De bosbouwsector in Suriname verkeert in zwaar weer na de recente verhoging van bosbouw heffingen in maart 2023. De sector heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat deze exorbitante verhogingen niet gedragen kunnen worden.

De in maart 2023 verhoogde bosbouw heffingen kunnen uiteindelijk resulteren in het verdwijnen van (een deel van) de bosbouwsector in Suriname; de exorbitante verhogingen (van zelfs 1000%) van het concessie-recht, de exploratie vergoeding, de retributie en het keuringsloon kunnen niet gedragen worden door de houtsector.

Vanaf maart 2023, nadat de beschikkingen van deze verhogingen zijn gedeeld, heeft de sector verschillende ontmoetingsmomenten gehad met de regering, commissies/technische werkarmen van de regering en afgevaardigden van de President; de sector heeft tevens gesprekken gevoerd met verschillende DNA-leden, waarbij er elke keer is aangegeven wat het gevaar is van deze verhogingen.

Momenteel wordt er onderhandeld met leden van de Taskforce en de SBB om te komen tot een win/win situatie voor iedereen; de regering heeft extra inkomsten nodig uit de sector, de sector heeft met calculaties duidelijk gemaakt dat de verhoogde bedragen aangepast moeten worden; er is zelfs door de sector geopperd om de beschikkingen aan te houden en te werken met de oude tarieven; intussen zouden dan alle partijen in alle rust kunnen brainstormen over inkomsten verhogende mogelijkheden uit de sector; de huidige situatie zal resulteren dat de productie zal afnemen, de lokaal geproduceerd Surinaamse houtproducten onbetaalbaar zullen zijn voor de lokale bevolking en baanonzekerheid van ongeveer 10.000 – 12.000 personen, waarvan 40% binnenlandse bewoners zijn.

Samen met de regering zal er gewerkt moeten worden tot een werkbare situatie, waarbij de sector verder kan groeien en ontwikkelen; wat dan een positief effect zal hebben aan de ontwikkeling van Suriname en Surinamers.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required