Het derde SEOB-bulletin behandelt de voortgang van het IMF-programma en belangrijke ontwikkelingen hieromtrent. De SEOB is een onafhankelijke instantie die toezicht houdt op en adviseert over de implementatie van het IMF-programma en het economisch herstelplan van de regering. De overheidsfinanciën blijven een zorgpunt, omdat de inkomsten achterblijven bij de uitgaven. Het effectieve uitvoeren van het sociaal programma blijkt uitdagend, met een lage realisatie van subsidies en transfers. 

De inflatie is gestegen naar 56,6% in juli 2023 door verhogingen van nutstarieven en internationale prijsstijgingen. De wisselkoers vertoont stabiliteit, en internationale reserves zijn toegenomen. Ongeveer 57% van de IMF-maatregelen is afgerond in augustus 2023. 

Maatregelen die aandacht vereisen, omvatten onder andere publicatie van tariefaanpassingen, aanpassing van de personeelswet, asset quality review bij banken en publicatie van financiële verslagen. De staatsschuld is gestegen, zowel binnenlands als buitenlands. De effectiviteit van het sociaal programma moet verbeteren vanwege de afbouw van subsidies en stijgende kosten. Ondanks stabiliteit op de valutamarkt blijft de inflatie hoog. De monetaire maatregelen en verhoogde rentes hebben de kredietgroei verminderd. De solvabiliteit van de bankensector is gestegen, maar niet-presterende leningen blijven een zorg. SEOB dringt aan op transparante uitvoering van het IMF-programma en benadrukt de uitdagingen ervan.

Download SEOB bulletin-3

Tell us: Which SDGs most appeal to your organization?

View Results

Loading ... Loading ...

WHEN IS IT THE RIGHT TIME FOR MY BUSINESS TO CONTRIBUTE TO THE SDGS?

View Results

Loading ... Loading ...

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required