Met de recente benoeming van Robby Holband als directeur Beroepsonderwijs op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) in Suriname, markeert het land een belangrijk keerpunt in de richting van onderwijsvernieuwing. Holband, voorheen directeur van het Polytechnic College (PTC), brengt zijn ervaring in het Surinaamse bedrijfsleven mee naar deze nieuwe rol, en zijn aanstelling is met optimisme ontvangen door de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). Deze steun van de VSB benadrukt het vertrouwen in de positieve impact die Holband kan hebben op het beroepsonderwijs in het land.

De VSB, bekend om haar betrokkenheid bij zakelijke belangen, heeft haar inzet voor onderwijsvernieuwing eerder duidelijk gemaakt tijdens het Onderwijscongres van 7 oktober 2023. Tijdens dit evenement, georganiseerd door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, deelde de VSB inzichten en aanbevelingen over de relatie tussen onderwijs en het bedrijfsleven in Suriname.

Een essentieel aspect van deze bijdrage was een onderzoek onder haar leden, uitgevoerd als voorbereiding op het congres. De resultaten van dit onderzoek bieden een waardevol inzicht in de verwachtingen en uitdagingen waarmee bedrijven worden geconfronteerd bij het integreren van afgestudeerden in de arbeidsmarkt.

De belangrijkste bevindingen van dit onderzoek tonen aan dat bedrijven op zoek zijn naar werknemers met diverse vaardigheden, waaronder technische expertise, leiderschap, communicatie en probleemoplossend vermogen. Daarnaast werden uitdagingen zoals het vinden van gekwalificeerd personeel en de behoefte aan specifieke vaardigheden bij kandidaten benadrukt.

De kwaliteit van afgestudeerden werd gemengd beoordeeld, met positieve scores voor HBO- en middelbaar niveau, terwijl universitaire afgestudeerden gemengde beoordelingen kregen. Bedrijven zijn bereid een actievere bijdrage en betrokkenheid te leveren bij verschillende onderwijsgerelateerde initiatieven, zoals vaststellen van de behoefte van het bedrijfsleven, stages, samenwerking met scholen en andere opleidingsprogramma’s.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required