Newmont Suriname, LCC heeft in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid en Crown Agents, op 5 mei 2023 met succes een Public-Private Partnerschap (PPP) bijeenkomst gehouden. Het evenement bood een platform om de  vooruitgang die tot nu toe is geboekt in hun gezamenlijke Resilience & Recovery programma en aan de belangrijkste belanghebbenden een kans om diepgaande discussies te hebben over het groeiende belang van PPP’s in Suriname.

Het Resilience & Recovery Programma maakt deel uit van Newmont Suriname’s Public-Private Partnerschap (PPP) gericht op het verbeteren van het gezondheidssysteem van het land en het opbouwen van capaciteit en weerbaarheid te bieden in geval van toekomstige noodsituaties op gezondheidsgebied. Sinds de lancering in oktober 2022 heeft het programma aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het bereiken van de doelstellingen. In samenwerking met Medische Zending en COVAB zijn interventies ontwikkeld om de gezondheidszorg te verbeteren en problemen in de gezondheidszorg aan te pakken, gedragsveranderingsactiviteiten (BCC) zijn uitgevoerd in Oost-Suriname en Paramaribo en wordt momenteel gewerkt aan de aanschaf van ‘cold chain’ apparatuur.

De bijeenkomst werd geopend door Drs. Amar Ramadhin, de minister van Volksgezondheid, die zijn waardering uitsprak richting Newmont en Crown Agents voor hun prestaties en inzet voor het versterken van de gezondheidssector in Suriname. Hij benadrukte het belang van het leren van dergelijke Public-Private Partnerschap (PPP) en zei: “Het versterken van de institutionele en infrastructurele capaciteit van het ministerie van Volksgezondheid en andere ministeries vereist samenwerking met de particuliere sector.”

Shirley Sowma-Sumter, Sr. Director External Relations, Newmont Suriname, zegt dat dit soort partnerschappen essentieel zijn voor Suriname. Bovendien is het uitvoeren van succesvolle Public-Private Partnerschap (PPP) in overeenstemming met ons doel, namelijk het creëren van waarde en het verbeteren van levens door middel van duurzame en verantwoorde mijnbouw. Het bedrijf is erop gefocust om voldoende weerbaarheid en toekomstige gemeenschapsontwikkeling te genereren op lang termijn, gerelateerd aan weerbaarheid en herstel in Suriname en de gemeenschappen waar we opereren.[BJ1] 

In lijn met de bedrijfs kernwaarden, blijft Newmont Suriname zich inzetten voor het genereren van middelen, het delen van kennis, het opbouwen van capaciteit en het bijdragen aan zinvolle partnerschappen om positieve ontwikkelingsresultaten te behalen in de gemeenschappen waarin we actief zijn. Het bedrijf is een van de grootste buitenlandse directe investeerders in Suriname.

De paneldiscussie bestaande uit Rakesh Gajadhar Sukul (medisch directeur), Sherida Mormon (VSB-directeur) en Javier Asin (Technisch hoofd van het Resilience & Recovery programma) bespraken de voordelen van PPPs, de rol van de particuliere sector op publieke gebieden, het delen van best practices en het identificeren van manieren om veerkracht in Suriname op te bouwen door middel van PPP-programma’s. 

Het succes van het Resilience and Recovery-programma en de conferentie heeft de aanzienlijke impact aangetoond van partnerschappen en samenwerkingsverbanden tussen de publieke en private sector bij het bereiken van duurzame verbeteringen in de gezondheidszorg en andere publieke gebieden. Newmont Suriname, het Ministerie van Volksgezondheid en Crown Agents zullen zich blijven inzetten zich in voor succes van het Resilience and Recovery programma en toekomstige publiek-private samenwerkingsinitiatieven in Suriname.

Over het programma:
In oktober 2022 lanceerde Newmont Suriname, LLC (Newmont) een publiek-private samenwerking (PPS) met het Ministerie van Volksgezondheid om de Surinaamse gemeenschap te helpen herstellen van de COVID-19-pandemie en het gezondheidssysteem van het land te versterken voor toekomstige pandemieën . Dit programma wordt uitgevoerd door Crown Agents, een internationale ontwikkelingsorganisatie  met uitgebreide ervaring in het adviseren en ondersteunen van overheden en gemeenschappen bij het ontwerpen, bouwen en operationaliseren van veerkrachtigere gezondheidssystemen. De totale waarde van het programma is US$ 1,2 miljoen.

Tell us: Which SDGs most appeal to your organization?

View Results

Loading ... Loading ...

WHEN IS IT THE RIGHT TIME FOR MY BUSINESS TO CONTRIBUTE TO THE SDGS?

View Results

Loading ... Loading ...

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required