Het onderwijs speelt een cruciale rol in de voorbereiding van afgestudeerden op de arbeidsmarkt. Om de relatie tussen onderwijsinstellingen en de arbeidsmarkt beter te begrijpen, heeft de VSB, onder haar leden, een enquête uitgevoerd  als onderdeel van de voorbereidingen voor het onderwijs congres gepland voor oktober 2023. Hier volgt een samenvatting van de belangrijkste bevindingen uit de enquête.

Arbeidsethos: Respondenten gaven aan dat betrouwbaarheid, doorzettingsvermogen en punctualiteit als hoogst beoordeelde arbeidsethoskenmerken worden beschouwd, terwijl omgaan met kritiek en ondernemersgeest als laagst beoordeeld worden.

Vaardigheden in trek: Bedrijven zijn op zoek naar werknemers met een breed scala aan vaardigheden, waaronder technische expertise, leiderschap, communicatie, creativiteit en probleemoplossend vermogen. Een positieve houding en het vermogen om theoretische kennis in de praktijk toe te passen, worden ook als cruciaal beschouwd.

Uitdagingen: Veel bedrijven ervaren uitdagingen bij het vinden van gekwalificeerd personeel, met name als het gaat om het gebrek aan specifieke vaardigheden en ervaring bij kandidaten. Soft skills, zoals interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden, worden ook als essentieel beschouwd.

Kwaliteitsbeoordeling: De kwaliteit van afgestudeerden wordt gemengd beoordeeld, waarbij HBO- en middelbaar niveau positieve scores ontvangen, terwijl universitaire afgestudeerden gemengde beoordelingen krijgen.

Opleidings- of Bijscholingsprogramma’s: Veel bedrijven investeren in interne en externe trainingsprogramma’s, evenals online cursussen en mentorprogramma’s, om de professionele ontwikkeling van hun personeel te ondersteunen.

Initiatieven: Bedrijven zijn betrokken bij verschillende onderwijsgerelateerde initiatieven, zoals stages, samenwerking met scholen en opleidingsprogramma’s.

Samenwerking met onderwijsinstellingen: De meerderheid van de respondenten is geïnteresseerd in samenwerking met onderwijsinstellingen om afgestudeerden beter voor te bereiden op de behoeften van hun bedrijf.

Groeiplannen: Veel bedrijven hebben plannen voor uitbreiding of groei in de nabije toekomst, maar er is ook enige onzekerheid over de toekomstige plannen.

Diversiteit en Inclusie: Sommige bedrijven nemen actief stappen om diversiteit en inclusie te bevorderen, terwijl andere nog in ontwikkeling zijn op dit gebied.

Andere Aanbevelingen: Respondenten benadrukken het belang van soft skills, praktische training, brede educatieve focus en samenwerking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen.

De resultaten van deze enquête benadrukken het belang van voortdurende samenwerking tussen onderwijsinstellingen en de industrie om ervoor te zorgen dat afgestudeerden goed zijn uitgerust voor de eisen van de arbeidsmarkt. Het biedt ook waardevolle inzichten voor bedrijven om hun wervings- en trainingsstrategieën te verbeteren en zo bij te dragen aan een sterke en dynamische arbeidsmarkt. Het onderwijscongres gepland voor oktober 2023 zal ongetwijfeld een platform bieden om deze inzichten verder te bespreken en actieplannen te ontwikkelen voor een betere afstemming tussen onderwijs en de arbeidsmarkt.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required