De eerste week van het United Nations High-Level Political Forum (HLPF 2024) is succesvol afgesloten, waarbij het bedrijfsleven een prominente rol speelde tijdens diverse evenementen. Het side event van de Business & Industry Major Group, getiteld “Business Accelerating the 2030 Agenda,” mede georganiseerd door de Internationale Werkgeversorganisatie (IOE) en de United States Council for International Business (USCIB), benadrukte de cruciale rol van bedrijven bij het realiseren van de Sustainable Development Goals (SDGs) en de 2030 Agenda.

“De private sector speelt een essentiële rol in het bevorderen van duurzame ontwikkeling door innovatie te stimuleren, productiviteit te verhogen, inclusieve economische groei te bevorderen en wereldwijd banen te creëren. Betrokkenheid van de private sector via inclusieve multilateralisme is cruciaal voor de effectiviteit van de VN bij het aanpakken van deze uitdagingen. Bedrijven van alle groottes hebben een belangrijke rol bij het aandrijven van de transformatieve veranderingen die onze wereld nodig heeft,” aldus Paula Narváez, President van het United Nations Department of Economic and Social Affairs, in haar keynote speech.

Een uitzonderlijke reeks sprekers deelde hun expertise tijdens twee paneldiscussies gericht op het bevorderen van inclusief multilateralisme en de ondersteuning van de private sector aan de VN (SDG17), en het bedrijfsleven als katalysator voor klimaatactie (SDG13).

Angus Rennie van het United Nations Global Compact leidde het eerste panel en benadrukte de noodzaak van goed gefinancierde, goed beheerde en goed gerunde multilaterale instellingen om een stabiele en welvarende toekomst te bereiken te midden van de huidige mondiale uitdagingen. Er werd sterk de nadruk gelegd op de drievoudige planetaire crisis en de urgentie voor onmiddellijke actie, met de oproep tot verbeterde samenwerking binnen de Verenigde Naties. Sprekers waren onder andere Dr. Hon. Joyelle Clarke, Minister van St. Kitts & Nevis, Robyn Oates van de United Nations EOSG, Wayne Chen van Petrojam Limited, Douglas Opio van de Federation of Uganda Employers, jeugdvertegenwoordiger Tomiloba Babarinde en Whitney Baird van USCIB.

Het tweede panel, gemodereerd door Agnes Vinblad van USCIB, omvatte Dr. Joyelle Trizia Clarke, Dr. Leonardus Vergütz van OCP Group, Sophie Depraz van Ipieca en Justin Perrettson van Novonesis. De discussie benadrukte de cruciale rol van de private sector in het multilaterale klimaatveranderingsbeleid, vooral in de aanloop naar COP29 in Azerbeidzjan en COP30, waar mondiale klimaatfinancieringsdoelen en nieuwe nationaal bepaalde bijdragen (NDC’s) zullen worden vastgesteld.

Ontvang De Nieuwslijn van de VSB

* indicates required