Op 21 oktober 2023, vond de langverwachte finale van de AgriTech Hack-O-Topia plaats, een evenement dat innovatie en creativiteit in de Surinaamse landbouwsector viert. Deze spannende competitie bracht getalenteerde teams samen, die de uitdaging aangingen om baanbrekende oplossingen te bedenken voor de huidige uitdagingen in de agrarische industrie, met speciale nadruk op het gebruik van Internet of Things (IoT) technologie. De finale, georganiseerd door de Stichting PolyTechnic College (PTC), was een bewijs van de opkomende rol van technologie in de landbouw.

Het evenement, gehouden op de PTC Saron-campus, in de ruimte bekend als “de ARK”, bood een platform voor innovatie en kennisdeling in de agrarische sector. Dit jaar was het thema “Smart Farming: Het gebruik van ICT-innovaties in de landbouwsector,” waarmee de nadruk werd gelegd op de cruciale rol van technologische vooruitgang in de agrarische wereld.

Vier getalenteerde teams, Team Green Hats, Team Natural Intelligence, Team Viridescent, en Team AgroVision, streden om de titel van kampioen van AgriTech Hack-O-Topia 2023. Elk team bracht een inspirerende mix van innovatie en enthousiasme naar de competitie.

De dag begon met een intensieve ronde waarin de juryleden de kans kregen om de projectprototypes van de teams te bekijken en vragen te stellen. Het publiek mocht ook langs de verschillende teams om hun ideeën en innovaties te bewonderen. Dit gaf deelnemers de gelegenheid om hun creativiteit en technische vaardigheden te demonstreren.

Na de walk-through kregen de teams elk vijf minuten de tijd om hun projectideeën te pitchen. Ze moesten beknopt het probleem, hun oplossing en het belang van hun product presenteren. Het was een intens moment waarin elke deelnemer zijn visie en passie voor technologische innovatie in de landbouw deelde.

Na zorgvuldige beoordeling riep de jury Team Green Hats uit tot de trotse winnaar van de AgriTech Hack-O-Topia 2023, met een indrukwekkende score van 367 punten. Team Natural Intelligence eindigde op de tweede plaats met 297 punten, terwijl Team Viridescent de derde plaats veroverde met 258 punten. Elk team verdiende erkenning voor hun inzet en creativiteit.

Team Green Hats overtuigde de jury met hun innovatieve oplossing voor het verbeteren van de landbouwproductie door middel van slimme technologie. Hun idee belooft niet alleen de efficiëntie van boeren te verhogen, maar ook de kwaliteit en kwantiteit van de gewassen te verbeteren.

Team Natural Intelligence’s “Garden of Eden: Smart plant monitoring system” was een waardige tweede plaats. Hun focus op het monitoren en optimaliseren van plantengroei belooft boeren in Suriname te helpen hun gewassen op een effectievere en duurzamere manier te verbouwen.

Team Viridescent presenteerde een unieke oplossing voor plaagbestrijding in de landbouw, met behulp van rovers en drones. Deze innovatieve aanpak zou boeren kunnen helpen bij het verminderen van schade door plagen en het minimaliseren van gewasverliezen.

Team AgroVision, hoewel niet in de top drie, leverde ook een waardevolle bijdrage aan de competitie met hun Smart Garden, waarmee boeren hun gewassen kunnen beheren via een mobiele app.

Het succes van de AgriTech Hack-O-Topia 2023 onderstreept het groeiende belang van technologische innovatie in de Surinaamse landbouwsector. Deze competitie heeft niet alleen talent en creativiteit naar voren gebracht, maar ook de passie en interesse voor IoT en landbouw in het land aangewakkerd.

Dit evenement, mogelijk gemaakt door de inzet van de Stichting PolyTechnic College, heeft niet alleen de deelnemers beloond voor hun inspanningen, maar heeft ook een platform gecreëerd voor verdere samenwerking en groei in de Surinaamse agrarische industrie. Het is een duidelijk bewijs dat de toekomst van de landbouw in Suriname wordt vormgegeven door innovatie en technologie.

Foto’s: PTC

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required