Op 12 juli 2024 vond een sessie plaats waarbij diverse stakeholders samenkwamen om de implementatie en ratificatie van de CARIFORUM-EU Economic Partnership Agreement (EPA) te bespreken. Deze sessie, georganiseerd door het Ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), had als doel de exportmogelijkheden voor de private sector te belichten en de openstaande implementatie verplichtingen van Suriname te adresseren.

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) speelde een rol tijdens deze sessie. De onderdirecteur van de VSB, Kamlesh Ganesh, benadrukte in zijn toespraak de voordelen die de ratificatie van de CARIFORUM-EU EPA met zich meebrengt voor verschillende sectoren en leden van de VSB.

In het verleden heeft de VSB de CARIFORUM – EU EPA overeenkomst uitvoerig bediscussieerd met haar leden, partners en overheidsorganen. De VSB is de mening toegedaan dat de overeenkomst wel degelijk verschillende sectoren en daarmee ook de leden van de VSB, voordelen biedt. 

Ondanks het feit dat Suriname nog niet over is gegaan tot de formele ratificatie van de EPA EU CARIFORUM-overeenkomst, blijft het land door zijn eerdere commitment wel gebonden aan de bepalingen van het verdrag. Dit betekent dat Suriname verplicht is om de richtlijnen en voorwaarden van de overeenkomst na te leven. Dit is cruciaal voor de handel, aangezien alle export- en importactiviteiten tussen Suriname en Europa in overeenstemming moeten zijn met de bepalingen van de EPA. Indien bijvoorbeeld grondstoffen uit andere landen afkomstig zijn, moet het percentage van deze grondstoffen in de totale ex-works prijs nauwkeurig worden berekend en gerapporteerd. Dit garandeert dat producten voldoen aan de vereisten van de overeenkomst voor preferentiële handelsvoorwaarden.

Ganesh wees er echter op dat bepaalde sectoren organisatorische en institutionele versterking nodig hebben om optimaal te kunnen profiteren van de voordelen van de EPA, zoals “Duty en quota free” exporten naar de EU, en om mogelijke concurrentie het hoofd te bieden. Daarnaast is idem van belang, een goede exersitie uit te voeren inzake de impact van deze overeenkomst op de inkomsten van het land, maar zeker ook op ondernemers en ondernemen in Suriname over het algemeen. 

De sessie op 12 juli maakte deel uit van een reeks bijeenkomsten van 10 tot en met 12 juli, waarin het CARIFORUM Directoraat, vertegenwoordigd door Directeur-Generaal Alexis Downes-Amsterdam, Audel Cunningham, Sean Taylor en Cindy Henry, technische assistentie verleende. Tijdens deze sessies werden onder andere de voordelen van de CARIFORUM-EU EPA en de CARIFORUM-UK EPA besproken, evenals de mogelijke gevolgen van het niet ratificeren van deze overeenkomsten.

Op de laatste dag werd in de ochtend een sessie gehouden met relevante stakeholders, waarbij de exportmogelijkheden voor de private sector werden belicht. In de middag lag de focus op de openstaande implementatie verplichtingen van Suriname, zoals de fase reductie van tarieven en eliminatie van ODC’s en export rechten.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required