Ondernemerschap en (export-) productie stimuleren vereisen anno 2024 nieuwe netwerken, nieuwe relaties en geïntegreerde, samenhangende aanpak van uitdagingen. Onderwijs, trainingen, kwantificeren van alternatieve export productiewaarden, begeleiding, innovatief denken en stimulering voor een bepaalde tijd moeten geïnstitutionaliseerd worden.

Vanaf 2022 zijn er in ons land een aantal fondsen ingesteld, met als doel het stimuleren van de agrarische en productiesectoren in Suriname. Dit omdat de kredietverlening door de commerciële banken niet voldoende voldoet aan de eisen van de ontwikkeling van deze sectoren; de banken zijn immers ook niet primair daarvoor opgericht.

Dit is voornamelijk de noodzaak, sedert de vorige eeuw, tot het instellen van speciale fondsen, die middels incentives en technische assistentie van de Overheden, de broodnodige duurzame ontwikkeling van de productieve sectoren in Suriname verder van de grond moeten (helpen) brengen. 

In Suriname zijn er momenteel vijf (5) verschillende fondsen in werking nl:

  1.     het NOFA fonds speciaal voor de agrarische sector, via de Amanah Bank;
  2.     het MKB fonds, voor het midden- en kleinbedrijf m.u.v. de agrarische sector; de  beheerder is ook Amanah Bank;
  3.     SAMAP, voor de versterking van de markttoegang voor landbouwers in Suriname door middel van het ontwikkelen van capaciteitsopbouw van de landbouwcoöperaties. Dit fonds wordt beheerd door het Ministerie van LVV.
  4.     SURGE: aanbieder van verschillende Business Development Services (BDS) om de bedrijven (MSME’s) te ondersteunen bij het ontwikkelen en realiseren van hun omzetgroeiplannen. Financiering door een lening van de Wereldbank en beheerd door het Ministerie van EZOTI; en tenslotte
  5.     het PKF, ingesteld door het Ministerie van Financiën uit eigen middelen, bestemd voor het  MKB.  Het doel is, naast de meer traditionele subdoelen van werkgelegenheid, import vervanging en exportbevordering, ook innovaties binnen de productieve sector en toerisme te realiseren.

 Beste practices van het PKF
Gedurende de periode mei 2023 tot en met December 2023 zijn in totaal 51 aanvragen ontvangen met een waarde van SRD 73,4 miljoen.

Tabel 1: Aangevraagde kredieten naar sector:

 Tabel 2: Verdeling van de aanvragen naar district:
 

Tabel 3: Kredietaanvragen PKF naar geslacht en status bedrijf

16 aanvragen zijn afgewezen om verschillende redenen, waaronder:
Ø  niet passende activiteiten binnen de doelen van het PKF (11).
Ø  niet haalbare activiteiten (1)
Ø  verstrekking van verkeerde / onjuiste informatie door de aanvragers

Uitdagingen
De uitdagingen voor de fondsen: het realiseren wat in de afgelopen veertig jaren niet is gelukt n.l:

  1. a)    het transformeren van een import economie naar een import én (groene) export  economie; met als gevolg,
  2. b)    het verkleinen van de afhankelijkheid van de economie van extractieve, non-renewable resources,  het bijdragen aan een ernstige verbreding van de verdiencapaciteit van de duurzame sectoren, NTFP, carbon credits, agrarische  sectoren en agro-industrie, medicinale planten productie, locale  houtverwerking, uitgedrukt in procenten per jaar;
  3. c)    het onvermoeibaar trainen, informeren en transformeren van de productie ondernemers (jong en oud, mannen en vrouwen) en ondernemingen in termen van productiviteit verhoging en innovatie met de ICT sector in de voorhoede.
  4. d)    het ontwikkelen van input-output relaties binnen de produktie sector maar ook tussen de import –,  produktie- en export sectoren en dienstverlening. Input-output relaties ontstaan niet vanzelf.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required