Op zondag 11 december jl. heeft de officiële opening van Packing House Asigron plaatsgevonden. Dit pakhuis is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Rosebel Gold Mines N.V. (RGM), de Canadian Fund for Local Initiatives (CFLI) en Bonanza Agro Industries N.V. (BAI). Het doel van het project is het bevorderen van agrarische ontwikkeling in district Brokopondo met de nadruk op verwerking van grondstoffen tot adequate en kwalitatieve eindproducten. Hiermee hoopt RGM ook een bijdrage te leveren aan kwaliteitsverbetering van agrariërs in het district.

Linus Diko, directeur van Bonanza Agro Industries, die namens de gemeenschap van Asigron in 2018 de aanvraag heeft gedaan voor de bouw van het pakhuis, zegt dik tevreden te zijn met het uiteindelijke resultaat: “Dit project is van enorm belang voor het district. De impact zal niet beperkt zijn tot Asigron, maar ook andere dorpen zullen er voordeel aan hebben. Vanuit Bonanza hebben al ruim 30 mensen werkgelegenheid, en bij hoogtijdagen is het ongeveer 90% van de dorpsgemeenschap die wij extra inzetten. De bouw van het pakhuis is ook helemaal in lijn met het Brokopondo Outgrowers project. Met die groep krijgen we minimaal 20 landbouwers erbij die samen met hun teams gebruik zullen maken van dit pakhuis.” Bij het Brokopondo Outgrowers project worden landbouwers uit de Communities of Interest (COI) van RGM, technisch en financieel geassisteerd bij het opzetten van een agrarische onderneming. Deze lokale landbouwbedrijven kunnen op lange termijn een duurzaam inkomen voor de gemeenschappen in Brokopondo bewerkstelligen.

De Canadese ambassadeur voor Suriname, Mark Berman, gaf aan graag mee te werken aan initiatieven die economische onafhankelijkheid en welvaart stimuleren. “Ik ben er erg optimistisch over dat zulke projecten gezinnen kunnen helpen zelfvoorzienend te worden. Dit leidt tot een grotere deelname aan inclusieve markten, financiële zekerheid en veerkracht. We zijn erg blij dat we via het CFLI samen met RGM konden werken aan dit project, en ik hoop dat dit meer welvaart zal brengen in deze gemeenschap, de productiviteit zal verhogen, de innovatie zal versterken, de export zal doen toenemen en de leden van de gemeenschap betere kansen op werk zal bieden,” aldus de ambassadeur.

Michiel Fleischeuer, General Manager van RGM, bracht vanuit het RGM-managementteam de felicitaties uit aan de belanghebbenden. Hij kijkt vooral uit naar de continuering van een productieve samenwerking: “Ongeveer 70 tot 80 procent van onze groente en fruit behoefte bij RGM wordt al geleverd door landbouwers uit Brokopondo. Met dit pakhuis zien we graag dat o.a. de kwaliteit van de producten worden verbeterd, maar tegelijkertijd is dit ook deel van de legacy van RGM. Onze legacy ligt niet alleen in de bouw van een packing house, school of kliniek, maar ook in het stimuleren van agrarische productie en het creëren van werkgelegenheid in het district.”

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required