In een eerdere publicatie maakte de VSB melding van een roadshow van het Caribbean Climate Investment Program (CCIP) waar de VSB aan meedeed. De presentatie, verzorgd door het CCIP, biedt waardevolle informatie over het CCIP Annual Program Statement (APS) en het Grand programma. Laten we de belangrijkste punten die in de presentatie worden behandeld, eens nader bekijken.

Wat is het CCIP Annual Program Statement (APS)?
Het CCIP Annual Program Statement (APS) is een belangrijk instrument waarmee subsidieaanvragen worden verzameld voor projecten gericht op de ontwikkeling van hernieuwbare energie- en energie-efficiëntietechnologieën, evenals klimaatadaptatie-interventies die particuliere investeringen vergroten.

Basisvereisten en in aanmerking komende partners
Het APS richt zich op particuliere Caribische bedrijven of organisaties, zowel non-profit als for-profit, evenals particuliere internationale non-profit of for-profit organisaties die geavanceerde technologieën voor hernieuwbare energie, energie-efficiëntie of klimaatadaptatie ontwikkelen en piloteren. Deze technologieën moeten schaalbaar zijn in de CCIP-prioriteitslanden.

 • Maximale grand bedragen:
  • Niet-Amerikaanse organisaties: Grands mogen niet meer bedragen dan USD 1 miljoen.
  • Amerikaanse organisaties (non-profit of for-profit): Grands mogen niet meer bedragen dan USD 500.000.
 • Duur van de Grandverlening: Maximaal 2 jaar.
 • Grands type: Fixed Amount Awards (FAAs), gebaseerd op mijlpalen.

JAARLIJKS PROGRAMMA STATEMENT
Het primaire doel van het CCIP APS is om de ontwikkeling van hernieuwbare energie en energie-efficiëntietechnologieën te ondersteunen, evenals klimaatadaptatie-interventies die particuliere investeringen vergroten. Het programma heeft een twee-fasen aanvraagproces:

 • Deadline voor indiening: 31 maart 2024.
 • Conceptnota’s worden maandelijks beoordeeld.

BASISVEREISTEN EN IN AANMERKING KOMENDE PARTNERS
Om in aanmerking te komen voor CCIP-subsidie, moet uw organisatie een privébedrijf of organisatie zijn, gevestigd in het Caribisch gebied of een privé internationale non-profit of for-profit organisatie die innovatieve technologieën ontwikkelt op het gebied van hernieuwbare energie, energie-efficiëntie of klimaatadaptatie. Uw voorstel moet een minimale hefboomverhouding van 1:1 voorstellen.

WAT KUNNEN CCIP-GRANDS FINANCIEREN?
CCIP-subsidies kunnen een breed scala aan projecten en diensten financieren, waaronder:

 • Ontwikkeling en opschaling van klimaatadaptatie- en schone energietechnologieën zoals elektrische voertuigen (EV’s), zonne-energieoplossingen, mini-grids, energieopslag, slimme netwerken, en meer.
 • Het ontwikkelen van capaciteit voor financiële instellingen om te investeren in energie-efficiëntiemaatregelen, slimme meters, ingebedde microgrids en gedistribueerde energie-investeringen.
 • Adoptie en/of uitbreiding van energie-efficiëntiesystemen of apparatuur, zoals koeling, motoren, en meer.
 • Het verminderen van investeringsrisico’s voor bedrijven die oplossingen ontwikkelen op basis van natuurlijke hulpbronnen (bijv. groene infrastructuur) die het energieverbruik verminderen en/of de impact van extreme weersomstandigheden verminderen.

4 STAPPEN IN EEN VOLLEDIG SUCCESVOL AANVRAAGPROCES
Het aanvraagproces omvat vier stappen, waaronder het bekijken van prioriteiten, het indienen van een conceptnota, co-creatie sessies, en onderhandelingen over de subsidievoorwaarden.

HOE EEN CONCEPTNOTA INDIENEN
Om een conceptnota in te dienen, ga naar https://www.climatelinks.org/ccip en meld je aan bij het Climate Finance Investment Network (CFIN). CFDA zal alle volledige en openbare aanbestedingen, wijzigingen, antwoorden op vragen en andere updates delen met contacten die geregistreerd zijn bij CFIN. 

De APS- en conceptnota/begrotingssjablonen zijn hier beschikbaar. Conceptnotities en begrotingen moeten worden ingediend via het aanvraagportaal vóór de indieningsdeadline om 11:59 uur EST op 31 maart 2024. CCIP zal conceptnotities maandelijks beoordelen. Niet-geselecteerde conceptnotities ontvangen feedback over hoe ze hun concepten kunnen versterken als de aanvrager besluit de conceptnota opnieuw in te dienen.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required