Op 8 januari 2024 heeft president Chandrikapersad Santokhi het Tripartiet Overleg  (TO) tussen vertegenwoordigers van de vakbeweging, bedrijfsleven organisaties en het clusterteam van ministers voorgezeten. De VSB heeft eerder een gesprek gehad met de president om de status van het bedrijfsleven in het TO te bespreken en enkele sociaal-maatschappelijke vraagstukken aan te kaarten.

Tijdens het overleg werd een evaluatie uitgevoerd van het Tripartiet Overleg akkoord uit 2021 en de huidige instelling van het Tripartiet Overleg, waarbij zowel de rollen als de verantwoordelijkheden van het high-level team en het technische team onder de loep werden genomen.

Het bedrijfsleven heeft voorgesteld om een TO-akkoord voor 2024 op te stellen met een duidelijke high-level prioriteiten agenda die binnen een jaar gerealiseerd moet worden. De intentie is om binnen de komende twee weken een formeel voorstel te presenteren. Bij goedkeuring van alle drie sociale partners zal het akkoord geformaliseerd worden.

Daarnaast werd de rol van de Sociaal-Economische Raad (SER) besproken, een adviesorgaan van de overheid, dat zich moet focussen op lange termijn zaken. Dit benadrukt het belang van een holistische benadering van sociaal-economische vraagstukken.

Het Tripartiet Overleg werd symbolisch afgesloten met de overhandiging van de Sustainable Development Goals (SDG) vlag. De VSB en ASFA alliantie bood een cadeau aan en deed een oproep aan de sociale partners om de SDGs te omarmen als een gezamenlijke, apolitieke, neutrale en verbindende agenda voor de ontwikkeling van Suriname.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required