben van een sterke enย  betrouwbare toezichthouder op voedselveiligheid, die zich inzet voor de bescherming van de consument en voor het toepassen van wetenschap en wetenschappelijk onderbouwde beslissingen bij het beheer van onze voedsel- en agri-voedselproducten, een eerste vereiste is om het vertrouwen van onze consumenten in binnen- en buitenland te winnen”. “Wij willen dat het NIVS een toonaangevende voedselautoriteit wordt, niet alleen in Suriname maar ook internationaal”, voegde hij eraan toe, en gaf aan dat er geen weg terug is in het streven van de regering om de onafhankelijkheid en de integriteit van het NIVS te behouden.

De Raad van Toezicht van het NIVS herhaalde dat Transparantie, Samenwerking, Onpartijdigheid en Onafhankelijkheid de leidende beginselen zijn voor de wijze waarop het NIVS zijn missie zal uitvoeren.ย  Het garanderen van duurzame capaciteit voor zijn activiteiten is ook een doelstelling die het NIVS de komende jaren zal nastreven.

De operationalisering van het NIVS wordt momenteel ondersteund door het โ€œAgriculture Competitiveness Programโ€, gefinancierd uit een lening die de Regering van Suriname heeft afgesloten met de Inter-American Development Bank (IDB), uitgevoerd door het InterAmerican Institute for Cooperation on Agriculture (IICA) en ondersteund door de Europese Unie.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required

Ontvang Onze Nieuwslijn

* indicates required