Anuskha Varsha Sonai is genomineerd voor de Global Leadership Award van Women in Tech®. Zij is uit 3000 vrouwen uit 150 landen gekozen als genomineerde in de categorie “ Global Leadership” voor de Latam regio. De Global Leadership Award erkent en viert voorbeeldig leiderschap dat een significante en positieve impact heeft op een groep mensen of een organisatie en hun doelen.

De genomineerden in deze categorie zijn Blanca Trevino (Computer Scientist), Leticia Gammil (Founder en President van WOMCY), Elvira Sanchez (CIO van DHL Express), Mabel Torres (1e minister van Wetenschap, Technologie en Innovatie van Colombia) en Anuskha Varsha Sonai (Co-Founder & President Creative Tech Hub Caribbean).

Women in Tech® is een internationale non-profitorganisatie met een missie om de genderkloof te dichten en vrouwen te helpen technologie te omarmen. “We promoten de empowerment van meisjes en vrouwen over de hele wereld, met een focus op Sustainable Development Goal 5b: het benutten/ inzetten van technologieën”.

Haar ambitie om met haar ICT Hub, Creative Tech Hub Caribbean, binnen 3 jaar 1000 personen te trainen heeft zij recent binnen 1 jaar kunnen realiseren. Deze 1000 personen zijn door trainers van Digital Talents Academy getraind in onderwerpen als software development, animatie, data entry, data science, cloud engineering en digital design.

De awards waarvoor Anuskha Varsha Sonai tot nog toe genomineerd is, zijn De Anthony Sabga Awards for Caribbean Excellence (gewonnen in 2022), Tällberg-SNF-Eliasson Global Leadership Prize (in afwachting op uitslag) en Women in Tech® Global Leadership Award.

 “Met mijn nominaties en het winnen van dit soort awards wil ik de wereld, een andere kant van Suriname laten zien: Suriname als land van intelligente, excellent presterende burgers (in het bijzonder vrouwen en jongeren) die werken aan een inclusieve (digitale) economie”. 

“De awards zie ik niet alleen als een positieve branding voor Suriname aan buitenlanders, maar vooral als een bewijs aan ons zelf, dat wij Surinamers op het internationaal niveau kunnen denken en presteren. Het wordt tijd dat we deze kracht van ons meer gaan ontwikkelen, zodat we ook ons land kunnen ontwikkelen.”

Op 22 juli 2022 ontving Anuskha Sonai haar award uit handen van His Excellency, Dr Irfaan Ali, President of the Cooperative Republic of Guyana,in Georgetown. De President van Guyana noemde mevr Sonai niet alleen een inspiratie voor andere vrouwen maar voor leiders over de hele wereld, in het bijzonder in het Caribisch gebied. Hij complimenteerde het werk van Anuskha Sonai en moedigde haar aan om door te gaan met het ondersteunen van vrouwen en jongeren. 

Op 3 maart 2022 kondigde de Anthony Sabga Caribbean Awards haar laureaten voor het jaar 2022 aan. Daarbij werd Anuskha Varsha Sonai uitgeroepen tot winnaar van de Anthony N. Sabga Caribbean Excellence Awards – categorie Public & Civic Contributions. 

Anuskha Varsha Sonai is een ICT-ondernemer uit Suriname. Ze staat centraal in vele Surinaamse en regionale initiatieven voor jongeren en vrouwen in Suriname om toegang te krijgen tot training, praktische ervaring en kansen om te werken en te gedijen in de snelgroeiende technologiesector. 

Ze is ook regionaal actief als ambassadeur voor bewustwording en training in ICT-vaardigheden, en het creëren van een inclusieve digitale economie en een ICT-vriendelijk ecosysteem. Het is haar ambitie om één van de leiders te zijn van een sterke private sector waar de focus ligt op de ontwikkeling van micro kleine en middelgrote ondernemingen en empowerment van vrouwen.

Mevrouw Sonai is de oprichter en President van Creative Tech Hub Caribbean, een cluster van bedrijven dat het creatieve technologie-ecosysteem van het Caribisch gebied wil ontwikkelen. 

De cluster bestaat momenteel uit vijf entiteiten, waarvan zij er vier mede heeft opgericht: 21Q Caribbean; Cloud Engine; Spang Makandra; Digital Talents Academy; en de Stichting Creative Talents.  

Daarnaast was zij tot januari 2022 nog voorzitter van de ICT Associatie Suriname. Zij is nu Bestuurslid Zakelijke Dienstverlening bij de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required

Ontvang Onze Nieuwslijn

* indicates required