Het nieuwste bulletin van de Suriname Economic Oversight Board (SEOB) biedt diepgaande inzichten in de voortgang van het IMF-programma en de economische ontwikkelingen in Suriname. 

Zesde Review IMF-Programma Afronding
In juni 2024 voltooide Suriname de zesde beoordeling binnen het IMF-programma. Na goedkeuring van een verzoek om niet-nakoming van enkele prestatiecriteria, werd de zesde tranche vrijgegeven. Dit resulteerde in een uitbetaling van ongeveer USD 61,8 miljoen uit het Extended Fund Facility van het IMF. De nadruk ligt op structurele aanpassingen, zoals het afbouwen van subsidies voor nutsvoorzieningen en het verhogen van btw-inkomsten. Het IMF voorspelt een verdere daling van de inflatie en een economische groei van ongeveer 3% dit jaar, wat een positief signaal is voor investeerders.

Voortgangsanalyse en Uitdagingen
De SEOB rapporteert een voortgang van 61,6% van de IMF-maatregelen, een stijging ten opzichte van vorige maand. Hoewel er positieve stappen zijn gezet, blijft er veel werk te doen, vooral op het gebied van fiscaal beleid en bestuur. De focus ligt op anti-corruptie en bestuurlijke maatregelen, essentieel voor een gezond investeringsklimaat en duurzame economische groei.

Vooruitzichten en Aanbevelingen
De SEOB pleit voor een opvolgend IMF-programma om institutionele versterking en duurzame overheidsfinanciën te waarborgen. Dit programma moet zich richten op versterking van budgettaire controles, verbetering van transparantie en capaciteitsopbouw binnen overheidsinstellingen. Daarnaast benadrukt de SEOB het belang van maatregelen tegen fraude, corruptie en witwassen om een goed investeringsklimaat te creëren en investeerders aan te trekken.

Een andere cruciale aanbeveling is de planmatige inrichting van sleutelinstellingen in voorbereiding op de (offshore) olie- en gasindustrie. Dit omvat het ontwikkelen van een local content plan en het afstemmen van onderwijs en arbeidsaanbod op de vraag binnen deze sector.

Op 1 juni 2024 vierde de SEOB haar eerste jubileum. Sinds de oprichting heeft de SEOB significante bijdragen geleverd aan de transparantie van economische data en de voortgang van het IMF-programma. Door regelmatige overlegmomenten met diverse stakeholders, waaronder het Ministerie van Financiën en Planning en de Belastingdienst, heeft de SEOB waardevolle inzichten en resultaten bereikt.

De SEOB blijft zich inzetten voor een onafhankelijke en strikte monitoring van het IMF-programma. U wordt aangemoedigd om de volledige details en updates te volgen via de officiële SEOB-website: www.seob.sr. Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen via secretary@seob.sr.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required