Het Surinaams bedrijfsleven neemt haar verantwoordelijkheid en een leidende rol om samen met de overheid naar oplossingsmodellen te komen op korte en middellange termijn en zo uit de crisis te geraken. Vertegenwoordigers van VSB, ASFA en AKMOS maken deel uit van de presidentiële commissie overheid-bedrijfsleven, waarbij zij input geven aan de regering op de volgende vlakken:

  • Veiligheid
  • Het IMF programma
  • Stimulering van Ondernemerschap en de productiesectoren
  • Ease of doing business
  • Efficiënter uitvoeren van het Sociaal programma

Vertegenwoordigers van de bedrijfsleven organisaties hebben op zaterdag 15 april een uitgebreide sessie gehad met leiding van de presidentiële commissie Werkgroep bedrijfsleven overheid voorgezeten door de veiligheidsadviseur van de president, Humphrey Tjin Liep Shie en de Minister mevrouw Reshma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZOTI). Onder leiding van Gerard den Dekker, bestuurslid groep -Industrie van de VSB, is een document samengesteld van 12 hoofdsectoren waar de meest dringende uitdagingen als ook de oplossingen in voorkomen met de input van de terzake bedrijfsvertegenwoordigers

Na een algemene presentatie van de meest cruciale maatregelen die elke sector regarderen hebben de individuele sector vertegenwoordigers hun input aan Minister Kuldipsingh en haar team. De sectoren die in de eerste ronde aanbod zijn gekomen zijn Transport,  Financiële instellingen (banken), Verzekeringswezen, Agrarische sector, Zakelijke dienstverlening en ICT. De sfeer was er een van gezamenlijkheid, scherp en vriendelijk.

Het team van EZOTI heeft de praktische issues meekregen en is ook in de gelegenheid gesteld haar input te geven. De algemene punten waren voornamelijk op de volgende gebieden: toegang kredieten MKB’s verbeteren, versnelde afhandeling verlengingsaanvragen concessies t.b.v. verschillende sectoren; landbouw, mijnbouw, bosbouw, versnellen proces werkvergunningen, belasting e.a. incentives ter stimulering en bescherming locale productie; verbeteren toegang tot exportmarkten verbeteren (Caricom markt heeft te veel barrières). Dit is een greep uit de vele andere onderwerpen die de revue hebben gepasseerd.

Er zijn afspraken gemaakt om ook terzake sector ministers te betrekken die een belangrijke rol kunnen spelen in de oplossing van de problemen. Ook voor de President van Suriname zullen een serie presentaties worden gehouden om mede input te geven aan een ondernemers & productie stimulerend beleid. Immers zal de hardnodige valuta verdiend kunnen worden door export verhoging en bespaart kunnen worden import vervanging.

De private sector is de motor van de economie! De verder groei van de (productie) sectoren zal leiden tot duurzame economische- en maatschappelijke- ontwikkeling van Suriname. De VSB gebruikt de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen hiervoor als leidraad, internationale benchmark en verbindende collectieve agenda!

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required