Op 17 mei 2024 organiseerde de VSB een afsluitende cocktailbijeenkomst als hoogtepunt van de handelsmissie uit Jamaica naar Suriname, die plaatsvond van 15 tot 17 mei 2024. De missie, bestaande uit een overheidsdelegatie en meer dan dertig ondernemers, had als doel de handelsbetrekkingen tussen beide landen te versterken. Diverse activiteiten werden georganiseerd in samenwerking met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Jamaica Promotions Corporation (JAMPRO), waarbij vooral de Business to Business (B2B) sessies centraal stonden. Op 16 en 17 mei werden er meer dan honderd B2B ontmoetingen gehouden, waarbij bedrijven uit beide landen de kans kregen om potentiële partners te ontmoeten en zakelijke mogelijkheden te verkennen.

Tijdens de cocktailbijeenkomst heette VSB-voorzitter Rekha Bissumbhar de aanwezige ondernemers van harte welkom. In haar toespraak benadrukte zij de kracht van samenwerking tussen Surinaamse en Jamaicaanse ondernemers. “Ondernemers uit beide landen kunnen samen een sterke en duurzame samenwerking opbouwen,” aldus Bissumbhar. Ze onderstreepte ook het belang van het voortzetten van het dialoog dat tijdens deze handelsmissie is opgestart en adviseerde de ondernemers om het contact te blijven onderhouden met hun potentiële partners.

Minister Aubyn Hill van Industrie, Investeringen en Handel uit Jamaica, was een van de prominente sprekers tijdens de bijeenkomst. Hij merkte op dat er veel gelijkenissen zijn tussen de historische economische uitdagingen van Jamaica en die van Suriname, wat de samenwerking vergemakkelijkt. Hill benadrukte de potentiële zakelijke kansen voor investeerders in Suriname en pleitte voor een partnerschap tussen de landen. Hij ziet een sterke economische toekomst voor de regio, waarin Suriname, Guyana en Jamaica samen als een strategische driehoek kunnen fungeren om connectiviteit en economische groei te stimuleren.

Ook Minister Rishma Kuldipsingh van het Surinaamse ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) sprak de aanwezigen toe. Zij benadrukte dat de Surinaamse economie positief beïnvloed kan worden door technische assistentie van Jamaica. “Het handelsvolume tussen Suriname en Jamaica is momenteel bescheiden, maar er is behoefte aan aanzienlijke mogelijkheden voor uitbreiding, samenwerking en diversificatie,” aldus Kuldipsingh. Ze pleitte voor concrete acties om de economische betrekkingen te versterken en stelde voor een diepgaand Memorandum of Understanding (MoU) te ontwikkelen. Dit MoU moet gericht zijn op het verminderen van handelsbarrières, het stroomlijnen van douaneprocedures en het bieden van prikkels voor investeringen tussen de twee landen.

De afsluitende cocktail bijeenkomst markeerde niet alleen het einde van een succesvolle handelsmissie, maar ook het begin van een veelbelovende samenwerking tussen Jamaica en Suriname. Met de steun van zowel de overheden als het bedrijfsleven, zijn de fundamenten gelegd voor een duurzame en vruchtbare economische relatie tussen de twee landen. Deze bijeenkomst werd speciaal georganiseerd voor de bedrijven die hebben geparticipeerd aan de B2B sessies.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required