Op 12 juni vond een highest level event plaats ter gelegenheid van de Wereld Dag Tegen Kinderarbeid, georganiseerd door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) tijdens de 112e sessie van de Internationale Arbeidsconferentie. Deze dag stond in het teken van de viering van het 25-jarig jubileum van de ILO Conventie Nr. 182, betreffende de ergste vormen van kinderarbeid. Namens de VSB (Vereniging Surinaams Bedrijfsleven) nam onderdirecteur Kamlesh Ganesh deel als vertegenwoordiger van de werkgevers.

Het Belang van de Bijeenkomst
De Wereld Dag Tegen Kinderarbeid bood een platform voor tripartiete belanghebbenden – overheden, werkgevers en werknemers – om de voortgang en uitdagingen te bespreken met betrekking tot de eliminatie van kinderarbeid. De focus lag op het bevorderen van de universele ratificatie van ILO Conventie Nr. 138, betreffende de minimumleeftijd voor arbeid, en op het verbeteren van de implementatie van beide fundamentele conventies (Nr. 182 en Nr. 138).

Hoogtepunten van de Dag
De dag begon met openingswoorden van Gilbert F. Houngbo, Directeur-Generaal van de IAO. De DG merkte op dag 1 in de 10 kinderen in  de wereld slachtoffer zijn van kinderarbeid. De recente oorlogen en de pandemie hebben deze situatie verergerd. Deze werd  gevolgd door een videoboodschap van Nobelprijswinnaar Kailash Satyarthi, een wereldwijde voorvechter van kinderrechten. Vervolgens werden er twee paneldiscussies gehouden:

Panel 1: Eliminating Child Labour – Progress, Challenges and the Way Forward
Deze sessie richtte zich op de vooruitgang die is geboekt in de strijd tegen kinderarbeid, de huidige uitdagingen en de toekomstplannen. Deelnemers aan deze discussie waren onder andere Younes Sekkouri, de Marokkaanse Minister van Economische Inclusie, en Paola Del Carmen Egusquiza Granda van de CATP uit Peru.

Panel 2: Partnerships to Scale Up Action
Het tweede panel besprak de noodzaak van samenwerkingsverbanden om de strijd tegen kinderarbeid op te schalen. Onder de sprekers bevonden zich Karien van Gennip, de Nederlandse Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en Thea Lee, plaatsvervangend onderminister van de Bureau of International Labor Affairs van de VS. De sessie werd verder verrijkt met een gezamenlijke videoboodschap van vertegenwoordigers uit Brazilië, Argentinië en Colombia.

De Wereld Dag Tegen Kinderarbeid van 2024 was een belangrijk moment om de wereldwijde inspanningen te evalueren en te versterken in de strijd tegen kinderarbeid. Met de bijdragen van diverse internationale en nationale vertegenwoordigers  werd een duidelijke boodschap afgegeven: de wereld moet verenigd en vastberaden blijven om kinderarbeid volledig uit te bannen. De bijeenkomst onderstreept dat de gezamenlijke inzet van overheden, werkgevers en werknemers essentieel is om duurzame vooruitgang te boeken en de doelstellingen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te bereiken.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required