Op 11 januari 2024 heeft de President van de Republiek Suriname, Chandrikapersad Santokhi, een nieuw staatsbesluit ondertekend ter uitvoering van artikel 18a van de Wet Loonbelasting (S.B. 1981 no. 181). Het besluit, gepubliceerd als Staatsblad No. 2, brengt belangrijke wijzigingen aan in de belastingstructuur van het land, met als doel het stimuleren van de economie en het verbeteren van de financiële positie van werknemers.

Belangrijkste Wijzigingen
Het staatsbesluit introduceert wijzigingen in verschillende artikelen van de Wet Loonbelasting. De meest opvallende aanpassingen zijn als volgt:

  1. Verhoging van de Belastingvrije Som:
  • De belastingvrije som over een loontijdvak van een jaar wordt verhoogd van SRD 7.500,- naar SRD 9.000,- per maand.
  1. Aftrek Beroepskosten:
  • De vaste aftrek beroepskosten wordt verhoogd van SRD 1.200,- per jaar naar SRD 4.800,- per jaar.
  1. Tariefschijven:
  • De tariefschijven bij de loonbelasting worden verbreed naar SRD 3.500,- per tariefschijf.

Achtergrond en Motivatie
In de nota van toelichting bij het staatsbesluit wordt benadrukt dat deze belastingmaatregelen voortvloeien uit het Tripartiet Akkoord en de noodzaak om de belastingvrije som en aftrek beroepskosten aan te passen op basis van relevante algemene beloning data. Eerdere aanpassingen waren reeds doorgevoerd in 2022 en 2023, en de huidige verhoging van de belastingvrije som naar SRD 9.000,- per maand is een verdere stap om het belastbaar loon tot dit bedrag vrij te stellen van loonbelasting.

Inwerkingtreding
Het staatsbesluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2024. De Minister van Financiën en Planning, Bronto S.G. Somohardjo, is belast met de uitvoering van dit besluit.

Deze wijzigingen markeren een positieve stap in de fiscale benadering van de Surinaamse overheid, gericht op het verlichten van de belastingdruk voor werknemers en het bevorderen van een gezonde economische groei.

Download het staatsbesluit hier:S.B. 2024 no. 3; STAATSBESLUIT 11 januari 2024, uitvoering art 52 h Inkomstenbelasting 1922 G.B. 1921 no. 112 gewijzigd S.B. 2022 no. 150 S.B. 2024 no. 2; STAATSBESLUIT 11 januari 2024, uitvoeringartikel 18a Wet Loonbelasting S.B. 1981 no. 181 laatstelijk gewijzigd S.B. 2022 no. 149

Gratis Archief Publicaties 

Wist je dat de VSB een rijke geschiedenis heeft vastgelegd in verschillende publicaties. We koesteren deze waardevolle stukjes geschiedenis en willen graag onze passie delen met gelijkgestemden. In ons archief hebben we enkele prachtige oude edities van onze publicaties bewaard. Deze bevatten inzichten, verhalen en ervaringen die de evolutie van werkgeverschap weerspiegelen. Als jij geïnteresseerd bent in het verkennen van deze historische stukken en een dieper begrip wilt krijgen van de ontwikkelingen in de arbeidswereld, nodigen we je uit om je belangstelling te tonen! Stuur ons een bericht op info@vsbstia.org als je graag enkele exemplaren zou willen bemachtigen.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required